Site icon Όλο Υγεία

Phubbing: Το φαινόμενο που βλάπτει τον γάμο!

phubbing γάμο

Το φαινόμενο να ασχολείται κάποιος με το κινητό του ενώ βρίσκεται με τον/τη σύντροφό του έχει όνομα: phubbing! Και κάνει κακό στον γάμο!

Έχετε βγει έξω με τον/την σύντροφό σας και ασχολείται συνεχώς με το κινητό του ενώ εσείς προσπαθείτε να ανοίξετε συζήτηση; Το phubbing επηρεάζει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και κυρίως τον γάμο!

Ένα ζευγάρι ψυχολόγων από το πανεπιστήμιο Niğde Ömer Halisdemir, βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που ασχολούνται τακτικά με το phubbing είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τον γάμο τους σε σχέση με τα ζευγάρια που δεν το κάνουν. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο περιοδικό Computers in Human Behavior, οι Suat Kılıçarslan και İzzet Parmaksız έστειλαν ερωτηματολόγια σε παντρεμένα ζευγάρια στην Τουρκία και συγκέντρωσαν αποτελέσματα.

Η έλευση του smartphone είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη συμπεριφοράς που δεν υπήρξε ποτέ παρόμοια στην ιστορία του ανθρώπου: οι άνθρωποι «κολλάνε» σε μια εξωτερική συσκευή. Οι κοινωνιολόγοι έχουν αναφέρει ότι αυτές οι συμπεριφορές έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις μας, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται λιγότερο μόνοι επειδή είναι πάντα «συνδεδεμένοι». Άλλοι αισθάνονται πιο απομονωμένοι επειδή δεν συνδέονται ποτέ με κανέναν με άμεσο τρόπο.

Και τώρα φαίνεται ότι έχει εντοπιστεί μια νέα συμπεριφορά, κατά την οποία οι άνθρωποι δεν μιλούν ή αλληλεπιδρούν με τους άλλους που βρίσκονται κοντά τους καθώς κοιτάζουν ή στέλνουν μηνύματα στο τηλέφωνό τους.

Σε αυτήν τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές διερεύνησαν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει το phubbing στο γάμο. Για να το ανακαλύψουν, δημιούργησαν έρευνες για να συσχετίσουν την εγγύτητα σε έναν γάμο με τη χρήση τηλεφώνου. Έστειλαν εκατοντάδες από αυτούς σε παντρεμένους στην Τουρκία και έλαβαν πίσω 712, τα ερωτηματολόγια συμπληρωμένα από άντρες και γυναίκες με μέση ηλικία τα 37.

Οι ερευνητές βρήκαν ένα μοτίβο: τα ζευγάρια που ανέφεραν περισσότερο phubbing στο σπίτι τους ανέφεραν λιγότερη ικανοποίηση από τον γάμο τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το πρόβλημα διορθώνεται εύκολα: τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να σβήνουν τα τηλέφωνά τους πιο συχνά ή τα αφήνουν στην άκρη.

Τι είναι το phubbing

Είναι μια σύνθετη λέξη που δημιουργήθηκε από τα «phone» και «snubbing». Το ένα σημαίνει τηλέφωνο και το δεύτερο περιγράφει τη συμπεριφορά κατά την οποία κάποιος αγνοεί ή περιφρονεί τον συνομιλητή του. Ολόκληρος ο όρος είναι «Partner phubbing» ή «Pphubbing» αλλά οι περισσότεροι τον αναφέρουν απλώς ως phubbing και εξηγείται ως η κατάσταση κατά την οποία κάποιος χρησιμοποιεί ή απλώς αφαιρείται από το κινητό του τηλέφωνο ενώ είναι μαζί με τον/ την σύντροφό του.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version