Υπάρχουν καρμικές σχέσεις; Πώς θα τις αναγνωρίσουμε σύμφωνα με την Cleveland Clinic

καρμικές σχέσεις

Έχουμε μεγαλώσει με τραγούδια για σχέσεις που ξεπερνούν το χρόνο. Για αγάπες που είναι γραμμένες στα αστέρια. Άραγε υπάρχουν καρμικές σχέσεις και πώς θα τις αναγνωρίσουμε;

Τα τραγούδια αγάπης μας κάνουν να συνδεθούμε με την έννοια των καρμικών σχέσεων, οι οποίες υποτίθεται ότι είναι κάτι πολύ ρομαντικό και δυνατό .Πώς μοιάζουν όμως στην πράξη αυτές οι σχέσεις;

Η ψυχοθεραπεύτρια Natacha Duke, MA, RP μιλά στην Cleveland Clinic, για το θέμα των καρμικών σχέσεων και μας λύνει όλες τις απορίες:

Πώς ορίζονται οι καρμικές σχέσεις

Ο ορισμός μιας καρμικής σχέσης είναι δύσκολος. Δεν είναι κλινικός όρος με συγκεκριμένα σημεία ή συμπτώματα, αφού τόσο το κάρμα όσο και η μετενσάρκωση είναι βαθιά συνδεδεμένα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Το κάρμα είναι μια αρχή της αιτιότητας, της ηθικής και σε ορισμένες περιπτώσεις, της αναγέννησης, που προέρχεται από τον Ινδουισμό. Το κάρμα παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στον Βουδισμό και τον Τζαϊνισμό. Αλλά η έννοια έχει επίσης διαδοθεί στον δυτικό κόσμο, με την πάροδο του χρόνου. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τώρα τη λέξη «κάρμα» ,για να περιγράψουν την ιδέα ότι «θερίζετε ό,τι σπέρνετε». Ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες θα αντιμετωπίσουμε τελικά είτε σε αυτή τη ζωή είτε στην επόμενη.

Loading Poll…

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πιστεύουν στην ιδέα των καρμικών σχέσεων τις περιγράφουν ως εξής: Μια καρμική σχέση είναι μια σύνδεση που σφυρηλατείτε σε πολλές ζωές.

Αυτές οι προγενέστερα έντονες και ασταθείς σχέσεις έχουν μια σχεδόν εθιστική ποιότητα. Είναι κακό για εσάς, αλλά ο δεσμός είναι τόσο δυνατός που η αποχώρηση είναι σχεδόν αδύνατη.

Θεωρητικά, οι καρμικές σχέσεις μας διδάσκουν μαθήματα, μας βοηθούν να εξιλεωθούμε για λάθη ή διευκολύνουν την προσωπική ανάπτυξη. Δεν πιστεύει απαραιτήτως κάθε άτομο που χρησιμοποιεί τη φράση «καρμικές σχέσεις» στο κάρμα ή τη μετενσάρκωση, αλλά πιθανότατα βλέπει την ερωτική του ζωή ως πνευματικά καθοδηγούμενη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Έτσι τις περιγράφουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στις καρμικές σχέσεις. Πώς το βλέπουν όμως οι ειδικοί της ψυχικής υγείας;

«Νομίζω ότι, στον κόσμο της ψυχολογίας, θα μιλούσαμε για αυτές τις καταστάσεις ως δυσλειτουργικές ή ανθυγιεινές σχέσεις .Οι καρμικές σχέσεις είναι συνδέσεις που ξεκινούν πολύ γρήγορα και μετά πέφτουν σε ένα μοτίβο», εξηγεί η Duke. «Είναι ένας κύκλος όπου μαλώνεις και  μετά γίνεσαι πολύ παθιασμένος ξανά, μέχρι την επόμενη έντονη λογομαχία».

Η Duke δεν εκπλήσσεται που αυτός ο τρόπος κατανόησης των σχέσεων κερδίζει έδαφος.

«Με την πανδημία της COVID-19, υπήρξε μοναξιά, άγχος, κατάθλιψη», επισημαίνει. «Κάποιες φορές, όταν οι άνθρωποι έχουν ανασφαλή στυλ προσκόλλησης ή υπάρχουν δυσκολίες σύνδεσης ,λόγω παιδικού τραύματος ή παλαιότερων προβληματικών σχέσεων, αυτοί οι τρόποι σκέψης μπορούν να τους επαναφέρουν σε σχέσεις που είναι προβληματικές ή καταχρηστικές».

Σίγουρα, είναι πιθανό να ερωτευτείς με την πρώτη ματιά . Αλλά αυτή η ξαφνική ορμή συναισθημάτων μπορεί επίσης να είναι μια απάντηση στα ψυχικά τραύματα.

Σημάδια ότι μπορεί να είστε σε καρμική σχέση

Δεν υπάρχει διαγνωστικό εγχειρίδιο που να μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσδιορίσετε εάν είστε σε καρμική σχέση, επειδή η έννοια είναι πνευματική και όχι κλινική. Η πιο χρήσιμη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε στον εαυτό σας δεν είναι «είμαι σε καρμική σχέση». Είναι, «γιατί κάνω αυτή την ερώτηση και τι ελπίζω να ακούσω ως απάντηση;».

Loading Poll…

Αντί να ψάχνετε για σημάδια καρμικής σχέσης, η Duke συνιστά να αξιολογήσετε τη συνολική υγεία της σχέσης σας.

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ψάχνουμε για ισορροπία. Ισορροπία σε μια σχέση και ισορροπία στη σκέψη σου», επισημαίνει .«Όταν σκεφτόμαστε με δίπολα- όλα ή τίποτα, υπερβολικά θετικό ή υπερβολικά αρνητικό – αυτό μάλλον δεν είναι υγιές. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις: Τα πραγματικά τα υπερβολικά θετικά ή αρνητικά συναισθήματα δεν είναι υγιή».

Η Ντιουκ δεν υποστηρίζει ότι οι σχέσεις πρέπει να είναι απαλλαγμένες από συγκρούσεις. Η σύγκρουση είναι απαραίτητο και υγιές μέρος των στενών σχέσεων. Αλλά σε μια υγιή, λειτουργική σχέση, οι σύντροφοι σέβονται ο ένας τα συναισθήματα και τα όρια του άλλου . Όταν διαφωνούν, το κάνουν με τρόπο που δεν ενθαρρύνει τη δυσαρέσκεια ή δεν αφήνει κανένα άτομο να αμφισβητεί την αυτοεκτίμησή του .

Οι καταχρηστικές σχέσεις συμβαίνουν όταν ο ένας σύντροφος ή στην περίπτωση αμοιβαία καταχρηστικών σχέσεων, κάθε σύντροφος διεκδικεί την εξουσία και τον έλεγχο του άλλου.

«Αν και η συμπεριφορά είναι καταχρηστική, δημιουργεί ένα είδος δεσμού », εξηγεί η Duke. «Το δέσιμο με τραύμα είναι ιδιαίτερα συχνό εάν κάποιος έχει ιστορικό κακοποίησης. Αυτός ο ανθυγιεινός δεσμός είναι τόσο οικείος, που στην πραγματικότητα παρερμηνεύεται με αγάπη».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο χαρακτηρισμός μιας σχέσης «καρμική» μπορεί να κάνει σοβαρή βλάβη. Έννοιες όπως το κάρμα, το πεπρωμένο, η μοίρα και η μετενσάρκωση μπορεί να είναι πηγή δύναμης και πνευματικής εκπλήρωσης. Αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να δικαιολογήστε την απαράδεκτη συμπεριφορά. Και να μείνετε σε τοξική κατάσταση.

Οι υγιείς σχέσεις μας διδάσκουν περισσότερα από τις ανθυγιεινές

Ναι, το τραύμα μπορεί να είναι δάσκαλος. Και ναι, μπορούμε να βγούμε από τοξικές σχέσεις σε καλύτερο μέρος. Αλλά το αναδυόμενο κομμάτι είναι κρίσιμο. Ο ρομαντισμός μιας κακής ή καταχρηστικής σχέσης μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Εάν πιστεύετε ότι είστε σε μια καρμική σχέση, αναρωτηθείτε γιατί και σκεφτείτε βαθιά τι πρέπει να αλλάξει για να την ξεπεράσετε.Εάν αισθάνεστε παγιδευμένοι στη σχέση, αναζητήστε υποστήριξη από την οικογένεια, τους φίλους ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας .

Είτε πιστεύουμε στις καρμικές σχέσεις είτε όχι, η Duke υποστηρίζει  ότι μαθαίνουμε από κάθε σχέση που έχουμε, καλή ή κακή.

«Συχνά είναι οι πιο υγιείς σχέσεις που μας βοηθούν να βρούμε τον αληθινό εαυτό μας ,γιατί όταν είμαστε μέσα σε αυτές, δεν ανταποκρινόμαστε μόνο σε πληγές», λέει η Duke.

Να ξέρετε ότι η σχέση πρέπει να σας υποστηρίζει για να βρείτε το καλύτερο εαυτό σας. Γιατί η μοίρα δεν πρόκειται να το κάνει για εσάς.

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top