Είναι η μητέρα σας «τοξική»; Τα 10 σημάδια που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με ειδικούς

μητέρα

Αναρωτιέστε αν έχετε μία «τοξική» μητέρα; Αν και είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσετε ότι η συμπεριφορά ενός γονέα είναι επιβλαβής, οι ειδικοί στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία μοιράζονται 10 σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τι να κάνετε αν πιστεύετε ότι η μητέρα σας έχει τέτοια συμπεριφορά.

Μερικές φορές, τα ρήγματα μπορούν να θεραπευτούν με την καλή επικοινωνία και με το να αναγνωρίζει απλώς ο γονέας ότι η συμπεριφορά του δεν απεικόνιζε πάντα την καλύτερη εκδοχή του εαυτού του. Ορισμένες φράσεις που τα ενήλικα παιδιά πρέπει να ακούσουν από τους γονείς τους μπορούν να αποτελέσουν ένα εξαιρετικό σημείο για να αρχίσουν να επεξεργάζονται τα παιδικά τραύματα και να επουλώνουν τις ρωγμές στη σχέση.

Άλλοι μπορεί να αναρωτιούνται αν έχουν μια τοξική μητέρα αλλά δεν είναι σίγουροι. Για να καταλάβετε τα σημάδια που σας δείχνουν ότι έχετε μια τέτοια μητέρα και πώς να αντιμετωπίσετε μια σχέση με μια τοξική μητέρα, διαβάστε παρακάτω τι λένε οι ειδικοί.

«Η σχέση μητέρας και παιδιού είναι πολύπλοκη και πολλά αναδεύονται και ενεργοποιούνται μέσα μας όταν γινόμαστε γονείς. Αν έχουμε ανεπίλυτα τραύματα, μπορούμε να προκαλέσουμε άθελά μας (και σε ορισμένες περιπτώσεις διεθνώς) βλάβη στα παιδιά μας με τη γονική μας αντίδραση» αναφέρει στο GoodtoKnow η ψυχοθεραπεύτρια Kemi Omijeh.

Και προσθέτει πως «Αυτό μερικές φορές επηρεάζεται επίσης από το πώς σας ανέθρεψαν οι γονείς. Όταν σκέφτεστε αν ο γονέας/η μητέρα σας είναι δύσκολος γονέας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι το πώς αισθάνεστε γύρω τους ή αφού βρεθείτε κοντά τους. Αφιερώστε χρόνο για να σκεφτείτε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις σας μετά από μια αλληλεπίδραση και επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξερευνήσει και να εξετάσει αν αυτό είναι αποτέλεσμα της δράσης ή των λόγων του δύσκολου γονέα-μητέρα, μιας δυσκολίας επικοινωνίας μεταξύ σας ή άλυτων θεμάτων».

Τα 10 σημάδια μιας τοξικής μητέρας

  1. Συνεχής κριτική
  2. Συναισθηματική χειραγώγηση
  3. Έλλειψη ορίων
  4. Ναρκισσισμός
  5. Ζήλια ή ανταγωνιστικότητα
  6. Gaslighting
  7. Να παριστάνει το θύμα
  8. Έλεγχος και κυριαρχία
  9. Κατηγορεί και ντροπιάζει
  10. Συναισθηματική παραμέληση ή κακοποίηση

Σχετικό άρθρο: 9 σημάδια ότι κάποιος είναι χειριστικός και σας χρησιμοποιεί

1. Συνεχής κριτική

Αυτό περιλαμβάνει την υποτίμηση ή την κριτική σας, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ανεπαρκείς ή ότι δεν είστε αρκετά καλοί.

Η ψυχοθεραπεύτρια Kamalyn Kaur αναφέρει: «Η τακτική κριτική ή τα αρνητικά σχόλια, παράλληλα με την επίδειξη αντίστασης ή αποτυχίας να δουν τα θετικά ή τα καλά -ιδιαίτερα- όταν τους ζητείται ή τους επισημαίνεται, είναι σημάδι τοξικότητας. Ορισμένοι γονείς μπορεί να μην έχουν επίγνωση του πόσο επικριτικοί φαίνονται, αλλά οι περισσότεροι γονείς με καλές προθέσεις θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τους την ανατροφοδότηση σχετικά με αυτό και να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους».

Ένας γονέας που δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό είναι ένας δύσκολος γονέας που μπορεί να χρειάζεται υποστήριξη για να κατανοήσει τον αντίκτυπο των λόγων του.

2. Συναισθηματική χειραγώγηση

Χρήση της ενοχής, της ντροπής, της αμηχανίας ή του εξευτελισμού για να ελέγξει εσάς και τις επιλογές που κάνετε. Η Kamalyn τονίζει ότι είναι αρκετά συνηθισμένο για τους γονείς να χρησιμοποιούν περιστασιακά συναισθηματικό εκβιασμό. Σε μια κατά τα άλλα εύρωστη, υγιή και θετική σχέση, είναι μια χαρά. Δώστε προσοχή στη συχνότητα του συναισθηματικού εκβιασμού και στο τι έχουν να κερδίσουν από τη χρήση του.

3. Έλλειψη ορίων

Αδιαφορούν για τον προσωπικό σας χώρο, την ιδιωτική σας ζωή και τις επιλογές σας, ενώ συχνά παρεμβαίνουν στη ζωή σας.

4. Ναρκισσισμός

Έλλειψη οποιασδήποτε ενσυναίσθησης για τα συναισθήματα, τις ανάγκες, τις καταστάσεις ή τις εμπειρίες σας και αντ’ αυτού κάνει τα πάντα για εκείνη. Η Kamalyn τονίζει: «Θα επικεντρωθούν στον εαυτό τους ή στη ζωή τους. Η ανικανότητα να σας επιτρέψουν τις εμπειρίες και τις ιστορίες σας χωρίς να τις επαναφέρουν σε αυτούς και τις ζωές τους υποδεικνύει έναν γονέα που δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τις ανάγκες του παιδιού του ή στερείται αυτής της αυτογνωσίας και των δεξιοτήτων ενσυναίσθησης».

5. Ζήλια ή ανταγωνιστικότητα

Ανταγωνισμός μαζί σας ή επίδειξη ζήλιας προς τα επιτεύγματα και τις επιτυχίες σας, αντί να σας υποστηρίζει και να σας χαίρεται. Η Kamalyn επισημαίνει πως «θα σας δώσουν θετική ανατροφοδότηση ή ανταπόκριση μόνο όταν έχετε κάνει κάτι γι’ αυτούς ή τους έχετε δώσει κάτι, τότε αυτό είναι ένα ανθυγιεινό θεμέλιο για οποιαδήποτε σχέση, πόσο μάλλον για μια σχέση γονέα/παιδιού».

6. Gaslighting

Η άρνηση της πραγματικότητας, των συναισθημάτων ή των λόγων σας σε σημείο που να αμφισβητείτε τη λογική σας.

7. Να παριστάνει το θύμα

Παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα σε κάθε και οποιαδήποτε κατάσταση για να αποφύγει την απόδοση ευθυνών.

8. Έλεγχος και κυριαρχία

Ελέγχει ή προσπαθεί να ελέγξει κάθε πτυχή της ζωής σας, τις σχέσεις σας, τις επιλογές της ζωής σας, τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνετε τα παιδιά σας.

9. Κατηγορεί και ντροπιάζει

Σας κατηγορεί για τα προβλήματά της, για το πώς αισθάνεται ή για την ποιότητα της ζωής της, σε αντίθεση με το να αναλαμβάνει την ευθύνη.

10. Συναισθηματική παραμέληση ή κακοποίηση

Αγνοεί τις συναισθηματικές σας ανάγκες και βιώνετε συναισθηματική κακοποίηση.

Η Kamalyn παροτρύνει όσους έχουν τοξική μητέρα να αποδεχτούν ότι η συμπεριφορά της σχετίζεται με τις δικές της ανασφάλειες, φόβους, ανησυχίες και ανεπάρκειες. Συμβουλεύει επίσης να μην περιμένετε από τη μητέρα σας να αλλάξει.

Και τονίζει ότι «Παρά τα όσα μπορεί να σας είπε η μητέρα σας ή να σας έκανε να πιστέψετε: δεν είστε εσείς το πρόβλημα».

«Δεν μπορείτε να περιμένετε από τη μητέρα σας να αλλάξει. Μπορεί να νομίζετε ότι το να κάνετε μια συζήτηση, να της εξηγήσετε τα πράγματα, να μοιραστείτε τη δική σας πλευρά της ιστορίας θα βοηθήσει να αλλάξει η σχέση που έχετε μαζί της, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα αλλάξει. Θα πρέπει να εστιάσετε στην αλλαγή των δικών σας συμπεριφορών» καταλήγει η ίδια.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top