Site icon Όλο Υγεία

Πώς επιδρά η μοναξιά στην υγεία των ανδρών

καρκίνο του προστάτη

Η μοναξιά δεν βλάπτει μόνο την ψυχική υγεία των ανδρών, αλλά και τα οστά τους.

 

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από νέα μελέτη, που φέρνει στην επιφάνεια τις αρνητικές επιδράσεις της κοινωνικής απομόνωσης, κυρίως στους άνδρες. Μάλιστα, η μελέτη έδειξε ότι δεν ισχύει το ίδιο για τις γυναίκες.

Η  Δρ Ρεμπέκα Μαουνταίν, του Maine Health Institute for Research στο Scarborough του Μέιν, ήταν επικεφαλής της έρευνας, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας, στο Σικάγο του Ιλινόις.

“Η κοινωνική απομόνωση είναι μια ισχυρή μορφή ψυχοκοινωνικού στρες”, ανέφερε η Δρ Mαουνταίν, προσθέτοντας ότι “αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων”.

Είπε επίσης: “Ακόμη και πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, η οποία αύξησε σημαντικά το αίσθημα της απομόνωσης και της μοναξιάς, οι ερευνητές ανησυχούσαν για μια αυξανόμενη “επιδημία μοναξιάς”.

Σύμφωνα με την Δρ.Mαουνταίν, η κοινωνική απομόνωση,  συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων των ψυχικών διαταραχών, καθώς και με υψηλότερα συνολικά ποσοστά ασθενειών και θανάτου.

“Προηγούμενες κλινικές έρευνες”, είπε, “έχουν καταδείξει ότι οι ψυχοκοινωνικοί στρεσογόνοι παράγοντες και οι επακόλουθες διαταραχές της ψυχικής υγείας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση και τα κατάγματα, τα οποία πλήττουν δυσανάλογα τους ηλικιωμένους”. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της κοινωνικής απομόνωσης στα “οστά, ωστόσο, δεν έχουν διερευνηθεί διεξοδικά”.

Τι έδειξε η μελέτη

Στη μελέτη, οι ερευνητές, έθεσαν ποντίκια σε κοινωνική απομόνωση – δηλαδή ένα ποντίκι ανά κλουβί – ή σε ομαδική στέγαση, με τέσσερα ποντίκια ανά κλουβί – για τέσσερις εβδομάδες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κοινωνική απομόνωση προκάλεσε σημαντικές μειώσεις στην ποιότητα των οστών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης οστικής πυκνότητας, στα αρσενικά ποντίκια – αλλά όχι στα θηλυκά ποντίκια.

“Τα απομονωμένα αρσενικά ποντίκια είχαν ενδείξεις μειωμένης οστικής αναδιαμόρφωσης που αντιπροσωπεύεται από μειωμένο αριθμό οστεοβλαστών [κύτταρα που σχηματίζουν νέα οστά], γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με τους οστεοβλάστες και γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με τους οστεοκλάστες.  Ωστόσο, τα απομονωμένα θηλυκά δεν είχαν καμία αλλαγή στην οστική μάζα”.

Η Δρ.Μαουνταίν δήλωσε: “Συνολικά, τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η κοινωνική απομόνωση έχει δραματική αρνητική επίδραση στα οστά σε αρσενικά ποντίκια, αλλά μπορεί να λειτουργεί μέσω διαφορετικών μηχανισμών ή σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο στα θηλυκά ποντίκια”. Και πρόσθεσε: “Χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να κατανοήσουμε πώς αυτά τα ευρήματα μεταφράζονται στους ανθρώπινους πληθυσμούς”.

Πώς επιδρά η μοναξιά στην υγεία των ανδρών

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η μοναξιά για τους άνδρες είναι περισσότερο επώδυνη σε σχέση με τις γυναίκες καθώς μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι άνδρες που έχουν μείνει μόνοι τους για αρκετά χρόνια εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους. Όμως, δεν προέκυψε το ίδιο συμπέρασμα για τις γυναίκες. Οι ερευνητές, του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Επιδημιολογίας Journal of Epidemiology & Community Health.

Οι δείκτες φλεγμονής ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) μετρήθηκαν σε δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και τα επίπεδά τους σχετίστηκαν με την προσωπική ζωή τους. Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ανδρών, τους υψηλότερους δείκτες φλεγμονής (αύξηση 17%) είχαν όσοι είχαν περάσει τους περισσότερους χωρισμούς, καθώς και όσοι είχαν περάσει μόνοι τους πάνω από επτά χρόνια (αύξηση έως 12%).

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version