Μπορεί το «τραύμα» του χωρισμού να μην ξεπερνιέται τόσο εύκολα, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σταματήσετε να τον σκέφτεστε συνεχώς, να ξεπεράσετε τον χωρισμό και να προχωρήσετε μπροστά.
Η απομάκρυνση από μια σχέση είναι πάντα δύσκολη και πολλές φορές δυσκολευόμαστε να ξεπεράσουμε έναν χωρισμό.
Εάν δεν ήταν δική σας απόφαση, ένας χωρισμός μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολος. Μερικές φορές, αγνοούμε ότι ο σύντροφός μας είναι δυστυχισμένος στη σχέση μας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, υπάρχουν εντάσεις που συσσωρεύονται κάτω από την επιφάνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν τα πράγματα φτάσουν σε ένα οριακό σημείο.
Ο χωρισμός είναι ένα από τα πιο τραυματικά πράγματα που μπορεί να συμβούν στην ενήλικη ζωή μας. Αλλά εξακολουθούμε να κάνουμε νέες σχέσεις, γιατί η ανταμοιβή αξίζει τον κόπο.
«Ωστόσο, το να έχουμε μόνιμα συναισθήματα για έναν πρώην είναι πολύ συνηθισμένο και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό.» εξηγεί η Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια, οικογενειακή σύμβουλος. «Μερικές φορές, οι άνθρωποι δεν μπορούν να ξεπεράσουν έναν χωρισμό επειδή έχουν συναισθήματα ενοχής, θυμού, λύπης ή πόνου που τους κρατούν στο παρελθόν. Μπορεί να έχουν συναισθηματικές εκκρεμότητες και να μην έκλεισαν την πόρτα τελειωτικά όταν τελείωσε η σχέση τους.
Μερικές φορές, εξακολουθούν να σκέφτονται τον πρώην τους για μήνες, ή ακόμα και χρόνια μετά τη λήξη της σχέσης, λόγω ανασφαλειών ή συγκρίσεων που κάνουν, ακόμα και υποσυνείδητα. Αυτό συμβαίνει συχνά όταν ο πρώην σας έχει προχωρήσει πριν από εσάς.»
Δώστε στον εαυτό σας τον χώρο και την υποστήριξη που χρειάζεται. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, εάν εξακολουθείτε να μην ξέρετε πώς να σταματήσετε να σκέφτεστε κάποιον. Με τη σωστή νοοτροπία και λίγη αγάπη για τον εαυτό σας, θα οδηγηθείτε προς τη σωστή κατεύθυνση μετά από έναν χωρισμό.
Πώς ο χωρισμός επηρεάζει την ψυχική σας υγεία;
Ο χωρισμός μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ψυχική υγεία και την ευεξία σας. Όχι μόνο το τέλος μιας σχέσης μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη ζωή, στα οικονομικά και στις καταστάσεις της ζωής, αλλά ο χωρισμός δημιουργεί επίσης μεγάλη συναισθηματική αναταραχή.
- Αίσθημα απελπισίας ή αδυναμίας
- Απώλεια ή αύξηση βάρους, αλλαγή όρεξης
- Πολύς ή ελάχιστος ύπνος
- Απώλεια ευχαρίστησης και ενδιαφέροντος
- Αίσθημα αναξιότητας
- Αίσθημα θλίψης ή κενού
- Κόπωση και έλλειψη ενέργειας
- Νωθρότητα
- Σκέψεις αυτοκτονίας
7 τρόποι να ξεπεράσετε τον χωρισμό
Δείτε πώς μπορείτε να ξεπεράσετε τον πρώην σας.
- Θρηνήστε
- Αποδεχτείτε
- Μην ελέγχετε τις κινήσεις του
- Κάντε λίστα
- Δώστε σημασία στην αυτοβελτίωση
- Οραματιστείτε το μέλλον σας
- Απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο
1. Θρηνήστε
Πάρτε τον χρόνο σας και θρηνήσετε το.Χρειάζεται περίπου ο μισός χρόνος που ήσασταν σε μια σχέση για να θρηνήσετε πλήρως για την απώλεια και τον χωρισμό.
Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να επουλώσει το «τραύμα». Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε χρόνο για να τον ξεπεράσετε. Θα υπάρχουν καλές μέρες, κακές μέρες και μέρες όπου θα νιώθετε ότι δεν κάνατε καμία πρόοδο. Αλλά εμπιστευτείτε τη διαδικασία: μια μέρα, θα ξυπνήσετε και θα συνειδητοποιήσετε ότι θα έχουν περάσει ώρες, μέρες, εβδομάδες χωρίς να σκεφτείτε τον πρώην σας.
2. Αποδεχτείτε
Μην περιμένετε να εξουδετερώσετε όλα τα συναισθήματα που νιώθετε. Δεν είναι τόσο απλό. Όταν παραδεχτείτε αυτά που νιώθετε, θα ανακουφιστείτε αλλά και θα αποδεχτείτε ότι η σχέση τελείωσε αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πάψετε και να τον αγαπάτε.
3. Μην ελέγχετε τις κινήσεις του
Ελέγχετε συνεχώς το προφίλ του στο Facebook ή ρωτάτε φίλους γι’ αυτόν; Αυτές οι κινήσεις δεν σας αφήνουν να προχωρήσετε.
Ακόμα κι αν ο χωρισμός ήταν καλός, ήρθε η ώρα να τον κάνετε unfriend, να πάρετε μια διαφορετική διαδρομή για το σπίτι (αυτόν που δεν οδηγεί στα μέρη του) και να προγραμματίσετε νέα πράγματα για συζήτηση όταν συναντάτε παλιούς κοινούς φίλους.
4. Κάντε λίστα
Η ζωή είναι μια σκάλα για να προχωρήσετε προς τα επάνω. Σκεφτείτε πώς μπορεί αυτή η σχέση να ανέβει ένα σκαλοπάτι προς κάτι καλύτερο, μεγαλύτερο και πιο οικείο κλπ; Τι μάθατε από αυτήν τη σχέση; Κάντε μία λίστα με τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε να έχει η επόμενη σχέση σας. Μην αφήνετε τη ζωή σας στην τύχη, πιάστε χαρτί και μολύβι και κάντε τη δική σας ξεκάθαρη λίστα.
5. Δώσε σημασία στην αυτοβελτίωση
Χρησιμοποιώντας τη λίστα με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά που θα θέλατε στην επόμενη σχέση σας, σκεφτείτε ποιος θα προσελκύσει αυτό το άτομο. Ποια χαρακτηριστικά μπορείτε να αναπτύξετε;
Επειδή όλη μας η ζωή βασίζεται σε σχέσεις, αν μπορείτε να εντοπίσετε μερικά χαρακτηριστικά που θα θέλατε να βελτιώσετε ή να αναπτύξετε, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Ο χωρισμός σας μπορεί να ξεπεραστεί εάν μέρα με την ημέρα ότι αναπτύσσεστε, εξελίσσεστε και γίνεστε όλο και πιο ευτυχισμένοι, ολοκληρωμένοι και ελκυστικοί.
6. Οραματιστείτε τον μέλλον σας
Είναι μια φανταστική πρακτική να ζείτε εκ των προτέρων το μέλλον και να μην ξαναζείτε το παρελθόν. Τώρα που ξέρετε τι θέλετε και πώς θα βελτιωθείτε, αφιερώστε λίγα λεπτά καθημερινά ζώντας αυτό το νέο όραμα σαν μια ταινία και νιώστε πώς είναι. Άλλωστε, δεν είναι η ίδια η σχέση που θέλετε, αλλά το πώς σας έκανε να νιώσατε
7. Απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο
Οι φίλες που θα σας αφήσουν να κλάψετε στους ώμους τους και να κοιμηθείτε στον καναπέ τους, όταν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε κάτι μόνες σας είναι θησαυροί. Αλλά για να καταλάβετε πώς να ξεκινήσετε τη νέα σας ζωή και να εντοπίσετε τι πραγματικά συμβαίνει μέσα σας, είναι καλύτερα να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο – ψυχοθεραπευτή.