Οι 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας μέσα στις γιορτές, σύμφωνα με ειδικό

Οι 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας μέσα στις γιορτές, σύμφωνα με σύμβουλο ψυχικής υγείας

Οι διακοπές από το σχολείο τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική στιγμή για να συνδεθείτε ουσιαστικά με τα παιδιά σας. Πώς μπορείτε να τα βοηθήσετε να μοιραστούν τις χαρές και τις ανησυχίες τους μαζί σας;

Το σχολείο έχει τελειώσει και η καθημερινή τρέλα παύει προσωρινά. Αυτό, δηλώνει η Βρετανή Helen Spiers, πρώην δασκάλα και επικεφαλής συμβουλευτικής παιδιών στο Mable Therapy σύμφωνα με την Express. Η περίοδος των διακοπών μπορεί να σας δώσει μια μοναδική ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με το παιδί σας.

«Με λιγότερους περισπασμούς, αυτή μπορεί να είναι η ιδανική στιγμή για να το βοηθήσετε να ανοιχτεί σχετικά με όσα πραγματικά συμβαίνουν στη ζωή του».

Οι 5 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε στα παιδιά σας, σύμφωνα με παιδοψυχολόγο

«Μιλάω καθημερινά με γονείς που δυσκολεύονται να ξεκινήσουν αυτές τις συζητήσεις, και τους προτείνω να κάνουν πέντε ερωτήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ενισχύσουν τον δεσμό τους, να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική ανθεκτικότητα και να κάνουν το παιδί να νιώσει ότι έχει τη στήριξή τους».

Οι 5 ερωτήσεις για να επικοινωνήσετε ουσιαστικά με το παιδί σας:

  1. Τι σε έκανε να νιώσεις πραγματικά περήφανος/-η φέτος;
  2. Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο το 2024;
  3. Πώς πάνε οι σχέσεις σου με τους φίλους σου τώρα τελευταία;
  4. Σε προβληματίζει κάτι για το 2025;
  5. Χρειάζεσαι κάτι από εμένα που δεν κάνω;

1. Τι σε έκανε πραγματικά περήφανο/-η φέτος;

«Το τέλος της χρονιάς είναι μια φυσική στιγμή για ανασκόπηση. Το να ζητήσετε από το παιδί σας να αναφέρει κάτι για το οποίο είναι περήφανο το ενθαρρύνει να επικεντρωθεί στις προσωπικές του επιτυχίες, είτε πρόκειται για καλούς βαθμούς είτε για το gaming και τις δραστηριότητές του».

«Για παιδιά και εφήβους που αμφισβητούν τον εαυτό τους, αυτή η ερώτηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Παράλληλα, σας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσετε τι έχει μεγαλύτερη σημασία για το παιδί σας. Ο στόχος είναι να γιορτάσετε την πρόοδό του, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιτυχίας».

2. Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο το 2024;

«Παρόλο που οι γιορτές είναι περίοδος χαράς, μπορεί επίσης να φέρουν έντονα συναισθήματα. Αυτή η ερώτηση επιτρέπει στο παιδί σας να αναγνωρίσει τυχόν δυσκολίες που αντιμετώπισε και να εκφράσει απογοητεύσεις ή λύπες που μπορεί να είχε καταπιέσει».

«Αυτή η συζήτηση στοχεύει στην επικύρωση των συναισθημάτων. Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά δυσκολεύονται να επεξεργαστούν σύνθετα συναισθήματα, γι’ αυτό ακούστε προσεκτικά, χωρίς να βιαστείτε να δώσετε λύσεις».

8 παιδικές εμπειρίες που εξηγούν το γιατί δεν έχετε αυτοπεποίθηση

«Αν το παιδί σας παλεύει με ζητήματα όπως το άγχος, την κατάθλιψη ή τον εκφοβισμό, αυτή μπορεί να είναι μια ευκαιρία να του παρέχετε επιπλέον υποστήριξη, όπως επαγγελματική βοήθεια».

3. Πώς πάνε οι σχέσεις σου με τους φίλους σου τώρα τελευταία;

«Για τα παιδιά και τους εφήβους, οι φίλοι είναι καθοριστικοί για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη», εξηγεί η Helen. «Οι φιλίες μπορεί να φέρουν χαρά αλλά και άγχος, καθώς τα παιδιά αντιμετωπίζουν την πίεση των συνομηλίκων, τις μεταβαλλόμενες σχέσεις και τις επιρροές των social media».

«Δώστε τους την ευκαιρία να μιλήσουν για τυχόν ανησυχίες. Νιώθουν απομονωμένα; Έχουν συγκρούσεις που δεν σας έχουν αναφέρει; Δυσκολεύονται να νιώσουν ότι ανήκουν κάπου;»

«Αυτή η ερώτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, καθώς τα social media συχνά εντείνουν τα συναισθήματα αποκλεισμού ή σύγκρισης, οδηγώντας σε άγχος ή χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η περίοδος των Χριστουγέννων μπορεί να είναι μοναχική αν νιώθουν αποσυνδεδεμένα από τους συνομηλίκους τους. Το να δείξετε ενδιαφέρον για την κοινωνική τους ζωή καλλιεργεί εμπιστοσύνη και προσφέρει παρηγοριά».

4. Σε προβληματίζει κάτι για το 2025;

«Πολλά παιδιά αρχίζουν να αισθάνονται την πίεση για την επιστροφή στο σχολείο, τις εξετάσεις ή τις κοινωνικές απαιτήσεις. Το να τους ρωτήσετε για τις ανησυχίες τους για τη νέα χρονιά δημιουργεί έναν χώρο για να μιλήσουν για αυτά που τους προβληματίζουν, είτε αφορούν το σχολείο, τη ζωή τους ή προσωπικά θέματα».

«Ενθαρρύνετέ τα να εκφράσουν ανοιχτά τους φόβους τους – είτε πρόκειται για ακαδημαϊκή πίεση είτε για θέματα ψυχικής υγείας – και βοηθήστε τα να καταλάβουν ότι είναι φυσιολογικό να έχουν ανησυχίες, αλλά δεν χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουν μόνα τους. Αυτή είναι επίσης μια καλή ευκαιρία να τους προσφέρετε στήριξη και να δημιουργήσετε μαζί ένα πλάνο, ώστε να νιώσουν πιο έτοιμα να αντιμετωπίσουν τη νέα χρονιά».

5. Χρειάζεσαι κάτι από εμένα που δεν κάνω;

«Είναι εύκολο να θεωρήσετε δεδομένο ότι το παιδί σας ξέρει πως είστε πάντα δίπλα του», εξηγεί η Helen. «Ωστόσο, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ανάγκες τους ή διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, γιατί φοβούνται μήπως σας επιβαρύνουν. Αυτή η ερώτηση ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να ζητήσουν περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη ή πρακτική βοήθεια, π.χ. με το σχολείο, και τους υπενθυμίζει ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες μόνα τους».

Υπάρχει ο τέλειος γονιός; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας

«Το πώς θα αντιδράσετε είναι κρίσιμο. Προσπαθήστε να παραμείνετε ανοιχτοί, ακόμη και αν νιώσετε αμυντικοί. Κανένας γονιός δεν είναι τέλειος. Το να είστε δεκτικοί στην ανατροφοδότηση θα ενισχύσει τη σχέση σας. Θυμηθείτε, ο στόχος δεν είναι να λύσετε όλα τα προβλήματα αλλά να ακούσετε, να στηρίξετε και να καθοδηγήσετε το παιδί σας στη νέα χρονιά».

Πηγές: Express, ResearchGate, NIH

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Οι διακοπές από το σχολείο προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να συνδεθείτε βαθύτερα με το παιδί σας, εκτός καθημερινής ρουτίνας.
  • Κάντε ερωτήσεις που τα ενθαρρύνουν να εκφράζονται ελεύθερα, όπως τι τους έκανε περήφανους ή τι δυσκολίες αντιμετώπισαν τη χρονιά που πέρασε.
  • Μιλήστε για τις φιλίες και τις κοινωνικές τους σχέσεις, ειδικά για συναισθήματα απομόνωσης ή πίεσης από τα social media.
  • Συζητήστε τυχόν ανησυχίες για τη νέα χρονιά και βοηθήστε τους να κατανοήσουν ότι δεν είναι μόνοι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
  • Ρωτήστε αν χρειάζονται κάτι περισσότερο από εσάς, διατηρώντας ανοιχτή την επικοινωνία και υποστηρίζοντάς τα.
Scroll to Top