Site icon Όλο Υγεία

Άγχος και Μαθητικές Εξετάσεις: Πώς οι γονείς θα το διαχειριστούν επιτυχώς

Μαθητές-εξετάσεις

Αν οι γονείς διαχειριστούν επιτυχώς το άγχος τους, θα μπορέσουν να προσφέρουν εποικοδομητική βοήθεια στα παιδιά τους.

Άγχος κυριεύει γονείς και μαθητές για τις μαθητικές εξετάσεις. Αυτό το επιπρόσθετο άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων, δίνοντας οδηγίες προς τους γονείς για την επιτυχή διαχείριση του άγχους με την επισήμανση ότι αν το διαχειριστούν επιτυχώς, θα μπορέσουν να προσφέρουν εποικοδομητική βοήθεια στα παιδιά και να αποτελέσουν το παράδειγμα προς μίμηση.

Το Ελληνικό Κέντρο Συναισθημάτων ειδικεύεται στην Κοινωνική Συναισθηματική Μάθηση (SEL) και μελετά την συναισθηματική νοημοσύνη και τα επίπεδα ευτυχίας των Ελλήνων. Προσφέρει ψυχική ενδυνάμωση μέσω των φιλανθρωπικών και κοινωνικών του δράσεων και δημιουργεί πολλαπλασιαστές μέσω εκπαιδεύσεων.

4 βασικές στρατηγικές για διαχείριση άγχους

Ελέγξτε το Άγχος σας
Είναι φυσιολογικό να αγχωνόμαστε κι εμείς μαζί με τα παιδιά μας σε μια τέτοια στρεσογόνα περίοδο. Αλλά το δικό μας άγχος είναι πραγματικά περιττό.

Χρειάζεται να μπορούμε να μένουμε σταθεροί και ήρεμοι δίπλα στο παιδί μας, για να είμαστε το στήριγμα που χρειάζεται αυτή την περίοδο.

Μόλις νιώσετε να σας καταβάλει το άγχος, πάρτε 3 βαθιές αναπνοές και αφιερώστε λίγο χρόνο μακριά από το παιδί σας μέχρι να νιώσετε και πάλι στο κέντρο σας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω

Μερικές φορές η ανάγκη μας να βοηθήσουμε δημιουργεί ένα κλίμα πίεσης και ασφυξίας. Για να μην προσθέσουμε και εμείς περιττή πίεση στο ήδη πιεσμένο πρόγραμμα του παιδιού που εξετάζεται, μια πολύ καλή ερώτηση είναι: Πώς μπορώ να σε βοηθήσω; Έτσι βοηθάμε το παιδί μας να ενδυναμωθεί, να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο, αλλά και να μας ζητήσει αυτό που χρειάζεται εκείνο, και όχι αυτό που νομίζουμε εμείς. Είναι σημαντικό δε, να παρέχουμε την βοήθεια που θα μας ζητήσει.

Ασχολούμαι με την λύση

Την εποχή των εξετάσεων αντιμετωπίζουμε μία σειρά από προβλήματα, στα οποία καλούμαστε να δώσουμε λύση. Η θετική ψυχολογία, μας μαθαίνει ότι όταν ασχολούμαστε με το πρόβλημα, δημιουργούμε προβλήματα. Ενώ αν ασχοληθούμε με τις λύσεις, δημιουργούμε λύσεις. Οπότε σε κάθε ένα πρόβλημα που δημιουργείται, συζητήστε για τις λύσεις που προτείνετε και όχι για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.

+1 Παραδώστε τον Έλεγχο

Είναι μία εξαιρετική περίοδος για να ενδυναμώσουμε το παιδί μας. Εάν μπορείτε παραδώσετε τον έλεγχο του διαβάσματος στο ίδιο το παιδί. Να έχει εκείνο την ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας του. Η δική σας η θέση, οφείλει να είναι του γονέα που στέκεται δίπλα στο παιδί του οτιδήποτε κι αν συμβεί.

Ότι προσφέρεις, επιστρέφεται.

Αυτές οι πολύ απλές οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε πολύ πιο ανώδυνα αυτήν τη δύσκολη εποχή. Τα συναισθήματα είναι έντονα και μπορούν, αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά, να προκαλέσουν συναισθηματικά προβλήματα στο μέλλον. Η έκφραση των συναισθημάτων είναι η πιο εύκολη και ορθή οδός.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version