Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των πολιτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel είναι πολλές. Ο ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος, μιλάει στο oloygeia.gr για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας μετά την επέλαση της κακοκαιρίας. Ο απολογισμός είναι τραγικός: 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Σπίτια έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα. Περιουσίες έχουν χαθεί και χιλιάδες στρέμματα έχουν μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Η επόμενη μέρα βρίσκει τους ανθρώπους να προσπαθούν να διαχειριστούν τις επιπτώσεις της καταστροφής και να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους από την αρχή. Χρειάζεται βοήθεια για να μπορέσουμε να σηκωθούμε πάλι λέει κάτοικος της περιοχής και δεν εννοεί μόνο οικονομική, αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.
Δύσκολα θα ξεχαστούν τα όσα τραγικά έζησαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ωστόσο μπορούν να απαλύνουν τον πόνο τους και να κοιτάξουν μπροστά.
«Τα άτομα που έχουν βιώσει μία φυσική καταστροφή ενδέχεται να αναπτύξουν μια πληθώρα συμπτωμάτων, καθώς αντιμετωπίζουν το τραύμα και το στρες που προκλήθηκε από το γεγονός», αναφέρει στο oloygeia.gr o Κυριάκος Κατσαδώρος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής “ΚΛΙΜΑΚΑ”, Εθνικός Εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας (IASP).
Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία
Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία περιλαμβάνουν άμεσες τραυματικές αντιδράσεις, όπως:
- διαταραχές ύπνου
- αυξημένο άγχος
- στρες
- φόβο για την ασφάλεια, την οικογένεια, την περιουσία και το μέλλον
καθώς και σωματικές αντιδράσεις όπως
- ταχυκαρδία
- πονοκέφαλοι
- πόνοι στο στομάχι
Ακόμη, ενδέχεται εξαιτίας της τραυματικής εμπειρίας, να υπάρξει απομόνωση ή απόσταση από τους άλλους, ενώ τα άτομα μπορεί να αισθάνονται ενοχή για το ότι επέζησαν ή επειδή δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν περισσότερο.
Το μεγάλο πρόβλημα: Η διαταραχή μετατραυματικού στρες
Μεσο-μακροπρόθεσμα, τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD), μία σοβαρή κατάσταση που περιλαμβάνει εφιάλτες, αναβιώσεις και αποφυγή τραυματικών σημείων ή συνθηκών και περιορίζει σημαντικά τη λειτουργικότητα με αυξημένες ψυχολογικές επιπτώσεις.
Ακόμη μπορεί να αναπτυχθούν μακροχρόνια καταθλιπτικά συναισθήματα, χρόνιο άγχος καθώς και δυσκολίες στην επανένταξη και την προσαρμογή, αλλά και αυξημένος κίνδυνος εξάρτησης από αλκοόλ ή ουσίες.
Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Ο κ. Κατσαδώρος αναφέρει τι πρέπει να κάνουν οι πλημμυροπαθείς για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μιας καταστροφής:
- Οι ενήλικες χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα, επαναφορά στην καθημερινότητα, αναγνώριση των αναγκών τους και επαφή με την κοινότητα.
- Τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους μέσα από το παιχνίδι ή τη θεραπεία μέσω τέχνης.
- Οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού χρειάζονται φροντίδα από την οικογένεια και την κοινότητα για να αντιμετωπίσουν την απώλεια και το τραύμα.
- Αν τα συμπτώματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή επηρεάζουν την ικανότητά του ατόμου να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό, αναφέρει ο κ. Κατσαδώρος.
Οι μηχανισμοί της Πολιτείας θα πρέπει να λειτουργήσουν άμεσα προστατευτικά για την ψυχική υγεία των πολιτών κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής και μετά από αυτήν.
Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της «ΚΛΙΜΑΚΑ» και του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Κλίμαξ Plus θα βρεθεί σήμερα στη Λάρισα, προκειμένου να παραδώσει 2 τόνους ειδών (εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα).
Επιπρόσθετα, μέσω των επιτόπιων επαφών και επικοινωνιών θα οργανωθεί η υποστήριξη και διάθεση εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας από τον οργανισμό στον πληττόμενο πληθυσμό, τόσο στο επίπεδο άμεσης παρέμβασης όσο και στον ευρύτερο σχεδιασμό για το επόμενο χρονικό διάστημα.