Site icon Όλο Υγεία

Οδήγηση: Εάν κάνετε αυτό ενώ οδηγείτε, μπορεί να είστε ψυχοπαθής, λένε οι επιστήμονες

οδήγηση

Η οδήγηση είναι κάτι απαραίτητο -και πολλές φορές ενοχλητικά αναγκαστικό- για όσους ζουν σε μεγάλες πόλεις και πρέπει να διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, για τις οποίες δεν εξυπηρετούν τα διαθέσιμα μέσα μαζικής μεταφοράς. Έτσι, είναι πολλές οι έρευνες που δείχνουν ότι οι κάτοικοι των αστικών περιοχών περνούν πολύ χρόνο της ημέρας τους μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, αυτός ο χρόνος αναλώνεται σε μακρές στάσεις λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης, με τους οδηγούς να παραμένουν κολλημένοι στην κίνηση και πολλοί να στρέφονται στο κινητό τους τηλέφωνο για να ελέγξουν τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέχρι να ξεκινήσουν ξανά την πορεία τους.

Συνδέονται με ψυχοπαθητική συμπεριφορά όσοι στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν

Αυτή η συμπεριφορά είναι -εν μέρει τουλάχιστον- φυσιολογική. Όμως, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που συνήθως στέλνουν μηνύματα την ώρα που οδηγούν -χωρίς να παραμένουν σταματημένοι στην κίνηση- συνδέονται με ψυχοπαθητική συμπεριφορά.

Τα δεδομένα -από συνεντεύξεις σε σχεδόν 1.000 Γερμανούς οδηγούς, περίπου το 73% εκ των οποίων γυναίκες, καταλήγουν στο συγκλονιστικό συμπέρασμα ότι 600 και πλέον συμμετέχοντες, ή περίπου το 61%, παραδέχθηκαν την «προβληματική» χρήση των συσκευών τους κατά την οδήγηση.

Παρούσα η «Σκοτεινή Τριάδα» σε όσους χρησιμοποιούν κινητό κατά την οδήγηση

Παράλληλα με συνδέσεις για το φόβο της απώλειας και την αντικοινωνική συμπεριφορά, οι προβληματικοί χρήστες smartphone (PSU) παρουσίασαν τρία αρνητικά χαρακτηριστικά γνωστά ως «Σκοτεινή Τριάδα»: τον ναρκισσισμό, τον μακιαβελισμό και την ψυχοπάθεια, τα οποία άσχετη έρευνα έχει επίσης συνδέσει πρόσφατα με οδηγούς με σκοπίμως θορυβώδη αυτοκίνητα.

«Η προβληματική χρήση smartphone είναι ένας εξαιρετικός προγνωστικός παράγοντας ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας της Σκοτεινής Τριάδας», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης, παραθέτοντας και έναν πιθανό τρόπο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Δεδομένου ότι αυτός ο παράγοντας μπορεί να αλλάξει πιο εύκολα από την προσωπικότητα, η προβληματική χρήση smartphone θα πρέπει να στοχευτεί από παρεμβάσεις δημόσιας ασφάλειας, εκπαίδευση οδήγησης και ιατροψυχολογική αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του οδηγού με εντολή του δικαστηρίου».

Η ερευνητική ομάδα πρότεινε επίσης άλλους τρόπους για τον περιορισμό της από συνήθεια χρήσης κινητών τηλεφώνων. «Μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μειώσουν την προβληματική χρήση smartphone στην καθημερινή ζωή, κάτι που θα πρέπει να μειώσει έμμεσα τις πιθανότητες χρήσης των τηλεφώνων τους στο δρόμο και να αποτρέψει ατυχήματα και δυστυχήματα», καταλήγουν.

Παραπομπές

  1. Surfing in the streets: How problematic smartphone use, fear of missing out, and antisocial personality traits are linked to driving behavior
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version