Αυτοεκτίμηση: 7 τεχνικές που την τονώνουν!

αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση δεν είναι πανάκεια, ούτε λύνει μαγικά τα προβλήματά μας. Αξίζει όμως να τη δουλεύουμε διαρκώς με τεχνικές και να τονώνουμε την ψυχική μας ανθεκτικότητα.

 

«Πίστεψε σε σένα!», «Μπορείς να καταφέρεις τα πάντα!», «Όλα ξεκινάνε από την αυτοεκτίμηση!». Εχουμε διαβάσει τόσο πολλές φορές αυτές τις φράσεις σε βιβλία αυτοβελτίωσης, και τα έχουμε ακούσει τόσο συχνά από το στόμα life coaches, που αντί να πειστούμε στο τέλος καταλήγουμε να αναρωτιόμαστε:

Μήπως τελικά η αυτοεκτίμηση είναι υπερτιμημένη; Αξίζει να της δίνω έμφαση; Όταν το οικοδόμημα της αυτοεκτίμησής μου έχει καταρρεύσει, μπορώ να το ξαναχτίσω μόνη μου;

«Η αυτοεκτίμηση δεν είναι πανάκεια» εξηγεί η κλινική ψυχολόγος MSc, παιδοψυχολόγος MSc, και συστημική ψυχοθεραπεύτρια Βαρβάρα Καρπούζου, και διευκρινίζει: «Η αυτοεκτίμηση δεν διορθώνει μαγικά όλα τα προβλήματά μας, ούτε μας εξασφαλίζει μια ζωή χωρίς αγώνες και προβλήματα. Μάς βοηθάει, όμως, στο να χτίζουμε την ανθεκτικότητά μας, στο να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε στις αποτυχίες μας, να τις προσπερνάμε και να βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά στην επιτυχία και την ευτυχία μας. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, όσο και εφικτό, να μάθουμε να δουλεύουμε την αυτοεκτίμησή μας διαρκώς».

7 τεχνικές για να χτίσετε την αυτοεκτίμησή σας βήμα-βήμα

Δεν θέλει πολύ κόπο, θέλει τρόπο και αυτές τις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να “ανθίσετε”!

1 Μην αναζητάτε την τελειότητα

Tο να προσπαθείτε να αγγίξετε την τελειότητα, δηλαδή το ανέφικτο και το μη πραγματικό, σάς οδηγεί σε συνεχείς απογοητεύσεις και αδιέξοδα.

Η αναγνώριση τόσο των επιτευγμάτων όσο και των λαθών σας είναι αυτή που θα σας βοηθήσει να μαθαίνετε και να εξελίσσεστε διαρκώς.

2 Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες 

Όταν θέτετε κάποιες εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες, αυξάνετε τις πιθανότητες να νιώσετε απογοητευμένοι ή και αποτυχημένοι, ακόμα κι όταν δεν ευθύνεστε εσείς για τη μη επίτευξή τους.

Είναι καλύτερο και πιο γόνιμο να θέτετε μικρούς και εφικτούς στόχους μέσα στο πλαίσιο των ρεαλιστικών δυνατοτήτων σας.

3 Κάντε ειρήνη με τον εαυτό σας

Το να μάθουμε τον εαυτό μας και να συνάψουμε ειρήνη μαζί του, δεν είναι καθόλου εύκολο. Πρόκειται για ένα ταξίδι που μπορεί να διαρκέσει πολύ, αλλά χρειάζεται να το ζήσουμε δοκιμάζοντας νέες εμπειρίες, κάνοντας λάθη, μαθαίνοντας συνεχώς νέα πράγματα για εμάς.

4 Μην συγκρίνεστε με τους άλλους

Ειδικά σήμερα που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν την «τέλεια εικόνα», το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους γύρω σας αποτελεί μια μεγάλη, επικίνδυνη παγίδα στην οποία εύκολα μπορεί να πέσετε.

Να θυμάστε ότι το μόνο άτομο με το οποίο μπορείτε να συγκρίνεστε είστε εσείς στην καλύτερη εκδοχή του.

5 Κάνετε τακτικά digital detox

Κάντε μία αποτοξίνωση από τα social media. Περιορίστε όσο μπορείτε τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το άσκοπο σκρολάρισμα, αφήστε για λίγο το κινητό στη σίγαση, και αφιερώστε περισσότερο χρόνο βιώνοντας τον πραγματικό κόσμο γύρω σας.

6 Οπτικοποιήστε την επιτυχία σας

Μια τεχνική για να το επιτύχετε είναι η εξής:

  • Απομονωθείτε σε ένα ήρεμο μέρος, χωρίς απόσπαση προσοχής από το γύρω περιβάλλον σας.
  • Κλείστε τα μάτια για λίγα λεπτά και προσπαθήστε να φανταστείτε ένα σενάριο στο οποίο πρωταγωνιστείτε εσείς έχοντας επιτύχει τους στόχους σας.
  • Συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε όλες σας τις αισθήσεις και να δώσετε έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια αυτού του σεναρίου.

7 Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Ελάτε σε μεγαλύτερη επαφή με το σώμα σας, και βελτιώστε τη σωματική και ψυχική υγεία σας.

Ακόμα κι αν δεν έχετε αρκετό χρόνο για να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα άσκησης, ή να πάτε σε ένα γυμναστήριο, δοκιμάστε να κάνετε κάτι απλό σε καθημερινή βάση, όπως λίγο περπάτημα ή τρέξιμο.

Δοκιμάστε σταδιακά όλες ή ορισμένες από τις παραπάνω τεχνικές, και δώστε χρόνο και χώρο στον εαυτό σας για να τον γνωρίσετε καλύτερα και να τον εκτιμήσετε στην αληθινή του διάσταση.

Αν, παρόλα αυτά, νιώσετε ότι δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τονώσετε μόνοι σας την αυτοεκτίμησή σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα σας βοηθήσει να το καταφέρετε.

Αλεξάνδρα Παπαδάκη
Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Η Αλεξάνδρα Παπαδάκη είναι δημοσιογράφος, με εμπειρία επιτελικών θέσεων σε γυναικεία έντυπα και sites για τη γυναίκα, τη γονεϊκότητα, την ψυχολογία, ενώ ως πιστοποιημένη environmental journalist δημιουργεί content βιωματικής οικολογίας. Πιστεύει ότι «είμαστε τα παιδικά μας χρόνια», και ότι ο καθένας κρύβει μια τεράστια δύναμη μέσα του που μπορεί να κάνει τον κόσμο του, και τον κόσμο μας, καλύτερο.

Scroll to Top