«Κλάψτε σαν παιδί, σας κάνει καλό» λένε οι ψυχολόγοι

χαρτομάντιλα για crying session

Το κλάμα σάς μιλάει για τα δύσκολα συναισθήματα, λένε οι ειδικοί. Αφήστε τα δάκρυα να κυλήσουν και κλάψτε σαν παιδί, χωρίς φόβο και ενοχές.

 

Πότε ήταν η τελευταία φορά που κλάψατε; Και δεν εννοώ, πότε συγκινηθήκατε βλέποντας μια σειρά ή διαβάζοντας μια συναισθηματική ανάρτηση. Εννοώ, πότε πραγματικά κλάψατε, εξουθενωτικά και εντέλει λυτρωτικά, όπως ακριβώς κλαίει ένα μικρό παιδί που το μάλωσε άδικα η μαμά του. Πότε νιώσατε τα δάκρυά σας να τρέχουν ασταμάτητα στα μάγουλά σας, να κόβεται η ανάσα σας, να βγάζετε λυγμούς, να τραντάζεται το σώμα σας, να παραμορφώνεται το πρόσωπό σας, να τσούζουν τα μάτια σας; Αυτό το είδος του κλάματος, «είναι λυτρωτικό», γράφει σε άρθρο της στο Psychology Today, η Jessica Harvath, Ph.D., συμβουλευτική ψυχολόγος.

Γιατί κάνει καλό το κλάμα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ψυχολόγοι αναδεικνύουν τη δύναμη του κλάματος και τα τεράστια οφέλη του. Έχει αποδειχθεί ότι το κλάμα:

  • Επιτρέπει στα συναισθήματα να απελευθερωθούν και συντελεί στην ψυχική υγεία.
  • Ρυθμίζει τους καρδιακούς παλμούς και την αναπνοή.
  • Βελτιώνει τη διάθεση απελευθερώντας οξυτοκίνη και ενδορφίνες.
  • Βοηθά στη βαθιά χαλάρωση και στον καλό ύπνο.
  • Βοηθά στη μείωση του στρες καθώς μειώνει την κορτιζόλη.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό μέσω των δακρύων που έχουν αντιβακτηριακή δράση.

Crying selfies: Το κλάμα που βγήκε από τον παράδεισο του TikTok

Αν παρακολουθείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έχετε βρεθεί μπροστά σε μια επώνυμη ή influencer να κλαίει εξαιτίας ενός προσβλητικού σχολίου που έλαβε. Πιθανόν, είναι η ίδια γυναίκα που την προηγούμενη ημέρα ανέβασε μια έξτρα επεξεργασμένη φωτογραφία της, με αστραφτερό χαμόγελο. Τώρα, κλαίει γοερά, και δεν διστάζει να εμφανιστεί με πρησμένο το πρόσωπό της.

Πρόκειται για την τάση των crying selfies, μια σύγχρονη αποενοχοποίηση των δακρύων, μέσα από προσωπικές ιστορίες και εξομολογήσεις. Σκοπός τους, να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους που ταυτίζονται. Πολλές φορές πετυχαίνει. Το κλάμα αποδεικνύεται λυτρωτικό και για τους τρίτους, που το είχαν ανάγκη αλλά δεν το ήξεραν. Παράπλευρο αποτέλεσμα, η αύξηση των views και των followers – άλλωστε, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ναι, και αυτά της κοινωνικής δικτύωσης.

Γιατί αποφεύγουμε το κλάμα;

Και ενώ στα σόσιαλ μίντια παρατηρείται μια έντονη απελευθέρωση δακρύων, ας παραδεχτούμε ότι πολλοί από εμάς, τεχνηέντως το αποφεύγουμε στην πραγματική ζωή. Γιατί συμβαίνει αυτό;

«Όταν αρνούμαστε να αφεθούμε σε ένα δυνατό κλάμα, ουσιαστικά αρνούμαστε αυτό που νιώθουμε», εξηγεί η Jessica Harvath. «Αποφεύγουμε να ακούσουμε τι λένε τα συναισθήματά μας για τη ζωή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Τα δύσκολα συναισθήματα μάς επισημαίνουν τους κινδύνους, ρεαλιστικούς και μη, στη ζωή μας» εξηγεί η ειδικός, συμπληρώνοντας: «Τα δάκρυα προσπαθούν να σας μιλήσουν». Κατά πόσο όμως είμαστε έτοιμοι να τα ακούσουμε;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όποιο αρνητικό συναίσθημα κι αν μας κατακλύζει (θυμός, λύπη, απελπισία, απογοήτευση), μας κάνει καλό να το αναγνωρίσουμε και να το αποδεχτούμε. Αυτή η εκδήλωση και αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων είναι που μας κρατάει ζωντανούς και ψυχικά υγιείς.

Crying session: Το εβδομαδιαίο ραντεβού σας για να κλάψετε

«Δοκιμάστε να βάλετε το κλάμα στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα», συστήνουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο της crying session, ορίζετε μια μέρα της εβδομάδας, που για λίγη ώρα θα απομονώνεστε, θα αφήνετε στην άκρη το κινητό, και θα συγκεντρώνεστε στις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Δεν είναι απαραίτητο το ότι θα κλάψετε αλλά αν το κάνετε, αφεθείτε ελεύθεροι να χύσετε όσα δάκρυα έχετε ανάγκη. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαχειρίζεστε καλύτερα τα συναισθήματά σας για το υπόλοιπο της εβδομάδας, να γνωρίσετε καλύτερα και να ελέγχετε τον εαυτό σας.

Σας φαίνεται υπερβολικό ένα ραντεβού με τον εαυτό σας; Δοκιμάστε το για μία-δύο φορές, δείτε πώς λειτουργεί σε εσάς κι αν πραγματικά σας βοηθά. Μετά θα είστε ελεύθεροι να επιλέξετε αν τα ραντεβού για κλάμα αξίζει να συνεχιστούν, ή μήπως ένα ραντεβού με ψυχολόγο θα είναι πιο βοηθητικό.

Το κλάμα αυτό καθεαυτό μπορεί να μην είναι το μαγικό ραβδάκι που εξαφανίζει τα προβλήματα, σίγουρα όμως ανακουφίζει, ηρεμεί και ξεκαθαρίζει το τοπίο. Και αυτό είναι πάντα μια καλή αρχή.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top