Ναρκισσιστές: Αναγνωρίστε τους με την πρώτη ματιά

narcissist

Εγωκεντρικοί, μεγαλομανείς, αδίστακτοι, οι ναρκισσιστές πλέον δεν κρύβονται. Φαίνονται όλα στο πρόσωπό τους, αποκαλύπτει έρευνα του University of Helsinki.

 

Μια ομάδα ψυχολόγων στο University of Helsinki, σε συνεργασία με έναν ψυχολόγο από το Millsaps College, ανακάλυψε έναν νέο, έξυπνο τρόπο για να αναγνωρίζουμε ένα άτομο με ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Οι ψυχολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που συγχρωτίζονται τους ναρκισσιστές νιώθουν άβολα και δυσάρεστα. Τα χαρακτηριστικά τους κάνουν τις σχέσεις μαζί τους άκρως προβληματικές, για τον λόγο αυτό οι ειδικοί προτείνουν να μάθουμε να τους αναγνωρίζουμε με την πρώτη ματιά.

Το προφίλ του ναρκισσιστή

Συνήθως δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς έναν ναρκισσιστή σε μια παρέα. Είτε είναι εξωστρεφής είτε εσωστρεφής, τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού είναι κοινά:

Οι ναρκισσιστές θεωρούν ότι ο κόσμος τους ανήκει και περιστρέφεται γύρω τους, και ότι οι δικές τους ανάγκες έχουν σαφή προτεραιότητα σε σχέση με τις ανάγκες των άλλων. Κάνουν τα πάντα ώστε να αποκτήσουν ό,τι θεωρούν πως δικαιούνται, χωρίς να νοιάζονται για το πώς νιώθουν οι άλλοι. Είναι μεγαλομανείς, φαντασιώνονται ότι αποκτούν εξουσία, υπερβάλλουν όσον αφορά τα ταλέντα και τις επιτυχίες τους, και επιζητούν διαρκώς τον θαυμασμό των γύρω τους.

Πώς μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε έναν ναρκισσιστή με την πρώτη ματιά, χωρίς να πέσουμε θύμα της συναισθηματικής του εκμετάλλευσης; Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psychophysiology, το μηνιαίο επιστημονικό περιοδικό της Εταιρείας Ψυχοφυσιολογικής Έρευνας, βρήκε τον τρόπο.

Οι ερευνητές μελέτησαν 57 άτομα, σπουδαστές σε Πανεπιστήμια του Ελσίνκι, ηλικίας 18 – 44 ετών, που είχαν προηγουμένως διαγνωστεί ότι είχαν ναρκισσιστική προσωπικότητα. Οι 34 ήταν γυναίκες, οι 22 άντρες, και ο ένας αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες φύλου. Οι ειδικοί είπαν στους συμμετέχοντες ότι σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνήσει τη λειτουργία της μνήμης σε κοινωνικές καταστάσεις.

Ο καθένας από τα 57 αυτά άτομα κλήθηκε να καθίσει μπροστά από έναν υπολογιστή και να εκτελέσει μια σειρά από γνωστικές εργασίες που αφορούσαν τη μνήμη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές τοποθέτησαν αισθητήρες σε μέρη του προσώπου τους. Στο τέλος, ασκήθηκε στους εθελοντές κριτική για την απόδοσή τους. Κάποιοι έλαβαν υψηλούς επαίνους, άλλοι άκουσαν μια ουδέτερη κριτική, και μια τρίτη ομάδα άκουσε αρνητικά σχόλια.

Σε όσους έλαβαν αρνητική κριτική για την απόδοσή τους, οι ειδικοί παρατήρησαν ορισμένες αντιδράσεις στους μύες του προσώπου τους, κυρίως στους μύες του μετώπου και στους μύες του χαμόγελου. Αυτή όμως η αντίδραση διήρκησε μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Στο πόκερ, μια τέτοια αντίδραση είναι γνωστή ως tell. Όταν δηλαδή ο παίκτης δίνει κατά λάθος ένα στοιχείο ή έναν υπαινιγμό ότι έχει δυνατό φύλλο.

Ακόμα κι αν δεν παίζετε πόκερ, κρατήστε αυτή την πληροφορία, και την επόμενη φορά που υποψιάζεστε ότι ο απέναντί σας είναι ναρκισσιστής, απλά πείτε του κάτι αρνητικό και παρατηρήστε τον καλά στο πρόσωπο. Τόσο απλά.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top