Site icon Όλο Υγεία

Άγχος: 4 αποτελεσματικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τις χειρότερες μορφές του

άγχος

Ακόμη και το καλό άγχος – όπως το να κερδίσετε το λαχείο, να παντρευτείτε ή να βρείτε μια ονειρεμένη δουλειά – μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες. Δείτε πως θα τις αντιμετωπίσετε.

Έτσι, ακόμη πιο σημαντική από τη διαχείριση του στρες είναι η πρόληψη του. Με συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης θα αποφύγετε το χειρότερο σενάριο που είναι να αφήσετε το στρες να σας καταβάλει.

Τέσσερις βασικοί τρόποι για να εμποδίσετε τις χειρότερες μορφές άγχους να σας κατακλύσουν

  1. Μάθετε να αγκαλιάζετε την αλλαγή
  2. Διώξτε τους «κλέφτες» της ενέργειας
  3. Πάρτε τα μαθήματα σας έγκαιρα
  4. Τακτοποιήστε τις προτεραιότητές σας

1. Μάθετε να αγκαλιάζετε την αλλαγή

Είτε είναι επιλογή σας είτε όχι πρέπει να αγκαλιάζετε την αλλαγή που δεν μπορείτε να αποφύγετε.  Ο γάμος, η ανάληψη μιας νέας δουλειάς ή η μετακόμιση σε μια νέα πόλη είναι όλα παραδείγματα εκούσιας αλλαγής, η οποία εξακολουθεί να μας προκαλεί άγχος .

Η ακούσια αλλαγή είναι πιο δύσκολη στη διαχείριση, καθώς έρχεται απροσδόκητα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, μια ιατρική διάγνωση καρκίνου, μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη ή η απώλεια εργασίας.

Τελικά, πρέπει να αποδεχτούμε την ακούσια αλλαγή στη ζωή μας. Πρέπει να δείξουμε το θάρρος να προσαρμοστούμε και να μάθουμε από οτιδήποτε καινούργιο, να βρούμε υποστηρικτικούς πόρους για να μεταφέρουμε τους στρεσογόνους παράγοντες στο παρασκήνιο και να κάνουμε νέες επιλογές με μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες.

Μετά από μια περίοδο θλίψης, πρέπει να αποδεχτούμε αυτό που είναι πια η πραγματικότητα και να προσαρμόσουμε τη ζωή μας ανάλογα.

2. Διώξτε τους τοξικούς ανθρώπους

Είναι σημαντικό να μπορούμε να ονομάσουμε και να τιθασεύσουμε τους τοξικούς ανθρώπους καθώς οι ανεπίλυτες προκλήσεις ρουφούν την ενέργεια από εμάς.

Αυτά μπορεί να είναι απλά πράγματα – όπως το να κάνετε θαρραλέες αλλά απαραίτητες συζητήσεις με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα.

Όταν διώχνετε τους τοξικούς ανθρώπους που απομυζούν την ενέργειά σας, μπορείτε να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες  σας και να αντιμετωπίσετε άλλες εργασίες πιο έγκαιρα.

Αφού μάθετε να χειρίζεστε αυτούς τους ανθρώπους, μπορείτε να εστιάσετε στο να προσκαλέσετε σκόπιμα όλα όσα μπορούν να φέρουν ενέργεια στη ζωή σας.

Τι σου δίνει ενέργεια: Σύντομες διακοπές με το σύντροφο σου; Παρακολούθηση εκθέσεων τέχνης ή θεατρικών εκδηλώσεων; Βόλτα στην παραλία, στα βουνά ή σε εξοχικά μονοπάτια δίπλα σε μια λίμνη; Όλες αυτές οι δραστηριότητες λειτουργούν σαν ενισχυτικά για την ψυχή.

3. Πάρτε τα μαθήματα σας έγκαιρα

Η ζωή μας δίνει συνεχώς μηνύματα. Όταν δεν ακούμε, τα μηνύματα γίνονται μαθήματα. Όταν δεν μαθαίνουμε, τα μαθήματα γίνονται προβλήματα. Όταν δεν αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, γίνονται κρίσεις. Όταν οι κρίσεις δεν επιλύονται, δημιουργούν χάος στη ζωή μας.

Οι καλύτεροι μαθητές της ζωής επιδιώκουν να λάβουν  νωρίς τα μνήματα, χωρίς να περιμένουν να γίνουν προβλήματα, κρίσεις ή χάος. Το να ζεις προληπτικά μέσα από αυτά τα μηνύματα και τα μαθήματα που σου δίνει η ζωή αυτή μπορεί να γίνει πολύ πιο ευχάριστη.

Όπως λέγεται συχνά, όσο σκληρά κι αν σχεδιάζουμε πάντα υπάρχει ο απρόβλεπτος παράγοντας. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι ο τρόπος που επιλέγουμε να ανταποκριθούμε.

Τι σας διδάσκει η τρέχουσα κατάσταση; Τι μπορείτε να μάθετε από αυτό για τον εαυτό σας; Για να… εμβολιαστείτε από το καταστροφικό στρες, δείτε αυτές τις στιγμές ως ευκαιρίες αντί να επιτρέψετε στον εαυτό σας να παρασυρθεί σε συναισθήματα θλίψης και απόγνωσης.

4. Τακτοποιήστε τις προτεραιότητές σας

Για να προστατευτείτε από το μελλοντικό στρες, φτιάξτε μια λίστα με όσα σας αποστραγγίζουν την ενέργειά σας, μεγάλα και μικρά. Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε αυτά που φοβάστε. Θα νιώσετε ανανεωμένοι σε σώμα και πνεύμα.

Αντιμετωπίστε τα ένα κάθε φορά με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

Απλά κάντε το: Φορέστε το, περάστε το, αποδεχτείτε το για να το βγάλετε από τη ζωή σας (και από το μυαλό σας).

Αναθέστε το – Εάν χρειάζεστε βοήθεια από άλλον, αναθέστε το (όπως η οργάνωση του γραφείου σας) ή συνεργαστείτε με άλλον για βοήθεια σε εργασίες.

Πετάξτε το – Εάν υπάρχουν πράγματα στη «λίστα αποστράγγισης ενέργειας» που δεν μπορούν να ολοκληρωθούν (π.χ. δεν μπορείτε να αλλάξετε τη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα κάποιου άλλου ) απορρίψτε τα από τη λίστα σας. Είναι εκτός του ελέγχου σας. Εστιάστε σε αυτό που μπορείτε να κάνετε, όχι σε αυτό που μπορείτε.

Καθυστερήστε το: Αυτό δεν είναι προς άρνηση ή αποφυγή. Απλώς μεταθέστε τυχόν ενέργειες σας στο μέλλον έως ότου έχετε τους διαθέσιμους πόρους για να ολοκληρώσετε την αφαίρεση αυτού του κλέφτη της ενέργειας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version