Site icon Όλο Υγεία

Μπορούν αυτές οι 36 ερωτήσεις να οδηγήσουν στον έρωτα της ζωής σας; – Τι λένε οι ειδικοί

36 ερωτήσεις

Ερευνητές σχεδίασαν 36 ερωτήσεις που μπορεί να βοηθήσουν στο να βρείτε τον έρωτα της ζωής σας και να κατανοήσετε τη σημασία της σταδιακής αυτο-αποκάλυψης και της έκφρασης σας στο άλλο πρόσωπο. Μάθετε τί πραγματικά οδηγεί στην αγάπη.

Δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1997 ως μέρος της επιστημονικής έρευνας για τις σχέσεις. Οι 36 ερωτήσεις της αγάπης κέρδισαν παγκόσμια δημοτικότητα μέσω του viral άρθρου της Mandy Len Catron το 2015 στους New York Times «To Fall in Love With Anyone, Do This».

Τι κάνει τις σχέσεις να διαρκούν, σύμφωνα με 1100 μελέτες

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφει πώς χρησιμοποίησε τις 36 ερωτήσεις με μια γνωριμία του πανεπιστημίου σε μια χαλαρή βραδινή έξοδο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι δυο τους ερωτεύτηκαν, κάτι που δεν διέφερε από δύο συμμετέχοντες στην έρευνα που συμμετείχαν στη μελέτη το 1997.

Με τη δημοσίευση αυτού του δοκιμίου γεννήθηκε ένα φαινόμενο. Τα social media, τα websites γνωριμιών, οι dating coaches και οι bloggers αναρτούσαν, έγραφαν ή συζητούσαν τα 36 ερωτήματα της αγάπης, συχνά πλαισιώνοντας αυτές τις ερωτήσεις ως μια σίγουρη μέθοδο για την εύρεση της του αληθινού έρωτα, με την υποστήριξη της επιστήμης.

Τα σημάδια ότι είναι ακατάλληλος για σχέση- Μην αφήσετε να σας πληγώσει

Καθώς πολλοί επιχείρησαν να κάνουν τις 36 ερωτήσεις αγάπης κατά τη διάρκεια των ραντεβού, έγινε σαφές ότι οι 36 ερωτήσεις συνήθως δεν είχαν το αναμένομενο αποτέλεσμα: να ερωτευτούν.

Ποιες είναι οι 36 ερωτήσεις;

Οι 36 ερωτήσεις αποτελούνται από τρία σετ των 12 ερωτήσεων. Κάθε σετ έχει σχεδιαστεί για να αυξάνει τον όγκο των πληροφοριών που αποκαλύπτει ένα άτομο για τον εαυτό του σε έναν άγνωστο. Όχι μόνο κάθε σύνολο ερωτήσεων αυξάνει του πόσα κάθε άτομο πρέπει να αποκαλύψει, αλλά μέσα σε κάθε σετ, οι ερωτήσεις αυξάνουν το επίπεδο αποκάλυψης καθώς προχωρούν.

Το πρώτο σας ραντεβού πήγε καλά — Γιατί δεν θέλει δεύτερο;

Set 1

  1. Εάν μπορούσες να επιλέξεις οποιονδήποτε, ποιον θα προτιμούσες να καλέσεις σε ένα δείπνο;
  2. Θα ήθελες να γίνεις διάσημος; Και με ποιον τρόπο;
  3. Πριν τηλεφωνήσεις σε κάποιον, κάνεις πρόβα αυτά που θα πεις; Γιατί;
  4. Τι συμπεριλαμβάνει μια τέλεια μέρα για σένα;
  5. Ποια ήταν η τελευταία φορά που τραγούδησες για σένα ή για κάποιον άλλο;
  6. Εάν μπορούσες να ζήσεις μέχρι τα 90 και να είχες τη δυνατότητα να διατηρήσεις είτε το μυαλό είτε το σώμα ενός 30αρη για τα τελευταία 60 χρόνια της ζωής σου, ποιο θα προτιμούσες;
  7. Έχεις κάποιο μυστικό προαίσθημα για το πώς θα πεθάνεις;
  8. Κατονόμασε 3 πράγματα που έχουμε κοινά.
  9. Για ποιο πράγμα στη ζωή σου αισθάνεσαι περισσότερο ευγνώμων;
  10. Εάν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στον τρόπο που ανατράφηκες, τι θα ήταν αυτό;
  11. Πες μου σε 4 λεπτά την ιστορία της ζωής σου με όσες περισσότερες λεπτομέρειες γίνεται.
  12. Εάν μπορούσες να ξυπνήσεις αύριο και να είχες μια ικανότητα ή ιδιότητα, ποια θα ήταν αυτή;
    Set 2
  13. Εάν μια κρυστάλλινη μπάλα μπορούσε να σου πει την αλήθεια για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, το μέλλον ή κάτι άλλο, τι θα ήθελες να ξέρεις;
  14. Υπάρχει κάτι το οποίο ονειρεύεσαι να κάνεις εδώ και πολλά χρόνια; Γιατί δεν το έχεις κάνει;
  15. Ποιο είναι το μεγαλύτερό σου κατόρθωμα;
  16. Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα σε μια φιλία;
  17. Ποια είναι η ανάμνηση που εκτιμάς πιο πολύ;
  18. Ποια είναι η χειρότερή σου ανάμνηση;
  19. Εάν ήξερες ότι σε ένα χρόνο θα πέθαινες ξαφνικά, θα άλλαζες τίποτα στον τρόπο που ζεις;Γιατί;
  20. Τι σημαίνει φιλία για σένα;
  21. Τι ρόλο παίζει η αγάπη, η αφοσίωση, η στοργή στη ζωή σου;
  22. Μοιραστείτε 5 στοιχεία που θεωρείτε ότι είναι θετικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου που έχετε απέναντί σας.
  23. Πόσο αγαπημένη είναι η οικογένειά σου; Πιστεύεις ότι η παιδική σου ηλικία ήταν πιο ευτυχισμένη συγκριτικά με άλλων ανθρώπων;
  24. Πως αισθάνεσαι για τη σχέση σου με τη μητέρα σου;
    Set 3
  25. Φτιάξτε τρεις προτάσεις που να αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα που να ξεκινούν με το «εμείς». Για παράδειγμα «εμείς είμαστε σε αυτό το δωμάτιο και αισθανόμαστε….»
  26. Συμπληρώστε την πρόταση: «Θα ήθελα να είχα κάποιον με τον οποίο θα μπορούσα να μοιραστώ….»
  27. Εάν ήθελες να γίνεις στενός φίλος με τον σύντροφό σου, τι θα ήθελες να ξέρει για σένα;
  28. Τι σου αρέσει σε εμένα; Μίλα με ειλικρίνεια κι πες πράγματα που δεν θα έλεγες σε κάποιον που μόλις γνώρισες.
  29. Περιέγραψε ένα ντροπιαστικό περιστατικό στη ζωή σου
  30. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες μπροστά σε κάποιον και ποια εκείνη που ήσουν μόνος;
  31. Πες μου κάτι που ήδη σου αρέσει σε εμένα.
  32. Τι θεωρείς τόσο σημαντικό για να μην αστειευτείς;
  33. Εάν πέθαινες σήμερα χωρίς να μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον, θα μετάνιωνες για κάτι που δεν πρόλαβες να πεις σε κάποιον; Γιατί δεν τους το έχεις πει;
  34. Το σπίτι σου παίρνει φωτιά. Αφού σώσεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα και τα κατοικίδια, έχεις τη δυνατότητα να σώσεις ένα μόνο αντικείμενο. Ποιο θα ήταν και γιατί;
  35. Ποιανού ανθρώπου της οικογένειάς σου τον θάνατο δεν θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις και θα σε έθλιβε πιο πολύ και γιατί;
  36. Πες μου ένα πρόβλημά σου και ζήτα μου συμβουλή για το τι θα έκανα αν ήμουν στη θέση σου. Ρώτα με πώς αισθάνομαι για αυτό το πρόβλημα που επέλεξες να μοιραστείς μαζί μου.

Είναι οι 36 ερωτήσεις μια επιστημονική φάρσα;

Για να απαντηθεί αυτό, χρειάζεται να επιστρέψουμε στην αρχική εργασία που δημοσιεύτηκε από τον γνωστό ερευνητή σχέσεων Arthur Aron και τους συνεργάτες του. Ο στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί εάν η σταδιακά αυξανόμενη αποκάλυψη αυξάνει την εγγύτητα μεταξύ δύο αγνώστων. Η έρευνα δεν σχεδιάστηκε για να ελέγξει αν οι ερωτήσεις οδηγούν στην αγάπη.

Σε τρεις μελέτες, ο Aron και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι μια σταδιακή αύξηση της αποκάλυψης μεταξύ αγνώστων σχετίζεται με την αύξηση της εγγύτητας αμέσως μετά το πείραμα. Η αρχική έρευνα δεν μέτρησε ποτέ αν οι άνθρωποι ανέπτυξαν συναισθήματα αγάπης αμέσως μετά το πείραμα ή στο μέλλον. Ωστόσο, η τελική μελέτη έκανε μια σύντομη παρακολούθηση με τα περισσότερα ζευγάρια συμμετεχόντων.

Επτά εβδομάδες μετά τη συμμετοχή στη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το 57% των ζευγαριών είχαν μια συνομιλία, το 35% έκαναν κάτι μαζί (δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες) και το 37% συνέχισαν να κάθονται μαζί στην τάξη. Αλλά και πάλι, κανένα από αυτά τα ευρήματα δεν έχει καμία σχέση με τους ανθρώπους που βρίσκουν αγάπη και συνεχίζουν να έχουν μια μακροχρόνια σχέση.

Αν πράγματι οι 36 ερωτήσεις βοήθησαν τη Mandy Len Canton να βρει αγάπη, αυτό είναι θετικό. Ωστόσο, η γενίκευση του κόσμου των γνωριμιών σχετικά με τις ιδιότητες των 36 ερωτήσεων μπορεί να παρερμηνεύσει σε μεγάλο βαθμό την επιστήμη.

Τι πραγματικά οδηγεί στην αγάπη;

Όσοι μελετούν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερωτεύονται και αυτό που κάνει μια σχέση μόνιμη, γνωρίζουν ότι υπάρχουν πολλά συστατικά που συντελούν στο να λειτουργήσει μια σχέση. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Τι πρέπει να αφαιρέσουμε από τις 36 ερωτήσεις;

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σχέσεις μπορεί να παραπαίουν όταν οι άνθρωποι αποκαλύπτουν πάρα πολλά για τον εαυτό τους νωρίς στη διαδικασία γνωριμίας. Όταν οι άνθρωποι δεν γνωρίζονται καλά, μπορεί να είναι αποτρεπτικό για ένα άτομο να ακούει οικείες και προσωπικές λεπτομέρειες.

Μπορεί να μην ξέρουν πώς να ανταποκριθούν στην αποκάλυψη ή να αισθάνονται άβολα οι ίδιοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο που αποκάλυψε να απομακρυνθεί γιατί νιώθει ευάλωτο. Από την άλλη πλευρά, όταν ένα άτομο αισθάνεται ότι ο σύντροφός του ανταποκρίνεται στις αποκαλύψεις και τα τρωτά του σημεία, η οικειότητα της σχέσης ενισχύεται.

Αλλά είναι υψηλός ο πήχης μια σχέση να περιμένετε από το πρώτο ραντεβού, από έναν σύντροφο να ανταποκριθεί κατάλληλα σε κάποιον που αποκαλύπτει πολύ προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό του. Σε γενικές γραμμές, η υπερβολική αποκάλυψη στα αρχικά στάδια των σχέσεων μπορεί να είναι προβληματική, ειδικά για όσους έχουν άγχος για τις σχέσεις τους.

Επομένως, η λήψη μιας σταδιακής και μετρημένης προσέγγισης για την αυτο-αποκάλυψη και η διασφάλιση ότι κάθε σύντροφος έχει την ευκαιρία να αποκαλύψει με άνετο ρυθμό είναι πολύ σημαντική.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version