Οι 7 συμπεριφορές που σας κάνουν αμέσως συμπαθείς, σύμφωνα με ψυχολόγους

Οι 7 συνήθειες που σας κάνουν συμπαθείς, σύμφωνα με ψυχολόγους

Κάποιες συνήθειές σας μπορούν να σας κάνουν πιο συμπαθείς. Ποιες είναι και τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την άποψη των άλλων για εσάς.

«Το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα δεν θα ‘πρεπε να σε απασχολεί» είναι κάτι που λίγο-πολύ έχουμε ακούσει όλοι μεγαλώνοντας. Πράγματι, το να δίνετε υπερβολική σημασία στο πόσο δημοφιλείς είστε ή στο πόσο συμπαθείς σας θεωρούν οι γύρω σας μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες, ειδικά όταν γίνεται σε βάρος της σωματικής και της ψυχικής σας υγείας.

Ωστόσο, στη σημερινή μας κοινωνία, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του «δεν με νοιάζει καθόλου τι σκέφτονται οι άλλοι» και του «με νοιάζει τόσο όσο χρειάζεται». Οι συνήθειές μας μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την άποψη που σχηματίζουν οι άλλοι για εμάς, αλλά το να κατανοούμε πώς αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν τους γύρω μας είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να δημιουργούμε καλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις.

Σχέσεις: 7 έξυπνοι τρόποι να ξεχωρίσεις και να προσελκύσεις όποιον θέλεις

«Οι συνήθειές μας συχνά μεταφέρουν λεπτά μηνύματα για το ποιοι είμαστε, ακόμα και πριν μιλήσουμε», εξηγεί ο Dr. Ernesto Lira de la Rosa, Ph.D., ψυχολόγος και σύμβουλος στο Hope for Depression Research Foundation στο parade.com.

«Η κατανόηση του πώς οι συνήθειές μας επηρεάζουν τους άλλους είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων και την ενίσχυση των θετικών συνδέσεων». Παρόλα αυτά, οι συμπεριφορές αυτές μπορεί να είναι τόσο συχνές και ανεπαίσθητες που δεν τις παρατηρούμε καν.

Οι 7 συνήθειες που σας κάνουν αμέσως πιο συμπαθείς

  1. Χαμόγελο
  2. Συνέπεια
  3. Οπτική επαφή
  4. Χιούμορ
  5. Ειλικρίνεια
  6. Λεπτομέρειες
  7. Ευγνωμοσύνη

1. Χαμόγελο

Είναι τόσο απλό που πολλές φορές ξεχνιόμαστε να χαμογελάσουμε. «Πολλά κοινωνικά μηνύματα βασίζονται στο να βλέπουμε κάποιον να χαμογελά», λέει ο Dr. Craig Kain, Ph.D., διαπιστευμένος ψυχολόγος. «Όταν χαμογελάμε, οι άλλοι μας θεωρούν λιγότερο απειλητικούς. Φαινόμαστε πιο ασφαλείς, κάτι που μας κάνει αμέσως πιο συμπαθητικούς».

2. Συνέπεια

Αν και η συνέπεια μπορεί να φαίνεται προφανής είναι καλό να την υπενθυμίζουμε, ειδικά στην εποχή μας«Παρόλο που η συνέπεια ως συνήθεια μπορεί να μην μας εκπλήσσει όσο άλλες συνήθειες, αποτελεί σημαντική βάση για πολλές σχέσεις, προσωπικές και επαγγελματικές», λέει η Dr. Denitrea Vaughan, PsyD και LPC-Supervisor, ψυχολόγος στο Thriveworks.

«Το να φτάνετε στο ραντεβού σας την ώρα που υποσχεθήκατε (εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης) και να παραδίδετε πράγματα, εργασίες ή projects εγκαίρως μπορεί να σας ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους».

3. Οπτική επαφή, αλλά με μέτρο

Η οπτική επαφή δεν είναι κάτι που κάνουμε απλώς. Είναι μία μορφή επικοινωνίας που δείχνει πολλά, χωρίς να τα πούμε με λόγια. «Η οπτική επαφή συχνά θεωρείται μια συνήθεια που χτίζει εμπιστοσύνη, αλλά το στοιχείο που την κάνει ιδιαίτερα αρεστή είναι να γνωρίζετε πότε να την χαλαρώνετε», λέει ο Dr. Lira de la Rosa.

«Η έντονη οπτική επαφή μπορεί να φαίνεται απειλητική, ενώ το να την διακόπτετε περιστασιακά βοηθά τους άλλους να αισθάνονται λιγότερο ότι είστε επικριτικοί απέναντί τους. Αυτή η λεπτή ισορροπία δημιουργεί μια πιο ευχάριστη δυναμική στη συζήτηση».

4. Χιούμορ όταν το αστείο είναι εις βάρος σας

Το καλό χιούμορ είναι συχνά χαρακτηριστικό μιας ελκυστικής προσωπικότητας. Ωστόσο, δεν περιορίζεται σε κωμικές παραστάσεις ή συζητήσεις γεμάτες memes.

«Το να είστε πρόθυμοι να γελάσετε με τον εαυτό σας μπορεί να σας κάνει εξαιρετικά συμπαθείς», αναφέρει ο Dr. Lira de la Rosa. «Αυτό δείχνει ταπεινότητα και αυτογνωσία, δύο χαρακτηριστικά που τραβούν τους ανθρώπους. Όταν χρησιμοποιείται με μέτρο, αυτή η συνήθεια δείχνει ότι δεν παίρνετε τον εαυτό σας υπερβολικά στα σοβαρά και δημιουργεί ένα χαλαρό περιβάλλον όπου οι άλλοι αισθάνονται άνετα να είναι ο εαυτός τους».

5. Ειλικρίνεια και ευθύτητα

Σε πολλές περιπτώσεις, η καλύτερη προσέγγιση είναι να μιλάτε με ειλικρίνεια και ευθύτητα. «Οι άνθρωποι που είναι ευθείς και ειλικρινείς δεν παίζουν παιχνίδια ούτε φαίνονται μυστικοπαθείς», εξηγεί η Dr. Elisabeth Crain, Psy.D., ψυχοθεραπεύτρια. «Είναι αξιόπιστοι. Αναρωτηθείτε: Επικοινωνείτε ειλικρινά με τους φίλους σας; Ποιος είναι ο τρόπος επικοινωνίας σας;».

Πέντε σημάδια ότι βρίσκεστε σε μια σχέση λειτουργική αλλά χωρίς πραγματική αγάπη – Τι να κάνετε

Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να πείτε σε μια φίλη ότι απεχθάνεστε τα ρούχα της. Σας δίνει, όμως, τη δυνατότητα να της πείτε με τακτ ότι η συνήθειά της να αργεί 20 λεπτά επηρεάζει το πρόγραμμά σας και σας δυσκολεύει να φτάσετε πίσω στο σπίτι σας και στην οικογένειά σας εγκαίρως.

6. Όλα κρύβονται στις λεπτομέρειες

Το να γίνετε πιο συμπαθείς δεν απαιτεί μεγάλες ή εντυπωσιακές χειρονομίες. Αντίθετα, η προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες μπορεί να έχει τεράστια σημασία.

«Θυμηθείτε λεπτομέρειες από συζητήσεις και αναφερθείτε ξανά σε αυτές αργότερα», προτείνει ο Dr. Kain. «Δεδομένου ότι όλοι έχουμε την ανάγκη να αισθανόμαστε σημαντικοί και κατανοητοί, το να ρωτήσετε κάτι συγκεκριμένο για κάποιον όταν τον δείτε ξανά μπορεί να δημιουργήσει έντονα θετικά συναισθήματα».

Για παράδειγμα, αν ένας συνάδερφός σας αναφέρει ότι πρόκειται να πάει διακοπές, την επόμενη φορά που θα τον συναντήσετε, ρωτήστε τον πώς πέρασε. Αυτή η απλή ερώτηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

7. «Ευχαριστώ»

Το να λέτε «ευχαριστώ» και να κάνετε κομπλιμέντα είναι απλοί αλλά ισχυροί τρόποι για να γίνετε πιο συμπαθείς. Ωστόσο, το να το κάνετε αποτελεσματικά απαιτεί δεξιότητα. «Συχνά, τα κομπλιμέντα μας είναι πολύ γενικά για να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο», σημειώνει ο Dr. Kain. «Αποκτήστε τη συνήθεια να εκτιμάτε αυτό που είναι κάποιος, αντί για αυτό που έκανε».

Για παράδειγμα, αντί να πείτε σε κάποιον ότι του πηγαίνει το πουκάμισό του, πείτε ότι έχει εξαιρετικό στυλ. Ή, αντί να ευχαριστήσετε απλώς κάποιον για το δείπνο, εκφράστε την εκτίμησή σας για την προσπάθεια που κατέβαλε για να ετοιμάσει το γεύμα. «Όταν εκφράζουμε την εκτίμησή μας με συγκεκριμένο και ουσιαστικό τρόπο, οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους βλέπουμε και τους καταλαβαίνουμε. Αυτό μας κάνει πιο συμπαθείς», τονίζει ο Dr. Kain.

Πώς να γίνετε πιο συμπαθείς;

1. Ξεκινήστε με μικρά βήματα

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να πετύχετε μεγάλες αλλαγές από τη μια στιγμή στην άλλη, ο Dr. Lira de la Rosa προτείνει να ξεκινήσετε μικρά βήματα. «Όταν προσπαθείτε να αναπτύξετε νέες συνήθειες, η απότομη αλλαγή μπορεί να φαίνεται υπερβολική», αναφέρει ο Dr. Lira de la Rosa.

«Αντί να προσπαθείτε να τα αλλάξετε όλα, εστιάστε στο να ενσωματώσετε μία ή δύο μικρές συνήθειες, όπως το να χρησιμοποιείτε τα ονόματα των ανθρώπων ή να δείχνετε ενσυναίσθηση στις συνομιλίες. Μόλις αυτές οι συνήθειες σας έρχονται φυσικά, το να προσθέσετε και άλλες θα είναι πολύ πιο εύκολο».

2. Κρατήστε ημερολόγιο

Το να κρατάτε ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να παραμένετε συνεπείς και να ενισχύσετε την αυτογνωσία σας. Παράλληλα, θυμηθείτε να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας.

«Στο τέλος κάθε ημέρας, κάντε έναν απολογισμό», προτείνει ο Dr. Kain. «Τι κάνατε καλά και πού βλέπετε περιθώρια για βελτίωση; Κανείς δεν είναι τέλειος όταν προσπαθεί να αναπτύξει μια νέα συνήθεια. Η διαδικασία χρειάζεται χρόνο, αυτοκριτική και επανάληψη. Είναι σημαντικό να κάνουμε διορθώσεις καθώς προχωράμε».

3. Διατηρήστε τις καλές σας συνήθειές

Μην αφήσετε τον εαυτό σας να ξεχάσει. «Ακόμα και όταν μια συνήθεια έχει γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας, χρειάζεται να τη διατηρούμε», εξηγεί ο Dr. Kain.

Ευφυΐα: Οι 9 ασυνήθιστες συμπεριφορές που δείχνουν υψηλή νοημοσύνη

«Περιστασιακά, αφιερώστε χρόνο για στοχευμένη εξάσκηση και επικεντρωθείτε ξανά στους στόχους σας. Αν επαναπαυτούμε, οι συνήθειές μας μπορεί να εξασθενίσουν. Όμως, αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να τις διατηρούμε, θα παραμείνουν ισχυρές και αποτελεσματικές».

Πηγές: parade.com, NIH (1), NIH (2)

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Οι πράξεις μας διαμορφώνουν τις σχέσεις μας: Απλές συνήθειες, όπως το χαμόγελο και η συνέπεια, βοηθούν στο να μας βλέπουν οι γύρω μας πιο θετικά.
  • Αίσθηση χιούμορ: Το να μην παίρνουμε πάντα κατάκαρδα τα «ανάλαφρα» αστεία των φίλων μας που είναι εις βάρος μας δείχνει αίσθηση χιούμορ, ταπεινότητα και αυτογνωσία.
  • Όλα φαίνονται στις λεπτομέρειες: Το να κάνουμε οπτική επαφή και το να αναφερόμαστε σε παλιές μας συζητήσεις δείχνουν ότι ενδιαφερόμαστε πραγματικά.
  • «Ευχαριστώ»: Η απλή ένδειξη ευγνωμοσύνης και τα ειλικρινά κομπλιμέντα κάνουν τους γύρω μας να νιώθουν ξεχωριστοί.
Scroll to Top