Site icon Όλο Υγεία

Ευτυχία: 10 δεξιότητες που δεν μάθαμε ποτέ

gynaika eytyxia panw se patini

Η πρώτη δεξιότητα για μια χαρούμενη ζωή είναι να αποκτήσετε τη δική σας οπτική για την ευτυχία. Υπάρχουν άλλες 10 δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να γίνετε ευτυχισμένοι.

 

Ο ψυχολόγος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Authentic Happiness», Martin Seligman, πιστεύει ότι η ευτυχία δεν οφείλεται στο «να έχεις τα σωστά γονίδια» ή στο «να είσαι τυχερός». Η αληθινή, διαρκής ευτυχία (δηλαδή η «αυθεντική ευτυχία») είναι το αποτέλεσμα του να δίνει κανείς προσοχή στις προσωπικές του δυνάμεις αντί να εστιάζει στις αντιληπτές αδυναμίες. Η κατάκτηση της αυθεντικής ευτυχίας μπορεί να οδηγήσει σε μία ζωή γεμάτη νόημα και ικανοποίηση, σε καλύτερες σχέσεις και στη σωστή ανατροφή των παιδιών και μπορούμε να την πετύχουμε εάν αναπτύξουμε τις παρακάτω δεξιότητες που θα μας οδηγήσουν σε μία ευτυχισμένη ζωή.

1. Πώς να πείτε «όχι»

Οι περισσότεροι από εμάς εκπαιδευτήκαμε να ικανοποιούμε τις επιθυμίες των άλλων αντί να επικοινωνούμε ξεκάθαρα τις προτιμήσεις μας. Ακόμα κι όταν το κάνουμε, νιώθουμε ενοχές επειδή αρνηθήκαμε. Όμως το λέτε «όχι» προστατεύει τα όριά σας. Για να μπορέσετε να κατακτήσετε αυτό το συγκεκριμένο «όχι», θα πρέπει να γίνετε ειδικοί στο να παρατηρείτε την ανοχή σας. Εάν έχετε τη συνήθεια να λέτε «ναι» σε όλα, αποφεύγοντας τις συγκρούσεις, αυτό είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα δυσλειτουργικών σχέσεων. Είναι καλύτερα να αναγνωρίσετε ότι τα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ των ανθρώπων είναι αναπόφευκτα και να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε. Εάν δεν μπορείτε να εκφράσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα, οι σχέσεις σας θα χάσουν την αυθεντικότητά τους.

2. Πώς να αποδεχτείτε την απόρριψη

Πολλοί από εμάς βρίσκουμε την εμπειρία της απόρριψης τόσο οδυνηρή και εξουθενωτική που καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να την αποφύγουμε, ακόμα κι όταν μας κοστίζει τα όνειρα και την ευτυχία μας. Αυτό οδηγεί σε συναισθήματα φόβου και ο φόβος της απόρριψης εμποδίζει πολλούς από εμάς να ακολουθήσουμε τα όνειρά μας. Όταν μαθαίνουμε να αγαπάμε και να επιδοκιμάζουμε τον εαυτό μας συμβαίνει το εξής: δεν χρειαζόμαστε τους άλλους να το κάνουν αυτοί για εμάς.

3. Πώς να ξέρετε τι θέλετε

Πολλοί από εμάς γινόμαστε ειδικοί στο να διακρίνουμε τι θέλουν οι άλλοι και δίνουμε προτεραιότητα στις επιθυμίες τους σε μια προσπάθεια να κερδίσουμε αποδοχή και επιδοκιμασία. Το να μάθουμε και να ανακαλύπτουμε αυτό που θέλουμε είναι συναρπαστικό! Η ζωή είναι υπέροχη όταν έχουμε κατεύθυνση και νιώθουμε ότι προχωράμε προς τον δικό μας στόχο ή σκοπό.

4. Πώς να ακούτε την εσωτερική σας φωνή

Είναι αληθινό δώρο όταν κάποιος διδάσκεται να βρίσκει απαντήσεις μέσα του και πώς να ακούει και να αφουγκράζεται αυτή αυτήν τη φωνή. Συμβάλλει σε μια επιτυχημένη ζωή το να αναγνωρίζετε και να ακολουθείτε αυτό που λέει η καρδιά σας.

5. Πώς να δώσετε προτεραιότητα στη χαρά

Η χαρά είναι το φυσικό μας δικαίωμα. Ο εγκέφαλός μας σχεδιάστηκε για να μαθαίνει καλύτερα όταν βιώνουμε ευχαρίστηση. Η έρευνα είναι αδιαμφισβήτητη: η ευτυχία γεννά την επιτυχία (όχι το αντίστροφο). Και φυσικά, η χαρά είναι η ένδειξη ότι είμαστε ευθυγραμμισμένοι με αυτό που θέλουμε. Αλλά περιέργως, η χαρά φαίνεται να είναι μια δεξιότητα που οι περισσότεροι από εμάς δεν διδαχθήκαμε. Ή ίσως είναι πιο ακριβές να πούμε ότι έχουμε εκπαιδευτεί να χαιρόμαστε όταν δουλεύουμε σκληρά και όταν παίρνουμε τη ζωή πολύ στα σοβαρά. Όμως το άγχος και η δυστυχία είναι πολύ συχνά το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης.

 

kopek poy xoreyei apo eytyxia

6. Πώς να βάλετε τον εαυτό σας πρώτο

Ο εγωισμός συχνά επικρίνεται και η ανιδιοτέλεια τιμάται σε πολλές κοινωνίες. Και όμως ξέρουμε πόσο άχρηστοι είμαστε για τον κόσμο όταν δεν έχουμε φροντίσει πρώτα τον εαυτό μας. Γίνετε ο καλύτερος φίλος του εαυτού σας, σταματήστε την σκληρή αυτοκριτική, συγχωρήστε τα λάθη σας, φροντίστε να είστε συμπονετικοί με τον εαυτό σας. Αντί να κρίνετε τον εαυτό σας, κατανοήστε τον.

7. Πώς να τα παρατήσετε

Συνιστούμε να τα παρατήσετε τώρα και να μην περιμένετε μέχρι να αυξηθεί η πίεση και να νιώσετε αναγκασμένοι να παραιτηθείτε από οτιδήποτε σας πληγώνει, σας μειώνει, σας κάνει να νιώθετε άσχημα. Η Oprah Winfrey είπε ότι «Οι προκλήσεις είναι δώρα που μας δυναμώνουν να βρούμε καινούργιο κέντρο βαρύτητας. Μη τα πολεμάτε – απλώς βρείτε ένα διαφορετικό τρόπο να σταθείτε».

Από ένστικτο επιβίωσης εστιάζουμε περισσότερο στις αρνητικές παρά στις θετικές πτυχές των καταστάσεων που βιώνουμε. Γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να μάθουμε να βλέπουμε την καλύτερη πλευρά κάθε ατόμου ή κατάστασης.

8. Πώς να εκτιμάτε το παρόν

Περισσότερα, μεγαλύτερα, καλύτερα και πιο γρήγορα είναι αυτό που πολλοί πασχίζουν να φέρουν εις πέρας. Αλλά αν δεν μάθουμε πώς να εκτιμούμε την παρούσα στιγμή και να απολαμβάνουμε αυτό που προσφέρει η ζωή αυτήν τη στιγμή, δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται εδώ θα βρείτε τη δύναμή σας: στο τώρα. Μεγάλο μέρος της ενέργειας, που δαπανάται εστιάζοντας στο μέλλον, είναι σπατάλη χρόνου. Τα περισσότερα από αυτά που χρειάζεστε είναι ακριβώς μπροστά σας αυτήν τη στιγμή. Η πρόκληση είναι να δώσετε στον εαυτό σας την άδεια να βγείτε από το μέλλον (και το παρελθόν) και να μπείτε σε αυτό που έχετε αυτήν τη στιγμή.

9. Πώς να ζητήσετε βοήθεια

Δεν υπάρχει χειρότερο από το να ζητάτε βοήθεια, έτσι; Ο φόβος να παραδεχτούμε ότι θέλουμε βοήθεια, είναι κουτός από πολλές πλευρές, αλλά πάντα μοιάζει κάπως άβολο και ντροπιαστικό να ζητήσει κανείς βοήθεια, και για αυτό ακριβώς το αποφεύγουμε οι περισσότεροι. Έτσι λοιπόν αν χρειάζεστε βοήθεια, πρέπει να τη ζητήσετε. Φωναχτά.

Κι αυτό γιατί όλοι πάσχουμε από αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «ψευδαίσθηση της διαφάνειας», τη λανθασμένη πεποίθηση ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι ανάγκες μας είναι ολοφάνερα στους άλλους. Και έτσι καθόμαστε απλώς περιμένοντας κάποιον να προσέξει τις ανάγκες μας και να προσφερθεί αυθόρμητα να μας βοηθήσει! Όχι, δεν είναι μόνο δύσκολο να καταλάβουν οι άλλοι τις ανάγκες μας, αλλά ακόμη και οι κοντινοί μας άνθρωποι συχνά παλεύουν να καταλάβουν πώς μπορούν να βοηθήσουν. Επομένως σκεφτείτε, τι είδους βοήθεια μπορείτε να ζητήσετε αυτήν τη στιγμή για να πάτε εκεί που πραγματικά θέλετε;

10. Πώς να νιώθετε χαρά ακόμη και στα δύσκολα

Η αυθεντική ψυχολογία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αναγνωρίζουν και να αγκαλιάζουν όλα τα συναισθήματα που βιώνουν. Η χαρά δεν είναι το μόνο αποδεκτό συναίσθημα. Αποδεχτείτε εξίσου τη λύπη, τον θυμό, τον φόβο. Μην ξεχνάτε ότι τα αρνητικά συναισθήματα μας κάνουν καλό και έχουν να μας πουν πολλά για τον εαυτό μας. Μια μεγάλη παρανόηση είναι το ότι χαρά και ευχαρίστηση ταυτίζονται. Η ευχαρίστηση είναι δοσμένη και πρόσκαιρη, ενώ η χαρά είναι εσωτερική κατάκτηση και γι’ αυτό μπορεί να υπάρχει, ακόμη και στις πολύ δύσκολες καταστάσεις.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version