Site icon Όλο Υγεία

Kaizen: Η ιαπωνική μέθοδος για να πετύχετε τους στόχους σας – Τη χρησιμοποιούν πολλοί εκατομμυριούχοι

Kaizen: Η ιαπωνική μέθοδος για να πετύχετε τους στόχους σας – Τη χρησιμοποιούν πολλοί εκατομμυριούχοι

123rf.com

Το μυστικό που χρησιμοποιούν οι πλουσιότεροι και πιο επιτυχημένοι στον κόσμο βασίζεται σε μια απλή, αλλά πανίσχυρη ιαπωνική μέθοδο, το kaizen. Μήπως μια μικρή καθημερινή αλλαγή αυτοβελτίωσης είναι το κλειδί για τη δική σας επιτυχία;

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Ένα ταξίδι αυτογνωσίας που ξεκινάει από το σπίτι

Αναρωτιέστε πώς να πετύχετε τους στόχους σας; Το kaizen είναι η ιαπωνική τεχνική που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι και επιτυχημένοι

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό για να είναι αποτελεσματικό, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι λειτουργεί. Το kaizen, ένας ιαπωνικός όρος που σημαίνει «συνεχής βελτίωση», είναι μια φιλοσοφία που δίνει έμφαση στη σταδιακή πραγματοποίηση μικρών, σταδιακών αλλαγών για την επίτευξη σημαντικής, μακροπρόθεσμης επιτυχίας.

Δεν είναι τυχαίο που μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων αυτοδημιούργητων εκατομμυριούχων, εμπιστεύονται αυτή τη μέθοδο για να αυξήσουν τον πλούτο τους και να επιτύχουν τους στόχους τους. Με βαθιές ρίζες στην ιαπωνική κουλτούρα, το kaizen είναι ένα σύστημα που έχει διαμορφώσει κολοσσούς όπως η Toyota και η Panasonic.

Σήμερα, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υιοθετούν αυτή την προσέγγιση για να ξεκλειδώσουν την επιτυχία στη ζωή τους. Μήπως αυτό είναι το μυστικό που διαφοροποιεί τους εξαιρετικά επιτυχημένους από τους υπόλοιπους;

Οι ειδικοί πιστεύουν πως είναι. Αν και οι θεραπευτές μπορεί να μην το αναφέρουν με την ίδια ονομασία, η σταδιακή αλλαγή συμπεριφοράς «είναι μια συμπεριφορική στρατηγική που πολλοί επαγγελματίες ψυχικής υγείας χρησιμοποιούν τακτικά για να βοηθήσουν τους πελάτες να επιτύχουν τις επιθυμητές αλλαγές συμπεριφοράς και να αναπτύξουν νέες συνήθειες», σύμφωνα με την Αμερικανή Jolie Silva, κλινική ψυχολόγο και επικεφαλής λειτουργικό διευθυντή της New York Behavioral Health.

«Είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχετε μακροπρόθεσμους, μεγάλης κλίμακας στόχους αν κάνετε μικρά βήματα προς την κατεύθυνσή τους», δηλώνει σύμφωνα με το Huffington Post.

Τι λένε οι έρευνες για το kaizen και την αποτελεσματικότητά του

Το kaizen, μια βασική τεχνική της λιτής παραγωγής, έχει αναδειχθεί σε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιχειρηματική φιλοσοφία για συνεχή βελτίωση, όπως τονίζεται στη δημοσίευση του 2019 με τίτλο Kaizen as a global business philosophy for continuous improvement of business performance.

Παρά τα πολυάριθμα οφέλη που προσφέρει το kaizen, όπως η αποδοτικότητα κόστους και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, η εφαρμογή του εκτός Ιαπωνίας συχνά αντιμετωπίζει προκλήσεις. Αν και έχει υιοθετηθεί από πολλές εταιρείες παγκοσμίως, η επιτυχημένη εφαρμογή του kaizen απαιτεί προσεκτική προσαρμογή στο εκάστοτε πολιτιστικό και λειτουργικό πλαίσιο.

Παράγοντες όπως η δέσμευση της διοίκησης, η οργανωτική κουλτούρα, οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων, η εμπειρία στη διαχείριση ομάδων, τα συστήματα ανταμοιβής και η κατάρτιση των εργαζομένων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία των πρωτοβουλιών kaizen μέσα σε μία επιχείρηση. Παρά τη φαινομενική απλότητά του, το kaizen είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό, εκτέλεση και συνεχή υποστήριξη για την επίτευξη βιώσιμων αποτελεσμάτων.

Άλλες μέθοδοι για αυτοβελτίωση

Έρευνες στην ψυχολογία και τη νευροεπιστήμη έχουν εντοπίσει αρκετές αποτελεσματικές στρατηγικές για αυτοβελτίωση:

Η εφαρμογή αυτών των στρατηγικών που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική και διαρκή προσωπική ανάπτυξη.

Ακόμη και η μικρή βελτίωση της τάξης του 1% έχει σημασία

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πραγματικά δεδομένα για το τι σημαίνει ακόμη και το 1%. Οπότε, νομίζω ότι ο καθένας έχει τη δική του αντίληψη για το τι σημαίνει 1%», είπε η Silva. Παρόλα αυτά, η ανάλυση μεγάλων στόχων σε μικρότερα βήματα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια συνιστάται ιδιαίτερα «στην επιστημονική βιβλιογραφία για άτομα που αντιμετωπίζουν ‘παράλυση εργασίας’, δηλαδή δυσκολεύονται να ξεκινήσουν εργασίες ή έχουν πρόβλημα με το κίνητρο», πρόσθεσε.

Και εφόσον η «βελτίωση κατά 1%» σάς αφήνει με ένα αίσθημα ολοκλήρωσης, αυτό είναι το στοιχείο στο οποίο πρέπει να δώσετε προσοχή, σημείωσε η Silva. Αυτό είναι που «θα σας παρακινήσει να το κάνετε ξανά την επόμενη μέρα», είπε. Η ανάλυση του μεγαλύτερου στόχου σας σε μικρότερους στόχους σάς δίνει περισσότερες ευκαιρίες να βιώσετε αυτές τις μικρές επιτυχίες και να ενισχύσετε την αίσθηση αυτοαποτελεσματικότητάς σας.

«Νιώθουμε μια μικρή δόση ικανοποίησης και ανταμοιβής», είπε η Αμερικανή Katherine Milkman, ερευνήτρια αλλαγής συμπεριφοράς και καθηγήτρια στη Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Και αν έχετε την ευκαιρία να νιώσετε αυτό το αίσθημα ολοκλήρωσης σε καθημερινή βάση, αντί να το νιώσετε μόνο στο τέλος όταν επιτευχθεί ο μεγαλύτερος στόχος, αυτό βοηθά να διατηρήσετε το κίνητρό σας και να συνεχίσετε να κινείστε προς τον μεγαλύτερο στόχο, εξήγησε η Silva.

Το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να κάνει μια μικρή βελτίωση κάθε μέρα, χωρίς να βιάζεστε τη διαδικασία μόνο και μόνο για να φτάσετε στο τέλος, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή της παράλυσης εργασίας. «Γενικά, ένας μεγάλος στόχος είναι συντριπτικός. Όταν αναλύουμε κάτι μεγάλο σε μικρότερα μέρη, το αισθανόμαστε λιγότερο συντριπτικό. Μπορούμε να το κάνουμε λίγο-λίγο, και αντί να αισθανόμαστε ότι είναι κάτι τρομακτικό που δεν μπορούμε να αναλάβουμε», είπε η Milkman.

Πώς να εφαρμόσετε τον κανόνα kaizen του 1% σε έναν στόχο που έχετε

Εάν θέλετε να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο για να φτάσετε τους στόχους σας, οι ειδικοί σάς συμβουλεύουν να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να ξεκινήσετε.

1. Εφαρμόστε την σε έναν μόνο στόχο κάθε φορά

«Δεν πρέπει να λέτε, “Αλλάζω 1% σε αυτές τις 20 περιοχές και συμπεριφορές”. Συνιστάται να ξεκινήσετε με μια περιοχή, έναν στόχο και μια συμπεριφορά», είπε η Silva. «Αφού το κάνετε για λίγο και αρχίσετε να βλέπετε πρόοδο, θα μπορούσατε να προσθέσετε έναν ακόμη στόχο αν θέλετε. Αλλά μην ξεκινήσετε με πάρα πολλούς».

2. Οραματιστείτε πού θέλετε να φτάσετε

«Οραματιστείτε πώς θα είναι το τελικό αποτέλεσμα», είπε η Silva. Με όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, φανταστείτε πώς είναι η ζωή σας αφού έχετε επιτύχει αυτόν τον τελικό στόχο. Πού είστε; Τι κάνετε; Ποιος είναι γύρω σας; Ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθετε; Ποιες είναι οι πεποιθήσεις σας; Πώς νιώθει το σώμα σας;

Αυτό «μπορεί να δώσει κίνητρο και να ενθουσιάσει τους ανθρώπους να αρχίσουν να σκέφτονται πώς θα φτάσουν εκεί», είπε η Silva.
Καταγράψτε αυτό το όραμα κάπου που να μπορείτε να το βλέπετε ή να μπορείτε εύκολα να ανατρέξετε σε αυτό.

3. Κάντε τις βελτιώσεις του 1% μετρήσιμες

Η υιοθέτηση της αρχής του kaizen δεν σημαίνει απλώς να λέτε στον εαυτό σας κάθε μέρα «θα γίνω καλύτερος», είπε η Milkman. Πώς θα μετρούσατε αυτή τη βελτίωση; Πώς θα ξέρατε αν έχετε επιτύχει αυτόν τον μικρό στόχο; Είναι σημαντικό να κάνετε αυτούς τους μικρούς, καθημερινούς στόχους ή βελτιώσεις συγκεκριμένους και μετρήσιμους, σημείωσε η Milkman.

Καθορίστε με ακρίβεια τι θα κάνετε, πού θα το κάνετε και σε ποια ώρα. Αυτό είναι «σημαντικό για την αύξηση της συνέπειας» στην πρόθεσή σας, εξήγησε η Milkman. Θα ήταν χρήσιμο να τα γράψετε όλα αυτά στην αρχή κάθε εβδομάδας, ώστε να γνωρίζετε ακριβώς τι στοχεύετε κάθε μέρα. Και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας σε ένα ημερολόγιο ή σε έναν πίνακα, «ώστε να μπορείτε να τη βλέπετε αντί να είναι κάτι αφηρημένο», συμβούλεψε η Silva.

4. Να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο «Τι στο καλό;»

Εάν αντιμετωπίζετε αυτές τις συνεχείς βελτιώσεις του 1% ως μικροσκοπικούς στόχους, η αποτυχία επίτευξης ενός στόχου μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο «τι στο καλό;», προειδοποίησε η Milkman. Αυτό συμβαίνει όταν ένα άτομο εγκαταλείπει τους στόχους του επειδή αισθάνεται ότι έχει κάνει ένα λάθος. Με άλλα λόγια: «Τι στο καλό, μπορώ να κάνω ό,τι θέλω», εξήγησε η Milkman.

Μια νοοτροπία ανάπτυξης βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, σημείωσε. Αντί να πιστεύετε ότι έχετε ένα σταθερό σύνολο ικανοτήτων — και ότι κάθε στραβοπάτημα ή αποτυχία αποτελεί ένδειξη της ικανότητάς σας και του πόσο δυνατοί είστε σε αυτή τη δεξιότητα και ως άτομο — μια νοοτροπία ανάπτυξης βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι ικανότητές σας δεν είναι σταθερές και μπορείτε πάντα να αναπτυχθείτε και να βελτιωθείτε.

«Κάθε φορά που κάνετε ένα μικρο-λαθάκι, αντί να λέτε ότι αυτό είναι ενδεικτικό της ικανότητάς μου ή της ανικανότητάς μου, πείτε, “Αυτή είναι μια χρήσιμη πληροφορία. Θα τη χρησιμοποιώ από εδώ και πέρα για να μάθω και να αναπτυχθώ, ώστε να μην κάνω ξανά το ίδιο λάθος. Τι πήγε στραβά; Πώς θα αποφεύγω την ίδια κατάληξη από εδώ και πέρα;”», είπε η Milkman.

Μια άλλη τεχνική για την καταπολέμηση του φαινομένου «τι στο καλό;» είναι να δώσετε στον εαυτό σας «εφεδρείες έκτακτης ανάγκης», μια ιδέα που προέρχεται από την έρευνα της Αμερικανής Marissa Sharif, αναπληρώτριας καθηγήτριας μάρκετινγκ στη Wharton School, της οποίας η έρευνα εξετάζει το κίνητρο των καταναλωτών, την κρίση και τη λήψη αποφάσεων.

Για παράδειγμα, αν στοχεύετε να επιτύχετε έναν μικρό στόχο κάθε μέρα, επιτρέψτε στον εαυτό σας δύο «κάρτες ελεύθερης εξόδου από τη φυλακή», πρότεινε η Milkman. Εάν χάσετε μία ή δύο ημέρες την επίτευξη των καθημερινών σας στόχων, αυτό δεν θεωρείται αποτυχία, αλλά χρήση μιας κάρτας από τις εφεδρείες έκτακτης ανάγκης, εξήγησε η Milkman. Στη συνέχεια, μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά την επόμενη μέρα.

Πηγές: Huffington Post, ResearchGate (1), ResearchGate (2), NIH

Όλο Υγεία

Exit mobile version