Site icon Όλο Υγεία

Διαζύγιο αλά Σουηδικά: Γιατί δεν μπορούμε να χωρίσουμε πολιτισμένα;

χωρισμός αλά σουηδικά

Όλοι γνωρίζουμε πώς ένα διαζύγιο μπορεί να αναδείξει τον χειρότερο μας εαυτό. Ωστόσο ένα από τα δύο πράγματα πρέπει να συμβεί στον χωρισμό: είτε να σταματήσουμε να χωρίζουμε είτε να βρούμε έναν τρόπο να χωρίζουμε, χωρίς συγκρούσεις και δικαστικές διαφορές.

 

Η Σουηδία έχει τη φήμη μιας από τις καλύτερες χώρες στον κόσμο για την ισότητα των φύλων. Το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στη Σουηδία είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι σχεδόν ίσο με το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών.

Σχεδόν το 90% των Σουηδών πατέρων παίρνουν τρίμηνη άδεια πατρότητας και δεν είναι ασυνήθιστο  άνδρες να σπρώχνουν μωρά με καρότσια στην πόλη. Έτσι και σε ένα διαζύγιο δεν θα ακουστούν φωνές και δεν θα γίνουν καυγάδες. Θα λύσουν ήρεμα τα προβλήματα και θα συνεννοηθούν στα θέματα των παιδιών.

Βέβαια στην Ελλάδα το “Σουηδία γίναμε” που αφορά πρώην συντρόφους οι οποίοι συνεννοούνται για θέματα που αφορούν τους ίδιους ή τα παιδιά τους ήρεμα και πολιτισμένα διατυπώνεται με ύφος απορίας, υποτιμητικά και κοροϊδευτικά. Γιατί;

Το πρόβλημα μπορεί να ξεκινάει από την πρόθεση να κάνουμε ένα τέτοιο σχόλιο για να συγκρίνουμε τη μεσογειακή μας φύση και τον βαλκάνιο συντηρητισμό με τη δυτική ψυχραιμία.

Αλλά αναπόφευκτα φτάνει και στην απορία του πώς γίνεται στην εποχή της γυναικείας ενδυνάμωσης, της αντίληψης όλων των παθολογικών τρόπων με τους οποίους ένα διαζύγιο είναι η αφορμή ενός πολέμου ή μιας αιώνιας δικαστικής διαμάχης για την επιμέλεια των παιδιών, στην εποχή τέλος πάντων που η έμφυλη βία γίνεται αντιληπτή και καταδικάζεται, αυτό το ατυχέστατο σχόλιο να αναπαράγεται συνεχώς με αυτόν τον τρόπο;

Ωστόσο όσοι γνωρίζουν, ξέρουν ότι ακραίες αντιδράσεις, οι Σουηδοί δεν έχουν. Δεν είναι πως δεν εκφράζονται ανοιχτά, απλώς αποφεύγουν τις συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα. Ενώ στην Ελλάδα η ανακοίνωση και μόνο ενός διαζυγίου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε γυναικοκτονία!

Ναι, το τέλος ενός γάμου συνήθως απελευθερώνει μια πλημμύρα συναισθημάτων όπως θυμό, θλίψη, άγχος και φόβο. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μπορεί να αυξηθούν εκεί που δεν τα περιμένουμε. Όμως μια τέτοια απόκριση είναι φυσιολογική και με την πάροδο του χρόνου η ένταση αυτών των συναισθημάτων υποχωρεί. Όλα όσα ζήσατε, δεν χρειάζεται να χαθούν μέσα σε ένα στρόβιλο από αλληλοκατηγορίες, κλάματα και εκδικητικά μηνύματα στον καθρέφτη του μπάνιου.

Ίσως το μυστικό είναι να συμφωνήσετε την αλλαγή του relationship status, μόλις η σχέση αρχίσει να χαλάει. Οπότε τι πρέπει να κάνετε; Να βάλετε κάτω τα πράγματα και να τα συνεννοηθείτε, ακόμη κι αν αυτό ήταν αδύνατον να το κάνετε κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου. Θα σας βοηθήσουν οι συμβουλές αλλά και ένας ψυχολόγος.

Πώς να πάρετε διαζύγιο αλά Σουηδικά

Κανείς δεν συνάπτει έναν γάμο περιμένοντας να αποτύχει. Ωστόσο, αν και ο χωρισμός και το διαζύγιο είναι συναισθηματικά δύσκολα γεγονότα, μπορούμε να έχουμε (και τον θέλουμε) έναν υγιή χωρισμό, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι.

1 Χωρισμός δεν σημαίνει μάχη

Η συνεργασία είναι συχνά μια καλή εναλλακτική λύση σε σχέση με τις δικαστικές διαμάχες. Η έρευνα ότι το να καθίσετε και να μιλήσετε με τον σύντροφο μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε, αλλά η συνεργασία και η επικοινωνία κάνουν το διαζύγιο πιο υγιές για όλους τους εμπλεκόμενους. Η συζήτηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε συντονισμένες αποφάσεις με ελάχιστες συγκρούσεις.

Μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε σημαντικές λεπτομέρειες όταν τα συναισθήματα είναι σε ένταση. Επιλέξτε μια στιγμή που αισθάνεστε ήρεμοι για να γράψετε όλα τα σημεία που θέλετε να συζητήσετε. Όταν καθίσετε με τον/την πρώην σύζυγό σας, χρησιμοποιήστε τη λίστα ως οδηγό. Το να έχετε ένα «σενάριο» για να δουλέψετε μπορεί να αφαιρέσει μέρος του συναισθήματος από την face to face επικοινωνία. Εάν οι διαπροσωπικές συζητήσεις εξακολουθούν να είναι πολύ δύσκολες, εξετάστε το ενδεχόμενο να χειριστείτε ορισμένες από τις λεπτομέρειες μέσω email.

2 Δεν είστε πια ζευγάρι, παραμείνετε γονείς για τα παιδιά

Το διαζύγιο μπορεί να είναι μια τραυματική εμπειρία για τα παιδιά, αλλά η έρευνα δείχνει ότι τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται καλά μέσα σε δύο χρόνια μετά το διαζύγιο. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά περισσότερα προβλήματα όταν οι γονείς παραμένουν σε γάμους με έντονες συγκρούσεις αντί να χωρίζουν. Κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου, οι γονείς μπορούν να κάνουν πολλά για να διευκολύνουν τη μετάβαση του παιδιού. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να κρατήσετε οποιαδήποτε σύγκρουση μακριά από τα παιδιά. Η συνεχιζόμενη γονεϊκή σύγκρουση αυξάνει τον κίνδυνο ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των παιδιών.

Συχνά είναι χρήσιμο για τους χωρισμένους γονείς να συνεννοηθούν το πώς θα το ανακοινώσουν μαζί στα παιδιά τους. Τα παιδιά επωφελούνται από τις ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με τις αλλαγές που βιώνει η οικογένειά τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, η ξαφνική αλλαγή μπορεί να είναι δύσκολη για τα παιδιά. Εάν χρειάζεται, ειδοποιήστε τους μερικές εβδομάδες πριν τα μεταφέρετε σε ένα νέο σπίτι ή πριν ο ένας σύζυγος μετακομίσει. Μπορεί να είναι χρήσιμο να ελαχιστοποιήσετε τις αλλαγές όσο το δυνατόν περισσότερο τους μήνες και τα χρόνια μετά το διαζύγιο.
Τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα όταν διατηρούν στενή επαφή και με τους δύο γονείς. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν κακή σχέση με τον έναν ή και τους δύο γονείς μπορεί να ένα δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

3 Φροντίστε τον εαυτό σας

Οι αλλαγές που επιφέρει ο χωρισμός και το διαζύγιο μπορεί να είναι συντριπτικές. Αλλά τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να φροντίσετε τον εαυτό σας. Απευθυνθείτε στην οικογένεια και τους φίλους για βοήθεια. Φροντίστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που είναι ευγενικοί και συμπονετικοί με τον εαυτό τους μπορούν να διαχειριστούν τις καθημερινές δυσκολίες του διαζυγίου πιο εύκολα.
Για να παραμείνετε θετικοί καθώς ξεκινάτε ένα νέο κεφάλαιο, δοκιμάστε να εμπλακείτε σε δραστηριότητες που αγαπούσατε αλλά δεν έχετε κάνει εδώ και καιρό. Ή δοκιμάστε νέα χόμπι και δραστηριότητες. Παραμείνετε σωματικά υγιείς τρώγοντας σωστά και κάνοντας γυμναστική.

4 Ο ψυχολόγος θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τον γάμο που τελειώνει

Το διαζύγιο είναι μια δύσκολη στιγμή για όλη την οικογένεια. Οι σύζυγοι που χωρίζουν και τα παιδιά τους μπορούν να επωφεληθούν από τη συζήτηση σε έναν ψυχολόγο για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα συναισθήματά τους και να προσαρμοστούν στις αλλαγές. Οι ψυχολόγοι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε τι πήγε στραβά στο γάμο σας, ώστε να αποφύγετε να επαναλάβετε τυχόν αρνητικά μοτίβα στην επόμενη σχέση σας.

Ωστόσο, ο πόνος του χωρισμού θα είναι ακόμα εκεί, ας μην γελιόμαστε, αλλά ο αξιοπρεπής χειρισμός του διαζυγίου θα κάνει και την ανάρρωση πιο εύκολη. Ο “πολιτισμένος” χωρισμός είναι θετικός για όλη την οικογένεια: για εσάς, για τα παιδιά, για τους κοινούς σας φίλους και τους συγγενείς.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version