Οι χειρότερες συμπεριφορές που βλάπτουν την ευτυχία σας, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές

Οι χειρότερες συνήθειες και συμπεριφορές που βλάπτουν την ευτυχία σας, σύμφωνα με ψυχοθεραπευτές

Ποιες συνήθειες μπορεί να βλάπτουν την ευτυχία σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις πιο συχνές συμπεριφορές που εμποδίζουν τη χαρά μας.

Σε μια κουλτούρα όπου η τοξική θετικότητα κυριαρχεί, μπορεί να νιώθετε ιδιαίτερα άσχημα όταν ξυπνάτε το πρωί και δεν νιώθετε απόλυτα χαρούμενοι και ικανοποιημένοι. Αυτό πιθανότατα επιδεινώνεται όταν ανοίγετε το Instagram ή το Facebook και βλέπετε μόνο τα χαμογελαστά πρόσωπα των φίλων σας που απαθανατίζουν τις πιο χαρούμενες στιγμές των διακοπών ή του γάμου τους.

Έτσι, είναι λογικό να νιώσετε ότι η εύκολη λύση είναι απλά να το πάρετε απόφαση και να γίνετε χαρούμενοι. Οι ειδικοί, όμως, λένε ότι είναι πολύ περίπλοκο – και πιθανώς να υπάρχουν και κάποιες συμπεριφορές και πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να νιώσετε καλύτερα.

Πώς να καταλάβετε ότι κάποιος προσποιείται πως είναι χαρούμενος ενώ είναι πραγματικά δυστυχισμένος

Παρακάτω, ειδικοί στην ψυχικοί υγεία μοιράζονται τις σκέψεις τους, τις συμπεριφορές που σας περιορίζουν, τις πεποιθήσεις που επηρεάζουν περισσότερο την ευτυχία σας, καθώς και τις ιδανικότερες συμβουλές τους για να καταπολεμήσετε την «αρνητικούρα».

Οι συνήθειες και συμπεριφορές που σας αποτρέπουν από το να νιώσετε την ευτυχία που αναζητείτε:

  • Ντροπή, ενοχή και ανησυχία
  • Δεν παίρνετε τη ζωή σας στα χέρια σας
  • Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους
  • Σκέφτεστε «Θα έπρεπε να…»
  • Δεν έχετε ισχυρή σύνδεση με τον εαυτό σας
  • Αγνοείτε τα βαθύτερα προβλήματα
  • Απομονώνεστε

Η ντροπή, η ενοχή και η ανησυχία

«Πιστεύω ότι η ντροπή, η ενοχή και η ανησυχία είναι τα πιο συνηθισμένα αισθήματα που διαταράσσουν την ευτυχία, μόνο από τα όσα βλέπω από τις συνεργασίες μου με ανθρώπους», δήλωσε η Αμερικανή Tamika Lewis, κλινική διευθύντρια και ιδρύτρια της WOC Therapy στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Huffington Post.

«Όταν βιώνετε ένα από αυτά τα συναισθήματα, κρατάτε τον εαυτό σας όμηρο στις παρελθοντικές εμπειρίες της ζωής σας ή τις ανησυχείς σας για το μέλλον», είπε. «Επομένως, δεν ζούμε το παρόν και αυτό διαταράσσει πραγματικά το πόσο ικανοποιημένοι και ευτυχισμένοι νιώθουμε».

«Το να εξασκηθείτε στην αυτο-συμπόνια είναι ένας από τους τρόπους για να καταπολεμήσετε αυτά τα συναισθήματα», σημείωσε η Lewis. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να δείχνετε κατανόηση στον εαυτό σας και να τον αφήνετε να κάνει λάθη χωρίς να τον τιμωρείτε και να εξασκηθείτε στον διαλογισμό για να παραμείνετε στο παρόν.

Επιπλέον, η Lewis είπε ότι αξιοποιεί πολύ τη Χαβανέζικο σκεπτικό ho’oponopono με τους πελάτες της. Το ho’oponopono σημαίνει στα Χαβανέζικα «να κάνουμε τα πράγματα σωστά» και αξιοποιείται ως τεχνική στη σύγχρονη ψυχοθεραπεία. «Είναι τέσσερις φράσεις, και απλώς λέμε: “Συγγνώμη, σε παρακαλώ συγχώρεσέ με, σε ευχαριστώ, σε αγαπώ”», εξήγησε. Η Lewis ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κλείσουν τα μάτια τους και να επαναλάβουν αυτό το μάντρα τέσσερις φορές.

«Αυτές οι τέσσερις φράσεις χτυπούν πραγματικά όλους αυτούς τους τομείς. Την ενοχή, την ντροπή, όλα αυτά. Και στη συνέχεια η αγάπη γίνεται υπενθύμιση της αυτοαγάπης -του να αγαπάμε δηλαδή τον εαυτό μας-. Κάτι άλλο που θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης είναι να λέτε αυτό το μάντρα στον καθρέφτη καθώς κοιτάζετε τον εαυτό σας», εξήγησε η Lewis. Είπε ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένας άλλος τρόπος για να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τα συναισθήματα της ντροπής, της ενοχής και της ανησυχίας.

Το να μην παίρνετε τη ζωή σας στα χέρια σας

Κάποιοι από τους ψυχοθεραπευτές θεωρούν ότι πολλοί από τους πελάτες τους συχνά δεν επιδιώκουν τις δραστηριότητες, δεν παίρνουν τις αποφάσεις και δεν παθιάζονται με όλα όσα τους κάνουν χαρούμενους. Αυτό μπορεί να μοιάζει με το να παραμένετε σε μια μη ικανοποιητική σχέση ή να αποφεύγετε να αλλάξετε τη δουλειά σας επειδή νιώθετε άνετα.

«Πιστεύω ότι ορισμένοι άνθρωποι μένουν εγκλωβισμένοι σε αυτούς τους κύκλους του στοχασμού. Και αυτό που τους εμποδίζει από το να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους είναι απλά να γίνουν πιο ενεργοί και να το κάνουν, σωστά;» είπε η Sadaf Siddiqi, ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας στη Νέα Υόρκη.

Η αναβλητικότητα μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτή την περίπτωση ή ακόμη και ο φόβος και το άγχος, «αλλά για άλλους ανθρώπους, είναι ένας τρόπος να αποφύγουν τη συμπεριφορά με την έννοια ότι επικεντρώνονται υπερβολικά σε κάποιον άλλον και δεν είναι συντονισμένοι με αυτό που πρέπει να κάνουν», είπε.

Βρίσκετε τον εαυτό σας να εμμένει με τις κακές αποφάσεις με θέμα την αγάπη που πήρε η αδερφή σας; Τότε μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που εκτρέπουν. «Το να μην παίρνετε τη ζωή σας στα χέρια σας συνδέεται μερικές φορές και με το να μην έχετε μια ισχυρή σύνδεση με τον εαυτό σας, οπότε ίσως αυτά είναι δύο “παρακλάδια” της ευτυχίας», είπε η Siddiqi.

«Το να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να ζήσετε μια πιο χαρούμενη ζωή πρέπει να είναι σκόπιμο. Σε μια κοινωνία που υπερπαράγει και είναι πάντα εν κινήσει, μερικές φορές η δράση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα βήμα προς τα πίσω», είπε. Το να γίνετε πιο ενεργοί πρέπει να είναι σχετικό με τα όσα συμβαίνουν στη ζωή σας – όπως τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας.

Το να το κάνετε αυτό μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό λόγω του κινδύνου που συνεπάγεται. Επομένως, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι «ανεξάρτητα από την πορεία που θα ακολουθήσετε, θα κάνετε λάθη. Είναι μη διαπραγματεύσιμο στο μονοπάτι σας», είπε. «Έτσι, εάν πάντα εμποδίζετε το πόσο δραστήριοι και ενεργοί είστε επειδή φοβάστε έντονα να κάνετε λάθος, θα δημιουργήσετε μια στάσιμη κατάσταση, μία παράλυση – θα είναι σχεδόν μια παράλυση στις αποφάσεις και τις ενέργειές σας», είπε η Siddiqi.

Όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων, η Siddiqi είπε ότι λέει στους πελάτες της να κάνουν μικρά βήματα, τα οποία μπορεί να μην φαίνονται τόσο συναρπαστικά όσο τα μεγάλα βήματα επειδή δεν υπάρχει άμεση ικανοποίηση, αλλά η αλλαγή συχνά προέρχεται από τις μικρές ενέργειες, σημείωσε.

Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Σύμφωνα με την Αμερικανή Stephanie Dahlberg, κλινική κοινωνική λειτουργό στο Thriveworks στο Nashua του New Hampshire, το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους είναι μια άλλη συμπεριφορά που σας στερεί την ευτυχία. «Η συγκριτική σκέψη είναι αυτό που σκέφτεστε όταν βλέπετε τις αναρτήσεις των φίλων σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπετε ότι έχουν τα πάντα. Επικεντρώνεστε στις φωτογραφίες και τις αναρτήσεις όπου προβάλλουν ότι όλα πάνε τέλεια στη ζωή τους. Φαίνεται να τα έχουν όλα», είπε η Dahlberg.

«Ακόμα κι αν δεν το λέτε ή δεν σκέφτεστε πραγματικά “το θέλω αυτό” ή “μακάρι να το είχα κι εγώ αυτό”, απλά το να βλέπετε μια διαφορετική κατάσταση μπορεί να σας κάνει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους ανθρώπους που ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», σημείωσε.

«Πιστεύω ότι ο πολιτισμός και η κοινωνία μας είναι κάπως έτσι στημένα, δυστυχώς», είπε η Dahlberg. «Μερικές φορές μπορεί να είναι καλό, γιατί διατηρεί τα πράγματα ανταγωνιστικά και μας βοηθάει να μαθαίνουμε και να μεγαλώνουμε και πάντα να προσπαθούμε να είμαστε οι καλύτεροι, αλλά νομίζω ότι μερικές φορές ο πολιτισμός και η κοινωνία μας πηγαίνει λίγο πολύ μακριά με αυτό, όπου συνεχώς συγκρίνουμε τον εαυτό μας με όλους τους άλλους ή συγκρίνουμε τι έχουμε και τι έχει ή δεν έχει κάποιος άλλος».

Για να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους τόσο πολύ, είπε η Dahlberg, μπορείτε να περιορίσετε το χρόνο σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να ανοίγετε το Instagram ή το Facebook μόλις ξυπνήσετε, ανοίξτε την εφαρμογή Σημειώσεις και γράψτε πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, είπε.

«Αν ξεκινήσετε την ημέρα σας με ευγνωμοσύνη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πλαισιώσετε την ημέρα σας με θετικό τρόπο και να πάρετε αυτές τις ενδορφίνες που χρειάζεστε για να έχετε περισσότερα από αυτά τα χαρούμενα συναισθήματα», είπε η Dahlberg. Επιπλέον, προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτό που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οι επιλεγμένες ιστορίες που ακούτε από αγαπημένα πρόσωπα δεν είναι η πλήρης εικόνα.

«Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να είστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας όταν συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους που δείχνουν πραγματικά το καλύτερο απόσπασμα της ζωής τους», είπε η Shavonne Moore-Lobban, ψυχολόγος στην Ουάσιγκτον, D.C., και συγγραφέας του The Black Woman’s Guide to Overcoming Domestic Violence.

Ευτυχία: Πώς να αξιοποιήσετε τα Σαββατοκύριακα για να νιώθετε σαν να είστε διακοπές

«Δεν έχουμε συχνά πρόσβαση στις πιο δύσκολες στιγμές των ανθρώπων, στην φυσική ροή των ανόδων και των καθόδων». Η Moore-Lobban σημείωσε ότι αυτό το είδος ευπάθειας συχνά δεν επιβεβαιώνεται από την κοινωνία. Σκεφτείτε απλώς τις στιγμές που νομίζατε ότι κάποιος «υπερβάλλει» ή ότι «ζητούσε προσοχή» όταν μοιραζόταν πληροφορίες που δεν ήταν θετικές.

«Πιστεύω ότι με αυτόν τον ακούσιο τρόπο, έχουμε πραγματικά ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παρουσιάζουν τις καλύτερες πλευρές του εαυτού τους και να δείχνουν τις καλές στιγμές και να είναι αισιόδοξοι», είπε η Moore-Lobban. Έτσι, θυμηθείτε το την επόμενη φορά που το αγαπημένο σας διάσημο πρόσωπο μοιράζεται φωτογραφίες από ένα λαμπερό πάρτι ή όταν ο γείτονάς σας δημοσιεύει μια ανάρτηση το ότι θα ανακαινίσει το σπίτι του.

Δήλωσεις «Θα έπρεπε να…»

«Ένα άλλο πράγμα που εξελίσσεται μαζί με τη συγκριτική σκέψη είναι οι προσδοκίες, όπως το πώς θα έπρεπε να είναι ή να φαίνεται η ζωή σας», είπε η Dahlberg. Αυτές ονομάζονται δηλώσεις «θα έπρεπε να…». Μπορεί να είναι τόσο μικρές όσο «Θα έπρεπε να είχα πλύνει τα ρούχα σήμερα» ή, πιο συχνά, ασαφείς, όπως «Θα έπρεπε να είμαι πιο προχωρημένος στην καριέρα μου σε αυτή τη φάση της ζωής μου» ή «Θα έπρεπε να είμαι πιο ικανοποιημένος».

Όταν σκέφτεστε τις δηλώσεις «θα έπρεπε να…», η Dahlberg σημείωσε ότι απομακρύνεστε από το παρόν. «Αν μπορείτε, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε πραγματικά στο να είστε παρόντες όπου βρίσκεστε, ρίξτε μια ματιά γύρω σας, τι υπάρχει ακριβώς μπροστά σας τη στιγμή και προσπαθήστε να βρείτε τι μπορείτε να εκτιμήσετε από αυτό, ακόμα και σε μια πολύ δύσκολη περίσταση», είπε. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ελαφροί και πιο χαρούμενοι.

Το να μην έχετε ισχυρή σύνδεση με τον εαυτό σας

Σύμφωνα με την Siddiqi, η έλλειψη ισχυρής σύνδεσης με τον εαυτό σας βλάπτει την ευτυχία σας -ειδικά στους ενήλικες. «Αυτό μπορεί να μοιάζει με το να μη γνωρίζετε τις αξίες σας, τα όριά σας, και τα δυνατά σημεία σας», είπε.

Εάν είστε από εκείνους που εξωτερικεύετε την αξία σας, τα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας προέρχονται από τις απόψεις άλλων ανθρώπων και της κοινωνίας στο σύνολό της. Επιπλέον, εάν δεν γνωρίζετε τις δικές σας αξίες, τους περιορισμούς και τα δυνατά σας σημεία, θα δυσκολευτείτε να προσδιορίσετε τα πράγματα που σας κάνουν να νιώθετε ικανοποιημένοι – ή, αντίθετα, άδειοι.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τον εαυτό σας, πράγμα που περιλαμβάνει το να αποδεχθείτε τα ελαττώματά σας, είπε. «Δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζετε τα όριά σας, αλλά πρέπει να καταλάβετε πώς να τα προσεγγίσετε», είπε η Siddiqi. Και όταν έχετε μια ισχυρότερη σύνδεση με τον εαυτό σας, μπορείτε να μάθετε τι χρειάζεστε για να νιώσετε ικανοποίηση, όπως το να θέσετε υγιή όρια. «Ξεκινά πραγματικά με αυτά τα μικρά πράγματα. Θετική συζήτηση, επιβεβαίωση, το να κάνετε πράγματα ανεξάρτητα, για να νιώθετε πιο βέβαιοι με τις αποφάσεις σας», είπε η Siddiqi.

Αγνοείτε τα βαθύτερα προβλήματα

Μπορεί να είναι δύσκολο να είστε ειλικρινείς και ευάλωτοι σε μια κοινωνία που ενθαρρύνει τη νοοτροπία του ότι το ποτήρι είναι μισό γεμάτο. Αλλά όταν καταπιέζετε βαθιά ριζωμένα ζητήματα, στην πραγματικότητα βλάπτετε την ευτυχία σας – και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το τραύμα, είπε η Moore-Lobban.

«Γνωρίζουμε ότι το τραύμα είναι πολύ διαδεδομένο στην κοινωνία μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, σωστά; Είτε πρόκειται για τραύμα που έχουν βιώσει οι άνθρωποι σε σχέσεις ή με την οικογένεια και την παιδική τους ηλικία, στην ενήλικη ζωή τους, ρατσισμό, ομοφοβία, ξενοφοβία. Όλα τα δύσκολα πράγματα της ζωής που πραγματικά κατακλύζουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα παραμένουν μαζί μας», είπε η Moore-Lobban.

Όσο δύσκολο κι αν είναι, είπε ότι είναι σημαντικό να ξεπακετάρετε το τραύμα σας για να επιτύχετε τη χαρά που σας αξίζει στη ζωή. «Πρέπει να δούμε τι έχει συμβεί από κάτω αν πρόκειται πραγματικά να βρούμε ένα μέρος επούλωσης», είπε η Moore-Lobban. «Πιστεύω ότι το να μπορείτε να εξερευνήσετε και να κατανοήσετε τις εμπειρίες που έχουν οι άνθρωποι στη ζωή, ακόμη και όταν είναι προκλητικές και αρνητικές, νομίζω ότι αυτό αποτελεί μέρος της επίτευξης της ευτυχίας», πρόσθεσε.

Εάν δεν βρείτε έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε και να είστε ειλικρινείς για τις προκλήσεις στη ζωή σας, τότε είστε ανειλικρινείς με τον εαυτό σας, «το οποίο δεν είναι δίκαιο για τον εαυτό σας και δεν θα βοηθήσει την ευτυχία σας ή την επούλωσή σας», είπε η Moore-Lobban. Επιπλέον, η Siddiqi είπε ότι πιστεύει ότι «είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να νιώσουν χαρούμενοι λόγω υποκείμενων προβλημάτων ψυχικής υγείας που τους εμποδίζουν βιολογικά να νιώσουν χαρά – όπως κατάθλιψη, διαταραχές της διάθεσης».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητες πρόσθετες παρεμβάσεις, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής, έναρξη ή διαχείριση φαρμακευτικής αγωγής ή υποστήριξη από ψυχοθεραπευτή. Εάν πιστεύετε ότι ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, μπορείτε να αναζητήσετε σε βάσεις δεδομένων για να βρείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Απομονώνεστε

Η απομόνωση είναι μια σημαντική πηγή δυστυχίας και ακόμη και κατάθλιψης, σύμφωνα με τη Lewis. «Είμαστε συνδεδεμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό για εμάς να σκεφτούμε με ποιους συνδεόμαστε στην ημέρα μας». Η Lewis είπε ότι γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο να περνούν μέρες χωρίς να επικοινωνούν με αγαπημένα πρόσωπα ή την κοινότητά τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα μοναξιάς και μπορεί να σας κάνει να νιώσετε απομονωμένοι.

«Είμαστε όλοι αλληλένδετοι. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό», τόνισε η Lewis. Για να αποφύγετε να νιώσετε απομονωμένοι, τηλεφωνήστε στα μέλη της οικογένειάς σας, καλέστε έναν φίλο ή γείτονα για ένα ποτό ή κάντε σχέδια με έναν συνάδελφο για να φάτε δείπνο μετά τη δουλειά.

Πώς αλλιώς μπορείτε να νιώσετε περισσότερη χαρά στην καθημερινότητά σας

Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας πρόθεσης. «Όταν ξυπνάμε, οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τον εκτενή κατάλογο υποχρεώσεών μας. Μου αρέσει να σκέφτομαι πώς θέλω να νιώσω σήμερα – ξέρω ότι αυτό κάνει τη μέρα να ξεκινά με διαφορετικό τρόπο», είπε η Lewis. Για παράδειγμα, αν λέει ότι θέλει να νιώθει άνετα σήμερα, θα σκεφτεί τα πράγματα που μπορεί να προσθέσει στην ημέρα της για να προκαλέσει αυτό το συναίσθημα.

«Και μετά σκέφτομαι κι εγώ – μπορεί να είναι λίγο σκοτεινό – αλλά σκέφτομαι, τι θα γινόταν αν αυτή ήταν η τελευταία μου μέρα; Πώς θέλω να κάνω αυτή τη ζωή;» είπε η Lewis. «Και προσπαθώ να το θυμάμαι και να κάνω επιλογές από αυτό το σημείο». Έτσι, εάν η Lewis δεν θέλει να είναι σε μια κακή διάθεση ή δεν θέλει να κρατήσει κακία, διασφαλίζει ότι οι ενέργειές της αντικατοπτρίζουν αυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

«Και ξέρω ότι υπάρχουν βαθύτερα τραύματα που πιθανότατα επεξεργαζόμαστε όλοι, αλλά το ένα πράγμα που μπορούμε να ελέγξουμε είναι πραγματικά μόνο η στιγμή που έχουμε μπροστά μας», είπε. Επιπλέον, προσπαθήστε να μην κάνετε την «ευτυχία» το τελικό σας αποτέλεσμα. «Για τους νεαρούς ενήλικες πελάτες μου, ένα πράγμα που τους ενθαρρύνω πάντα να θυμούνται είναι ότι πρέπει να αποφύγετε να σκέφτεστε την ευτυχία ως στόχο ή το τελικό σας αποτέλεσμα», είπε η Siddiqi.

«Ένα πράγμα που βλέπω όλη την ώρα είναι ότι οι πελάτες μου θα πουν “θέλω απλώς να είμαι ευτυχισμένος” και μετά θα τους ρωτήσω “Πώς φαίνεται η ευτυχία για σένα;” και θα πουν “Θέλω να παντρευτώ”, “Θέλω να μπω σε αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα”, “Θέλω να χάσω 10 κιλά” και υπάρχουν όλοι αυτοί οι συγκεκριμένοι στόχοι. Πολλοί από αυτούς διαπιστώνουν ότι όταν φτάνουν τους στόχους τους, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στη ζωή τους και αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν φτάσει σε αυτήν την “ευτυχία” που αναζητούσαν», είπε η Siddiqi.

Αντί να βλέπετε την ευτυχία ως προορισμό, σκεφτείτε την ως τις επιλογές κατά μήκος του δρόμου, σημείωσε. «Μέρος της αποδοχής και της ανοιχτότητας στην ευτυχία είναι η αποδοχή των ανόδων και των καθόδων», είπε η Siddiqi.

Ενθαρρύνει τους ανθρώπους να θυμούνται ότι ακόμη και στις χαμηλότερες στιγμές τους πρέπει να είναι ανοιχτοί στο να βρίσκουν πράγματα που είναι καλά και ακόμη και στις υψηλότερες στιγμές τους πρέπει να είναι αρκετά γειωμένοι για να θυμούνται ότι όλα είναι προσωρινά και οι ροές της ζωής είναι φυσιολογικές. «Δεν είναι ένας στόχος, δεν είναι ένα τελικό αποτέλεσμα με το οποίο πρέπει να συνδέσω την ευτυχία μου», είπε. «Γιατί, αν το κάνω αυτό, θα ψάχνω για πάντα μια φευγαλέα στιγμή».

Πώς θα γίνετε ευτυχισμένοι το 2025, σύμφωνα με το Happiness Lab του Yale

Η Lewis πρόσθεσε ότι ακόμη και πέρα ​​από την ευτυχία, θα πρέπει να επιδιώκετε μια ζωή γεμάτη χαρά και πληρότητα. «Υπάρχει πολλή τοξική θετικότητα γύρω από το “θέλω απλώς να είμαι ευτυχισμένος”», είπε η Lewis. Η Lewis είπε ότι η ευτυχία φαίνεται διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους, πράγμα που μπορεί να ασκήσει πίεση στον όρο «ευτυχία». Είναι πολύ πιο εύκολο να αποκρυπτογραφήσετε εάν νιώθετε χαρούμενοι και εάν νιώθετε ικανοποιημένοι στη ζωή σας.

Πηγές: Huffington Post, ResearchGate

Το άρθρο συνοπτικά

  • Ντροπή, ενοχή, ανησυχία: Κρατούν τη χαρά μακριά, αλλά η αυτο-συμπόνια και η ευγνωμοσύνη βοηθούν να απελευθερωθούμε.
  • Αποφυγή αποφάσεων: Η αναβλητικότητα και ο φόβος οδηγούν σε στασιμότητα. Μικρά βήματα είναι το κλειδί.
  • Σύγκριση με άλλους: Δημιουργεί απογοήτευση. Η ευγνωμοσύνη και η εστίαση στο παρόν βοηθούν.
  • Άρνηση προβλημάτων: Η καταπίεση τραυμάτων εμποδίζει την ευτυχία. Η αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη.
  • Απομόνωση: Οδηγεί σε μοναξιά. Η ενίσχυση των αληθινών σχέσεων είναι κρίσιμη για την ψυχική υγεία
Scroll to Top