Site icon Όλο Υγεία

Blue Monday: Τι είναι, γιατί συμβαίνει και 10 φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη

blue monday

Όταν η χαρά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αρχίσει να σβήνει και όλοι επιστρέφουμε στην καθημερινότητα, είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι πέφτουν σε μελαγχολία; Η 15η Ιανουαρίου φέρνει την Blue Monday, που υποτίθεται ότι είναι η «πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου».

Η δυσοίωνη περίσταση σηματοδοτεί μια ημέρα που πιθανότατα έχουμε ήδη εγκαταλείψει τις αποφάσεις μας για το νέο έτος, και επίσης συμπίπτει με τη στιγμή που είναι πιο πιθανό να πέσουμε στην παγίδα της σκέψης ότι δεν έχουμε πολλά να περιμένουμε.

Άλλοι υποστηρίζουν πως η Blue Mondey ήταν πάντα απλώς ένα τέχνασμα μάρκετινγκ. Ίσως. Αλλά, αυτό πράγματι την εμποδίζει να είναι πραγματικά η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

Τι είναι η Blue Monday

Η Blue Mondey ορίζεται συνήθως την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κάθε έτους, αν και μπορεί επίσης να λάβει χώρα τη δεύτερη ή την τέταρτη. Ο όρος γεννήθηκε από έρευνα που ανατέθηκε από το Sky Travel, όπου ο ο life coach και σύμβουλος ευτυχίας Δρ. Cliff Arnall είχε επιφορτιστεί να προσδιορίσει την πιο αποκαρδιωτική ημέρα του χρόνου για να βοηθήσει την εταιρεία να προγραμματίσει τις χειμερινές της προσφορές.

Ο Δρ. Arnall επινόησε μια φόρμουλα που περιλαμβάνει παράγοντες όπως οι καιρικές συνθήκες, τα οικονομικά, το χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα, η τήρηση των αποφάσεων της Πρωτοχρονιάς και τα γενικά συναισθήματα χαμηλού κινήτρου. Ο ψυχολόγος πίστευε ότι αυτός ο τύπος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προβλέψει πότε τα άτομα ήταν πιο πιθανό να κάνουν κράτηση για διακοπές σε πιο ηλιόλουστα κλίματα.

Αρχικά σχεδιασμένη ως πρωτοβουλία δημοσίων σχέσεων, η Blue Monday εξελίχθηκε γρήγορα σε ετήσιο φαινόμενο.

Είναι πράγματι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου;

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι πλέον ο Δρ. Arnall ενθαρρύνει τους ανθρώπους να απορρίψουν την ιδέα της Blue Monday. Σε μια συνέντευξή του το 2013 στην Daily Telegraph, τόνισε ότι «δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμο» να αντιλαμβανόμαστε κάτι τέτοιο και να λέμε «αυτό είναι», καθιστώντας τη Blue Monday μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Παρά το γεγονός ότι έχει κερδίσει έλξη μεταξύ των εταιρειών δημοσίων σχέσεων παγκοσμίως, η φόρμουλα έχει αντιμετωπίσει κριτική από διάφορα μέλη της επιστημονικής κοινότητας. Πολλοί επιχειρηματολογούν κατά της απόδοσης αριθμητικών τιμών σε υποκειμενικούς παράγοντες όπως ο καιρός.

Ο Stephen Buckley, επικεφαλής πληροφοριών στη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας Mind, λέει: «Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία πίσω από την ιδέα μιας πιο καταθλιπτικής ημέρας του χρόνου. Όλοι έχουμε ψυχική υγεία και όλοι μπορούμε να νιώθουμε άσχημα κατά καιρούς. Για πολλούς, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα της ζωής τους».

Λήψη βοήθειας για την κατάθλιψη

Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση ψυχικής υγείας Mind, ένας στους τέσσερις ανθρώπους βιώνει κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του. Η δυνατότητα διάκρισης μεταξύ περιστασιακών κρίσεων αισθήματος μελαγχολίας και κλινικής κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας.

Η κατάθλιψη περιλαμβάνει μια παρατεταμένη περίοδο δυστυχίας, όπου τα άτομα μπορεί να βιώσουν επίμονη θλίψη για εβδομάδες ή και μήνες. Ενώ οι περιστασιακά μελαγχολική διάθεση είναι συχνό φαινόμενο, η κατάθλιψη εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως συνεχώς χαμηλή διάθεση, μειωμένο ενδιαφέρον ή κίνητρο, ευερεθιστότητα, άγχος και ανησυχητικές σκέψεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί ακόμη και να σκεφτούν να βλάψουν τον εαυτό τους.

Τα σωματικά προβλήματα μπορεί να συνοδεύουν αυτά τα συναισθηματικά συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, μειωμένη λίμπιντο και διαταραγμένο ύπνο. Οι ειδικοί συμβουλεύον να επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίζετε συμπτώματα κατάθλιψης το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάθε μέρα, για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Θα μπορέσει να σας προσφέρει περισσότερη βοήθεια και καθοδήγηση.

10 φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη

  1. Καθιερώστε μια καθημερινή ρουτίνα εάν αντιμετωπίζετε κατάθλιψη. Η κατάθλιψη μπορεί να διαταράξει τη δομή της ζωής σας, επομένως η δημιουργία ενός ήπιου καθημερινού προγράμματος μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη σταθερότητα.
  2. Καταπολεμήστε τα αισθήματα αναξιότητας θέτοντας εφικτούς καθημερινούς στόχους. Ξεκινήστε από μικρά πράγματα, όπως η δέσμευση σε απλές εργασίες, όπως το να πλένετε τα πιάτα κάθε δεύτερη μέρα, και σταδιακά αυξήστε τη δυσκολία καθώς αρχίζετε να αισθάνεστε καλύτερα.
  3. Ενσωματώστε την άσκηση στη ρουτίνα σας για να ενισχύσετε τις ενδορφίνες και ενδεχομένως να αναδιαμορφώσετε τον εγκέφαλο με θετικούς τρόπους. Ακόμη και μερικές βόλτες κάθε εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν.
  4. Αν και δεν υπάρχει μαγική δίαιτα για τη θεραπεία της κατάθλιψης, η παρακολούθηση των διατροφικών σας συνηθειών μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο. Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (όπως ο σολομός και ο τόνος) και φυλλικό οξύ (που βρίσκεται στο σπανάκι και το αβοκάντο).
  5. Δώστε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο, καθώς η ανεπαρκής ανάπαυση μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη. Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης, ελαχιστοποιώντας τους περισπασμούς στην κρεβατοκάμαρα και αποφεύγοντας τον μεσημεριανό  ύπνο για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας.
  6. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να αποσυρθείτε από τις ευθύνες σας σε περιόδους κατάθλιψης. Το να παραμένετε αφοσιωμένοι στις καθημερινές εργασίες στο σπίτι ή την δουλειά σας παρέχει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και σταθερότητας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ξεκινάτε με δεσμεύσεις μερικής απασχόλησης ή εθελοντισμό.
  7. Προκαλέστε τις αρνητικές σκέψεις χρησιμοποιώντας τη λογική ως μια φυσική στρατηγική καταπολέμησης της κατάθλιψης. Εξετάστε εάν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τις αρνητικές σας πεποιθήσεις και εξασκηθείτε στον αναπροσανατολισμό της σκέψης σας.
  8. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν σκεφτείτε συμπληρώματα για την κατάθλιψη. Ενώ ορισμένα συμπληρώματα όπως το ιχθυέλαιο και το φυλλικό οξύ δείχνουν πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Πάντα να αναζητάτε επαγγελματική συμβουλή, ειδικά εάν παίρνετε ήδη φάρμακα.
  9. Ξεφύγετε από τη ρουτίνα δοκιμάζοντας νέες δραστηριότητες όταν αισθάνεστε κολλημένοι σε ένα καταθλιπτικό τέλμα. Είτε πρόκειται για επίσκεψη σε ένα μουσείο, για ανάγνωση ενός βιβλίου σε ένα πάρκο, για εθελοντισμό ή για την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, αυτές οι νέες εμπειρίες μπορούν να προκαλέσουν θετικές χημικές αλλαγές στον εγκέφαλο.
  10. Κάντε μια προσπάθεια να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που κάποτε απολαμβάνατε, ακόμα κι αν δεν φαίνονται πλέον διασκεδαστικές λόγω κατάθλιψης. Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της επίμονης προσπάθειας για απόλαυση και ευχαρίστηση σε διάφορες δραστηριότητες.
Όλο Υγεία

Exit mobile version