Οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας διαμορφώνουν την αυτοαντίληψή σας και την εμπλοκή σας με τον κόσμο. Αυτές οι αναμνήσεις αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη της ταυτότητάς σας καθώς προχωράτε στην ενήλικη ζωή. Τι συμβαίνει όμως αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την παιδικά σας χρόνια;
Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι το τραύμα είναι η κύρια αιτία της παιδικής αμνησίας. Μια λογική υπόθεση που όμως είναι εντελώς αβάσιμη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να μη θυμάται την παιδική του ηλικία, από την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης του εγκεφάλου μέχρι την έλλειψη κοινωνικών εμπειριών.
Αν ανησυχείτε επειδή δεν θυμάστε την παιδική σας ηλικία -και τι ενδεχομένως την προκάλεσε- διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για την παιδική αμνησία, πώς αναπτύσσεται η μνήμη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τι προκαλεί αυτούς τους αγώνες με τη μνήμη και πώς να αντιμετωπίσετε τις χαμένες αναμνήσεις.
Η αδυναμία ανάκλησης των παιδικών σας αναμνήσεων μπορεί να είναι τρομακτική, ειδικά αν δεν ξέρετε τι την προκάλεσε. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, συχνά, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι το τραύμα είναι η ρίζα των χαμένων αναμνήσεών τους, αλλά υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις. Διαβάστε γιατί μπορεί να μη θυμάστε πτυχές της παιδικής σας ηλικίας και πώς να το αντιμετωπίσετε.
Παιδική αμνησία
Η παιδική αμνησία αναφέρεται στην αδυναμία των ενηλίκων να ανασύρουν μνήμες της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Είναι απολύτως φυσιολογικό να μη θυμάστε επεισοδιακές εμπειρίες που συνέβησαν από την ηλικία των 0 έως 3 ετών και να έχετε μια αραιή επιλογή αναμνήσεων που συνέβησαν πριν από την ηλικία των 10 ετών. Σε αντίθεση με τη «φυσιολογική» απώλεια μνήμης των ενηλίκων, όπου ξεχνάτε μικρές λεπτομέρειες με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ανάκληση της μνήμης δεν μπορεί να αποδοθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Φυσιολογική ανάπτυξη της μνήμης στην παιδική ηλικία
Να θυμάστε ότι είναι φυσικό να μη θυμάστε τα πάντα από τη νεότητά σας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι είναι σύνηθες για τα παιδιά να εκτιμούν λανθασμένα τις ηλικίες που συνέβησαν οι αναμνήσεις τους καθώς μεγαλώνουν. Για παράδειγμα, μπορεί να θυμούνται ένα συγκεκριμένο ραντεβού για παιχνίδι, αλλά να δηλώνουν ότι συνέβη πάνω από ένα χρόνο αργότερα από ό,τι συνέβη.
Μέρος αυτού που μπορεί να προκαλέσει φυσιολογική απώλεια μνήμης είναι η ανάπτυξη του ιππόκαμπου. Ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή του εγκεφάλου η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον σχηματισμό αναμνήσεων από γεγονότα που μας συνέβησαν. Είναι επίσης μία από τις μοναδικές περιοχές του εγκεφάλου που συνεχίζει να παράγει νέους νευρώνες μέχρι την ενηλικίωση.
Μια υπόθεση σχετικά με το γιατί δεν θυμόμαστε τις πρώιμες αναμνήσεις είναι ότι καθώς αυτοί οι ταχέως αναπτυσσόμενοι νέοι νευρώνες στην παιδική ηλικία ενσωματώνονται στα εγκεφαλικά κυκλώματα, διαταράσσουν τα προηγούμενα δίκτυα αναμνήσεων.
Ένας άλλος παράγοντας που πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην παιδική αμνησία υποστηρίζει ότι αυτές οι πρώιμες αναμνήσεις δεν χάνονται εντελώς, αλλά ότι αποθηκεύονται σε μια μορφή που δεν είναι σε θέση να ανακτηθεί ρητά αργότερα στη ζωή μας.
Λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια
Οι επεισοδιακές ή αυτοβιογραφικές αναμνήσεις αποθηκεύονται συνήθως στο εξαρτώμενο από τον ιππόκαμπο σύστημα μάθησης και μνήμης. Αυτό δεν ισχύει για ορισμένες τραυματικές αναμνήσεις, όπου ο ιππόκαμπος μπορεί να παρακαμφθεί, ενεργοποιώντας διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάκτηση αυτών των αναμνήσεων.
Η παιδική αμνησία μπορεί επίσης να προκληθεί από γενετικές μεταλλάξεις που επιδεινώνουν τον ιππόκαμπο. Μελέτες αναφέρουν ότι μια γονιδιακή μετάλλαξη ή μια κυτταρική αλλοίωση μπορεί να απορυθμίσει την ανάπτυξη του ιππόκαμπου και να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια μνήμης.
Πώς να αντιμετωπίσετε την παιδική απώλεια μνήμης
Το να μην είστε σε θέση να ανακαλέσετε τις παιδικές σας αναμνήσεις μπορεί να είναι ανησυχητικό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η πτυχή αυτή είναι αναμενόμενη.
Ωστόσο, αν αυτό σας προκαλεί σημαντική δυσφορία, ίσως είναι καλή ιδέα να αναζητήσετε ψυχοθεραπεία. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να επεξεργαστείτε τι μπορεί να αντανακλά αυτό.
Εάν υπάρχουν πτυχές αυτού που σχετίζονται με πρώιμο τραύμα, υπάρχουν θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην επεξεργασία αυτού, όπως η κίνηση των ματιών και η επανεπεξεργασία της απευαισθητοποίησης και άλλες ψυχοθεραπείες που εστιάζουν στο τραύμα.
Παράλληλα μπορεί να είναι σημαντικό να επικεντρωθείτε στην οικοδόμηση νέων και ιδιαίτερων αναμνήσεων στο παρόν. Γιορτάστε τις ιδιαίτερες περιστάσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και φροντίστε να τραβήξετε φωτογραφίες.