Gaslighting: Μήπως είστε θύμα συναισθηματικής κακοποίησης; Πώς θα το καταλάβετε

Gaslighting: Μήπως είστε θύμα συναισθηματικής κακοποίησης

Το gaslighting είναι μια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης και χειραγώγησης κατά την οποία ένα άτομο αναγκάζει κάποιον να αμφισβητήσει τη δική του λογική, τις αναμνήσεις ή την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι που βιώνουν gaslighting μπορεί να νιώθουν σύγχυση, άγχος και δεν μπορούν να εμπιστευτούν τον εαυτό τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για έναν ύπουλο τύπο συναισθηματικής κακοποίησης κατά τον οποίο ο θύτης δημιουργεί μια ψευδή εικόνα στον θύτη, τον αναγκάζει να αμφισβητήσει την κρίση του. Πολλές φορές τα θύματα του gaslighting αναρωτιούνται αν χάνουν τα λογικά τους. Αυτό οδηγεί σε απώλεια αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης και αβεβαιότητα της ψυχική τους σταθερότητας και φθάνουν στο σημείο να εξαρτώνται από τον δράστη.

Gaslighting: Μήπως είστε θύμα συναισθηματικής κακοποίησης;

Ακολουθούν οι φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να ασκήσουν συναισθηματική κακοποίηση στη/στον σύντροφό τους.

«Αντιδράς υπερβολικά»

Αυτή η φράση απορρίπτει τα συναισθήματα κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι είναι παράλογος. Είναι σημαντικό να ακούσετε προσεκτικά και να προσπαθήσετε να δείτε τη λογική πίσω από τις αντιδράσεις τους αντί να τους απορρίπτετε με αυτή τη φράση.

«Δεν το είπα ποτέ αυτό»

Αυτή η φράση αρνείται κάτι που είχε ειπωθεί ή γίνει στο παρελθόν, κάνοντας το άλλο άτομο να αμφισβητήσει τη μνήμη ή την αντίληψή του. Είναι προτιμότερο να πείτε «Δεν θυμάμαι να το είπα αυτό» και να ακούσετε τι λέει ο σύντροφός σας.

«Είσαι τρελός»

Αυτή η φράση αποτελεί άμεση επίθεση στην ψυχική υγεία κάποιου και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση υποτιμητικής γλώσσας, ειδικά στο αποκορύφωμα ενός καυγά.

«Είσαι απλά παρανοϊκός»

Αυτή η φράση απορρίπτει τις ανησυχίες κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι είναι παράλογος ή υπερβολικά καχύποπτος.

«Κάνεις μεγάλο θέμα από το τίποτα»

Αυτή η φράση ελαχιστοποιεί τα συναισθήματα κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι οι ανησυχίες του είναι ασήμαντες.

«Κάνεις πάντα λάθος»

Αυτή η φράση αποτελεί άμεση επίθεση στη νοημοσύνη κάποιου και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμια. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση υποτιμητικής γλώσσας και να αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες με σεβασμό.

«Απλά προσπαθείς να ξεκινήσεις έναν καυγά»

Αυτή η φράση απορρίπτει τις ανησυχίες κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι είναι χειριστικός ή επιθετικός. Αποφύγετε να κάνετε υποθέσεις σχετικά με τις προθέσεις κάποιου και προσπαθήστε να δείτε τη λογική πίσω από τις ενέργειές του.

«Απλά είσαι δύσκολος»

Αυτή η φράση απορρίπτει τις ανησυχίες κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι δεν είναι συνεργάσιμος ή παράλογος.

«Είσαι πολύ ευαίσθητος»

Αυτή η φράση απορρίπτει τα συναισθήματα κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι τα συναισθήματά του είναι άκυρα ή αδικαιολόγητα.

«Απλά φαντάζεσαι πράγματα»

Αυτή η φράση αρνείται την αντίληψη που έχει κάποιος για την πραγματικότητα και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι χάνει την επαφή με την πραγματικότητα.

«Εσύ είσαι το πρόβλημα»

Αυτή η φράση επιρρίπτει την ευθύνη σε κάποιον άλλο και μπορεί να τον κάνει να νιώσει υπεύθυνος για θέματα που δεν είναι δικό του λάθος. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τις διαφωνίες με σεβασμό και να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τις δικές σας πράξεις αντί να κατηγορείτε το άλλο άτομο.

«Απλά γίνεσαι δραματικός»

Αυτή η φράση απορρίπτει τα συναισθήματα κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι τα συναισθήματά του είναι υπερβολικά ή αδικαιολόγητα.

«Είσαι απλά πεισματάρης»

Αυτή η φράση απορρίπτει τις ανησυχίες κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι είναι μη συνεργάσιμος ή παράλογος επίτηδες.

«Είσαι απλά ανασφαλής»

Αυτή η φράση απορρίπτει τις ανησυχίες κάποιου και μπορεί να τον κάνει να νιώσει ότι είναι υπερβολικά ευαίσθητος ή ότι του λείπει η αυτοπεποίθηση.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top