Σας έχει πει ποτέ κανείς ότι είστε πολύ κοινωνικός; Είστε άτομο που έλκετε εύκολα τους άλλους και μπορείτε να νιώσετε και να καταλάβετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος άνθρωπος;
Μοιράζεστε ελεύθερα και εύκολα τα συναισθήματά σας; Αν ναι, τότε ανήκετε στο 36% των ανθρώπων παγκοσμίως που μπορούν να αναγνωρίσουν με ακρίβεια τα συναισθήματά τους. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από τον Dr. Travis Bradberry, ειδικό στη συναισθηματική νοημοσύνη.
Αλλά τι ακριβώς είναι η συναισθηματική νοημοσύνη; Υπάρχουν συγκεκριμένες φράσεις που μπορεί να αναδείξουν τη συναισθηματική σας ευφυΐα;
Τι είναι η Συναισθηματική Νοημοσύνη;
Όπως λέει η Dr. Melanie McNally, κλινική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Emotionally Intelligent Teen», η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα ενός ατόμου να έχει επίγνωση και κατανόηση της εσωτερικής του κατάστασης (σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις), να αυτορυθμίζεται όταν είναι αναστατωμένο ή εκνευρισμένο, και να κατανοεί το πώς μπορεί να νιώθει και να σκέφτεται κάποιος άλλος.
Η ψυχολόγος Dr. Emma Seppälä, η οποία διδάσκει συναισθηματική νοημοσύνη στο Yale School of Management και είναι συγγραφέας του βιβλίου «SOVEREIGN: Reclaim Your Freedom, Energy & Power in a Time of Distraction, Uncertainty and Chaos», προσθέτει ένα ακόμα χαρακτηριστικό: τη σύνδεση, την οποία ορίζει ως την ικανότητα να επικοινωνεί κανείς με τους άλλους με επιτυχία, επιτρέποντας σε όλους να νιώθουν ότι τους βλέπουν, τους ακούνε, τους εκτιμούν και τους αναγνωρίζουν.
Ο ψυχολόγος Dr. Steven M. Sultanoff, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Pepperdine, ο οποίος περιλαμβάνει τη συναισθηματική νοημοσύνη στους τομείς εξειδίκευσής του, αναλύει ακόμη περισσότερο τα χαρακτηριστικά της συναισθηματικής νοημοσύνης:
- Ενσυναίσθηση: Είστε ικανός να κατανοήσετε πώς νιώθει κάποιος και γιατί νιώθει έτσι, χωρίς να παρεμβαίνει η δική σας προκατάληψη.
- Επιμονή: Μπορείτε να συνεχίσετε ακόμα και μπροστά σε προκλήσεις, να διακρίνετε τους ρεαλιστικούς από τους μη ρεαλιστικούς στόχους και να εργάζεστε για την επίτευξη των ρεαλιστικών στόχων.
- Κίνητρο: Μπορείτε να ξεπεράσετε την αδράνεια ή το «κόλλημα», να διατηρήσετε την εξέλιξή σας, και να χρησιμοποιήσετε θετικά συναισθήματα όπως η χαρά, το πάθος και ο ενθουσιασμός, για να ενισχύσετε την πρόοδό σας.
- Αυτοέλεγχος: Μπορείτε να διαχειριστείτε τα δικά σας συναισθήματα, ακόμα και τα πιο έντονα, έτσι ώστε η λήψη της τελικής σας απόφασης, να είναι αποτέλεσμα τόσο των συναισθημάτων όσο και της λογικής.
Ποια είναι τα οφέλη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης;
Αν τα παραπάνω χαρακτηριστικά σας θυμίζουν πολύ τον εαυτό σας, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να είστε συναισθηματικά ευφυείς. Είναι κάτι το οποίο πιθανότατα θα θέλετε να συνεχίσετε να δουλεύετε και να βελτιώνετε, ειδικά επειδή η συναισθηματική νοημοσύνη έχει πολλά οφέλη για το ίδιο το άτομο.
Οι ειδικοί παρουσιάζουν όλα τα πρακτικά οφέλη του να έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη:
- Καλύτερη επικοινωνία και σχέσεις με τους άλλους
- Ικανότητα να παραμένετε ήρεμοι κάτω από πίεση
- Αυξημένες πιθανότητες να προσληφθείτε σε μια θέση εργασίας
- Θετική γνώμη των άλλων μετά από συζήτηση μαζί σας – νιώθουν ότι τους βλέπετε, τους ακούτε, τους εκτιμάτε και τους αναγνωρίζετε.
- Καλύτερη ενσυναίσθηση και κατανόηση των άλλων
- Συναισθηματική αυτο-κατανόηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική λήψη αποφάσεων
- Επιμονή που οδηγεί στην ολοκλήρωση εργασιών και στην επίτευξη περισσότερων στόχων
- Κίνητρο που ενισχύει την ανεξαρτησία
- Αυτοέλεγχος και επιτυχημένη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων
Με άλλα λόγια; Αν έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, είναι πιο πιθανό να έχετε καλύτερες σχέσεις με τον σύντροφό σας, τα μέλη της οικογένειάς σας και τους φίλους σας, να προσληφθείτε σε μια δουλειά που επιθυμείτε και να πετύχετε τους στόχους που θέτετε για τον εαυτό σας.
Και αν διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιείτε συχνά τις ακόλουθες τρεις φράσεις, μπορεί να απολαμβάνετε ήδη αυτά τα οφέλη ή να βρίσκεστε στον δρόμο προς αυτά μέσω της ανάπτυξης της συναισθηματικής σας νοημοσύνης.
3 φράσεις που δείχνουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη
Μία φράση που ξεκινά με το «Νιώθω…»
Η Dr. McNally λέει ότι μια δήλωση που ξεκινά με τη λέξη «Νιώθω…», η οποία περιλαμβάνει το τι αισθάνεται το άτομο, γιατί το αισθάνεται έτσι και τι χρειάζεται, είναι ένας τύπος φράσης που δείχνει συναισθηματική νοημοσύνη.
Για παράδειγμα, μπορεί να πείτε: «Νιώθω πελαγωμένος επειδή η κουζίνα είναι μεγάλο χάλι. Θα με βοηθήσεις να την καθαρίσουμε;»
«Αυτό δείχνει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη επειδή το άτομο εκφράζει τι νιώθει και στη συνέχεια κάνει κάτι γι’ αυτό», λέει η Dr. McNally.
«Αντίθετα, κάποιος με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να αποφεύγει την κουζίνα, χωρίς να συνειδητοποιεί το γιατί (χαμηλή αυτογνωσία) ή μπορεί να κάνει παθητικά – επιθετικά ή φανερά επιθετικά σχόλια σε άλλους για το πόσο ακατάστατοι είστε (έλλειψη αυτορρύθμισης).»
Μία φράση που ξεκινά με το «Θέλω…»
Μια φράση που ξεκινά με «Θέλω…», σύμφωνα με την Dr. Seppälä, δείχνει συχνά συναισθηματική νοημοσύνη. Εξηγεί ότι μια φράση «Θέλω…» μπορεί να είναι η έκφραση οποιουδήποτε πράγματος επιθυμεί κάποιος, από το απλό μέχρι το πιο σύνθετο.
«Η αποδοχή του «Θέλω» δείχνει ότι το άτομο είναι συντονισμένο με τον εαυτό του και έχει την ικανότητα να διεκδικεί και να σέβεται τις επιθυμίες του», λέει.
«Γεια σου— Πώς είσαι σήμερα;»
Με αυτή τη φράση, ο Dr. Sultanoff λέει ότι ένα συναισθηματικά ευφυές άτομο δείχνει περιέργεια. «Το εννοούν πραγματικά, σε αντίθεση με την ανειλικρινή ευγένεια που βιώνουμε συχνά», λέει. «Σας κοιτάνε στα μάτια και ενδιαφέρονται για τις πράξεις σας.»
Γιατί ορισμένοι άνθρωποι έχουν υψηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη από άλλους;
«Η συναισθηματική νοημοσύνη ξεκινά από το σπίτι», λέει η Dr. McNally. «Τα παιδιά τη μαθαίνουν από τους γονείς τους, επομένως όταν έχουν γονείς που αποτελούν πρότυπα υγιούς αυτογνωσίας, καλών δεξιοτήτων αυτορρύθμισης και έχουν ισχυρές διαπροσωπικές δεξιότητες, είναι πιθανό να εξελιχθούν σε ενήλικες με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.»
«Επιπλέον, μπορούμε να αναπτύξουμε τη συναισθηματική νοημοσύνη στο σχολείο, από φίλους, καθώς και από τα βιβλία, την τηλεόραση, τις ταινίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», όπως εξηγεί η Dr. McNally.
Όπως αναφέρει ο Dr. Sultanoff, η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να αναπτυχθεί, αλλά απαιτεί συνεχή προσπάθεια και εξάσκηση, όπως η εκμάθηση οποιασδήποτε δραστηριότητας που βασίζεται στην επίδοση, όπως η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου, ο αθλητισμός ή η επαγγελματική εξέλιξη (π.χ. γιατρός, νοσηλευτής, θεραπευτής κ.λπ.).
«Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ατόμου» καταλήγει ο ίδιος.