Site icon Όλο Υγεία

Χρησιμοποιείστε αυτήν τη φράση όταν είστε θυμωμένοι με τον σύντροφό σας – 3 τεχνικές για να μη χαλάσετε τη σχέση σας

θυμωμένοι

Όταν δεν έχετε λόγια για να εκφράσετε την απογοήτευση και αισθάνεστε θυμωμένοι με το σύντροφό σας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιλέξετε τα λόγια σας με σύνεση.

Ο θυμός μπορεί να είναι ένα συναίσθημα που σκεπάζει τα πάντα. Το πώς κάποιος εκδηλώνει το θυμό μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές. Κάποιοι φωνάζουν, άλλοι σιωπούν και άλλοι πάλι χάνουν τον έλεγχο.

«Όταν θυμώνουμε ή απογοητευόμαστε, μπορεί να μην είναι εύκολο να σκεφτούμε και να επεξεργαστούμε τις εισερχόμενες πληροφορίες και να παράγουμε κάτι σαφές για να μας καταλάβουν οι άλλοι», λέει ο Jacob Kountz, Θεραπευτής γάμου και οικογένειας στο Bakersfield, CA .

Μπορεί, φυσικά, να υπάρχει μεγάλη ποικιλία τρόπων με τους οποίους αντιδρούμε στον θυμό, πολλοί από τους οποίους είναι επιβλαβείς, είτε για τον εαυτό μας είτε για τους αγαπημένους μας.

Στην καλύτερη περίπτωση, τα θυμωμένα λόγια δεν θα λύσουν το πρόβλημα και στη χειρότερη, μπορούν να δημιουργήσουν νέα προβλήματα.

Έτσι, το ερώτημα είναι: όταν θυμώνεις τόσο πολύ που δεν μπορείς πια να επεξεργαστείς τα συναισθήματα, πώς μπορείς να το διαχειριστείς; Και τι λες όταν είσαι πολύ θυμωμένος για να μιλήσεις;

Τι πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε θυμωμένοι

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό έχει να κάνει με την κατανόηση, τη διαχείριση και την επεξεργασία των συναισθημάτων σας. Χρησιμοποιήστε λοιπόν αυτήν την απλή φράση όταν είστε πραγματικά θυμωμένοι και δεν μπορείτε να βρείτε τις σωστές λέξεις:

«Δεν είναι σωστή αυτή η στιγμή, χρειάζομαι χρόνο για να ηρεμήσω πριν μπορέσω να εκφράσω τα αληθινά μου συναισθήματα».

Τότε μπορείτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσετε τα πραγματικά συναισθήματα: Γιατί είστε θυμωμένοι; «Με το να ενεργείς με θυμό, στην πραγματικότητα αυξάνεις την πιθανότητα να συνεχίσεις με τον ίδιο τρόπο, όπως το να ενεργείς με αγάπη και συμπόνια τείνει να αυξάνει την τάση του ατόμου προς την αγάπη και τη συμπόνια», λέει ο ψυχοθεραπευτής Ross Grossman.

«Κάθε στιγμή θυμού παρέχει μια προσωρινή ανακούφιση από το ακατέργαστο ψυχικό υλικό του εσωτερικού πόνου», πρόσθεσε ο ψυχολόγος Bernard Golden. «Αυτός ο τρόπος, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου».

Καθώς συμβαίνει αυτό, ο Kountz συνιστά να αφιερώσετε χρόνο για να εντοπίσετε τα συναισθήματά μέσα σας που μπορεί να προκαλούν θυμό.

Οι άνθρωποι είναι συχνά αποκομμένοι από τα συναισθήματά τους, ανίκανοι να τα επεξεργαστούν ή ακόμα και να τα αναγνωρίσουν καθώς και τα πράγματα που τους πυροδοτούν. Αναρωτηθείτε: «Ποια είναι τα γεγονότα ή οι σκέψεις που συμβαίνουν, τόσο γύρω μου όσο και μέσα μου, που μπορεί να με κάνουν να νιώθω πιο έντονα θυμό;».

Η κατανόηση των μηχανισμών πίσω από το θυμό σας, σας επιτρέπει να τον ελέγξετε καλύτερα αργότερα. Ομολογουμένως, αυτό είναι πραγματικά εφικτό μόνο με εκ των υστέρων. Λοιπόν, αυτή τη στιγμή, πώς εκφράζεις σε κάποιον αυτό που έχει ανάγκη;

Όταν νιώθεις θυμό να σε κατακλύζει σε σημείο που δεν μπορείς να μιλήσεις, ο Kountz προτείνει να παγώνεις τα συναισθήματά σου και να αποστασιοποιείσαι.

Μπορείς να υψώσεις έναν ισχυρό τοίχο για να μην μπορούν οι άλλοι να σε βλέπουν έτσι και να μην χρειάζεται να τους πεις τίποτα. Είναι ασφαλές γιατί σε προστατεύει από το να εξοργιστείς περισσότερο. Είναι επίσης μια τεχνική επιβίωσης και ένας τρόπος να πεις: «Αυτό είναι το μόνο που έχω προς το παρόν, οπότε σεβαστείτε τον τρόπο που αντιμετωπίζω τα συναισθήματά μου».

Έτσι εξασφαλίζετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Βέβαια αν αυτό γίνεται συχνά είναι εξαιρετικά επιζήμιο, καθώς σας κάνει να αγνοείτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα αντί να βρίσκετε κατάλληλους τρόπους για να χειριστείτε τα συναισθήματα.

Τι να πείτε όταν είστε πολύ θυμωμένοι για να μιλήσετε

Ο θυμός είναι μια ενισχυμένη εκδοχή πιο ήπιων συναισθημάτων. Αυτά τα συναισθήματα, όπως η λύπη και η ανησυχία, καλύπτονται από αυτό και αφήνονται ανεπεξέργαστα. Ως αποτέλεσμα, συχνά μένουν άλυτα.

Όπως λέει ο Kountz, «ο θυμός είναι ο σωματοφύλακας της θλίψης». Έτσι, όταν είστε πολύ θυμωμένοι για να μιλήσετε, είναι καλύτερο να εξηγήσετε πώς αισθάνεστε με τους πιο ξεκάθαρους δυνατούς όρους.

Εάν δεν είστε έτοιμοι να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας, απλώς πείτε ότι χρειάζεστε χρόνο για να ταξινομήσετε τις σκέψεις σας. Ένας σύντροφος με κατανόηση θα εκτιμήσει αυτή την ανάγκη.

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα πραγμάτων που μπορείτε να πείτε:

«Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να το επεξεργαστώ».

«Δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω αυτή τη στιγμή. Πρέπει να πάω μια βόλτα και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου».

«Είμαι πολύ θυμωμένος για να μιλήσω».

«Δώστε μου 10 λεπτά να αποσυμπιεστώ και μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση στη συνέχεια».

Εάν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας, τότε ήρθε η ώρα για λεπτομέρειες:

«Για να είμαι ειλικρινής, είμαι θυμωμένος, αλλά είναι επειδή είμαι λυπημένος για και ανησυχώ».

«Είμαι θυμωμένος για αυτό το λόγο και χρειάζομαι χρόνο για να το επεξεργαστώ».

Αυτός ο τύπος προσέγγισης όχι μόνο παρέχει στον άλλον βαθύτερα συναισθήματα με τα οποία μπορεί να συνδεθεί, αλλά αποκλιμακώνει την κατάσταση γενικά καθώς ο θυμός τοποθετείται στο περιθώριο.

Είναι επίσης σημαντικό να μην κατηγορείτε το άλλο άτομο όταν είστε εξοργισμένοι. Ο θυμός δεν είναι μια μάσκα που πρέπει να φοράτε όταν θέλετε να λύσετε το πρόβλημα.

Τι να μην πείτε όταν είστε πολύ θυμωμένοι για να μιλήσετε:

Εάν αποφασίσετε να μιλήσετε ενώ είστε ακόμα αναστατωμένοι, μπορεί να καταλήξετε να πείτε κάτι που θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, επειδή, σε εκείνο το σημείο, ο εγκέφαλός σας βρίσκεται σε λειτουργία επιβίωσης και μπορεί να μην λειτουργεί με μια ικανότητα προσανατολισμένη στη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, όταν είστε θυμωμένοι, είναι σημαντικό να αποφύγετε να απαντήσετε στην ερώτηση του συντρόφου «Τι συμβαίνει;» απαντώντας με:

«Είμαι καλά».

«Τίποτα».

«Δεν είναι μεγάλη υπόθεση».

Καμία από αυτές τις φράσεις δεν είναι χρήσιμη, καθώς χρησιμεύουν μόνο για να κρύψετε τα αληθινά σας συναισθήματα και απλώς θα επιδεινώσουν την ανησυχία, το στρες και το άγχος. Το αντικείμενο είναι να εκφραστείτε ξεκάθαρα χωρίς θυμό, όχι να ισχυριστείτε ότι όλα είναι καλά όταν δεν είναι.

Ο θυμός είναι ένα σημαντικό συναίσθημα. Να μην αποφύγετε ποτέ να νιώθετε θυμό, αλλά να ξέρετε πώς να το αντιμετωπίσετε ώστε να μην οδηγήσει σε εξάρσεις και επιζήμιες συμπεριφορές για τη σχέση σας.

3 γρήγορες τεχνικές για τη διαχείριση του θυμού χωρίς να χαλάσετε τη σχέση σας

  1. Αποσπάστε την προσοχή σας από τη σύγκρουση
  2. Αναπνεύστε
  3. Γράψτε τα συναισθήματά σας

 1. Αποσπάστε την προσοχή

Η απόσπαση της προσοχής είναι μια βραχυπρόθεσμη, αλλά απαραίτητη τακτική για τη διαχείριση του θυμού. Ζητήστε από τον σύντροφό σας ένα διάλειμμα και δοκιμάστε να παίξετε ένα παιχνίδι που αποσπά την προσοχή στο τηλέφωνό σας, για περίπου 20 λεπτά.

Μετά από 20 λεπτά απόσπασης της προσοχής, θα μπορείτε να εφαρμόσετε μια ισορροπημένη προσέγγιση στην κατάσταση που έχετε.

2. Αναπνεύστε

Όταν η σωματική απόκριση του θυμού προκαλεί αύξηση του καρδιακού παλμού ενός ατόμου, η συνειδητή προσπάθεια να πάρει βαθιές αναπνοές είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να τον επαναφέρεις σε κανονικό ρυθμό.

Οι βαθιές αναπνοές αυξάνουν τη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο και διεγείρουν το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που οδηγεί σε μια κατάσταση ηρεμίας.

3. Γράψτε τα συναισθήματά σας

Είτε κρατάτε ένα ημερολόγιο είτε γράφετε ένα καυστικό email που δεν θα στείλετε ποτέ, το να γράψετε λέξεις στο χαρτί είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του θυμού. Αυτό έχει επίσης το δευτερεύον αποτέλεσμα ότι σας επιτρέπει να καταλάβετε γιατί ήσασταν τόσο θυμωμένοι, καταρχάς, κάτι που είναι χρήσιμο για την κατανόηση των ερεθισμάτων στο μέλλον.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, βρείτε μια τακτική που λειτουργεί για εσάς. Μετρήστε αντίστροφα από το 10. Πηγαίνετε να φωνάξετε στο αυτοκίνητο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι, μετά από τέτοιες στιγμές, αφιερώνετε χρόνο για να επεξεργαστείτε τον θυμό σας και να βρείτε τρόπους να τον αποτρέψετε από το να φουντώσει ξανά.

Είναι επίσης σημαντικό να μαθαίνουμε από τα λάθη. Όλοι έχουμε στιγμές θυμού. Εάν δυσκολεύεστε να χειριστείτε τα συναισθήματά σας και χάνετε την ψυχραιμία σας με την οικογένειά σας, πρέπει να το αντιμετωπίσετε.

Μπορείτε ακόμα να κάνετε ένα διάλειμμα για δέκα λεπτά ή μία ώρα για να ηρεμήσετε, αλλά πρέπει να θέσετε το θέμα και να εξηγήσετε τι συνέβη στον σύζυγο ή στα παιδιά σας νωρίτερα.

Αφήνοντας πολύ χρόνο μεταξύ της έκρηξης και της εξήγησης μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα.

Όλο Υγεία

Exit mobile version