Σκέψεις κυριεύουν το μυαλό σας και κυρίως είναι αγχωτικής φύσεως. Ο ειδικός προτείνει απλές ασκήσεις για να αντιμετωπίσετε το άγχος και να ηρεμήσετε.
Μία βαθιά αναπνοή είναι το μόνο που χρειάζεται για να επιβραδύνει τη σκέψη μας, σύμφωνα με τον Δρ. Ντάνιελ Έιμεν (Daniel Amen), ψυχίατρο και ερευνητή απεικόνισης του εγκεφάλου στην Καλιφόρνια.
«Τέσσερα δευτερόλεπτα εισπνοή, κρατήστε τη για ενάμιση δευτερόλεπτο. Οκτώ δευτερόλεπτα εκπνοή, για ενάμιση δευτερόλεπτο», είπε ο Έιμεν σε ένα βίντεο που ανέβασε στο TikTok και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια αναπνοή 15 δευτερολέπτων και αν το κάνετε αυτό για τρία ή τέσσερα λεπτά, θα ηρεμήσετε πραγματικά.
Δοκιμάστε την έντονη άσκηση
Ο Έιμεν είπε ότι εάν η διαφραγματική αναπνοή δεν λειτουργεί, δοκιμάστε την έντονη άσκηση, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης, η οποία προκαλεί μια ευχάριστη αίσθηση στον εγκέφαλο.
Ο φαύλος κύκλος των σκέψεων
Η Φέρλι Φάμπρετ (Fairlee Fabrett), ψυχολόγος στο Νοσοκομείο McLean που συνεργάζεται με το Χάρβαρντ, λέει ότι το άγχος συχνά ευθύνεται για τις γρήγορες σκέψεις. «Οι άνθρωποι που παλεύουν με γρήγορες σκέψεις ανησυχούν συνεχώς για το τι πρέπει να γίνει, τι δεν έχει γίνει και τι θα ακολουθήσει, ή έχουν εμμονή με καταστάσεις του παρελθόντος, του παρόντος ή του μέλλοντος», είπε ο Φάμπρετ.
Κάντε την άσκηση αναπνοής ενός λεπτού γνωστού fitness editor – 3 οφέλη που δεν περιμένετε
«Όταν οι γρήγορες σκέψεις κυριεύουν το μυαλό σου, δεν μπορείς να μείνεις συγκεντρωμένος και νιώθεις παγιδευμένος, κάτι που σε κάνει ακόμη πιο ανήσυχο και στρεσαρισμένο, και ο κύκλος συνεχίζεται», πρόσθεσε.
Τι προτείνει η ειδικός για να αντιμετωπίσετε το άγχος
Όπως ο Έιμεν και η Φάμπρετ συνιστά την άσκηση. Ακόμα και δέκα push ups ή 10 πηδηματάκια, είναι αρκετά για να εκτονώσετε το άγχος.
Προτείνει επίσης να αναγνωρίσετε αυτές τις σκέψεις για να αποκτήσετε μια αίσθηση ελέγχου πάνω τους, να μετρήσετε τις αναπνοές σας, να αποσπάσετε την προσοχή σας διαβάζοντας ή να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο.
Η κλινική του Κλίβελαντ σημειώνει ότι ένας εγκέφαλος που… τρέχει συνεχώς μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο. Η ειδικευόμενη στα θέματα ύπνου Μισέλ Ντρεράπ (Michelle Drerup) συμβουλεύει:
- να διαλογιστείτε πριν τον ύπνο,
- να κάνετε προοδευτική μυϊκή χαλάρωση τεντώνοντας και χαλαρώνοντας κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός σας,
- να μη βλέπετε κάποια οθόνη για αρκετή ώρα πριν κοιμηθείτε και
- να σημειώνετε τις αρνητικές σκέψεις σε ένα ημερολόγιο «ανησυχίας» και θετικές σκέψεις στο ένα ημερολόγιο «ευγνωμοσύνης».
Μπορεί η θρησκεία να επηρεάσει την υγεία; Τι λένε οι επιστήμονες της Mayo Clinic για την πίστη
«Το τελευταίο πριν τον ύπνο έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο ήρεμο σώμα και πιο θετικές σκέψεις», ανέφερε ο Ντρεράπ.