Ο Έλον Μασκ κάνει την ίδια ερώτηση σε κάθε συνέντευξη για δουλειά για να προσπαθήσει να εντοπίσει έναν ψεύτη.
Έχοντας ιδρύσει έξι εταιρείες, ο Έλον Μασκ έχει μεγάλη εμπειρία, στην επιλογή των σωστών στελεχών. Εφαρμόζει μια μέθοδο που τον βοηθά να επιλέξει τους καλύτερους υποψηφίους για τις εταιρείες του.
Όπως αποκάλυψε στις συνεντεύξεις για δουλειά, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος κάνει σε κάθε υποψήφιο, μια συγκεκριμένη ερώτηση.
Με αυτή την ερώτηση πιστεύει ότι μπορεί να διακρίνει ποιος λέει την αλήθεια για τις ικανότητές του και ποιος λέει ψέματα. Ο ιδρυτής του SpaceX χρησιμοποιεί αυτή την τεχνική, για να δει εαν ο ερωτώμενος έλυσε πραγματικά το πρόβλημα που ισχυρίστηκε ότι έλυσε.
Ποιο είναι το ερώτημα που χρησιμοποιεί ο Έλον Μασκ για να ξεσκεπάσει τον ψεύτη
Το ερώτημα που κάνει ο Μασκ στους υποψηφίους είναι:
«Πες μου για μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα που δούλεψες και πώς τα έλυσες».
Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι που έχουν λύσει πραγματικά πολύπλοκα προβλήματα, μπορούν να εξηγήσουν την προσέγγισή τους, βήμα- βήμα με μεγάλη λεπτομέρεια.
«Συνήθως, κάποιος που πραγματικά έπρεπε να παλέψει με ένα πρόβλημα καταλαβαίνει τις λεπτομέρειες και δεν ξεχνά», δήλωσε ο Μασκ. Ενώ εκείνοι που περιγράφουν μια ψεύτικη εμπειρία προσπαθούν να θυμηθούν λεπτομέρειες.
Τι έδειξε η επιστημονική έρευνα για τους ψεύτες
Την τεχνική αυτή δεν την σκέφτηκε μόνο ο CEO της Tesla. Στην πραγματικότητα έχει αποδειχθεί και επιστημονικά.
Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Research in Memory and Cognition ανέλυσε τεχνικές συνέντευξης, για εργασία και διαπίστωσε ότι η τεχνική του Μασκ είναι γνωστή ως «Asymmetric Information Management» ή AIM.
Αυτή η προσέγγιση ζητά από τους υποψηφίους λεπτομερείς απολογισμούς των καταστάσεων. Περισσότερες πληροφορίες βοηθούν τους ερευνητές να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα.
«Οι μικρές λεπτομέρειες είναι η ψυχή των ιατροδικαστικών ερευνών και μπορούν να δώσουν στους ερευνητές στοιχεία», τόνισε ο Κόντι Πόρτερ, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ανώτερος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.
«Αντίθετα, οι ψεύτες θέλουν να κρύψουν την ενοχή τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να αποκρύψουν στρατηγικά πληροφορίες. Η υπόθεσή τους είναι ότι η παροχή περισσότερων πληροφοριών, θα διευκολύνει τον ερευνητή να εντοπίσει το ψέμα τους, επομένως, αντί αυτού, παρέχουν λιγότερες πληροφορίες».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση αυτής της τεχνικής μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του ερευνητή να ανιχνεύει ψεύτες κατά 70%.
Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και σε προσωπικό επίπεδο. Αν θέλετε να διαπιστώσετε αν κάποιος σας λέει την αλήθεια, για κάτι που έκανε ζητήστε του να σας περιγράψει όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν αισθάνεται άβολα, μπερδεύει τα στοιχεία ή προσπαθεί να το αποφύγει ίσως μπροστά σας να έχετε έναν ψεύτη που ξεσκεπάσατε!