Η ισορροπία του να προσθέτουμε αξία σε έναν διάλογο και να προκαλούμε αρνητικές αντιδράσεις με τον λόγο μας είναι λεπτή, γι’ αυτό εξάλλου και η σιωπή είναι… αρετή. Ποιες είναι οι 8 περιπτώσεις όπου είναι καλύτερα να παραμείνετε σιωπηλοί;
Κάποιες φορές, το πιο ισχυρό που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε σιωπηλοί. Αυτό μπορεί να φαίνεται αντίθετο στη διαίσθησή σας, ειδικά όταν νιώθετε την ανάγκη να εκφράσετε την άποψή σας ή να υπερασπιστείτε τη θέση σας.
Πώς 10 λεπτά στη σιωπή μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας
Ωστόσο, σύμφωνα με την ψυχολογία υπάρχουν περιστάσεις όπου η σιωπή αποτελεί την καλύτερη απάντηση. Δεν πρόκειται για παθητικότητα ή αδιαφορία, αλλά για την κατανόηση της δύναμης της στοχαστικής σιωπής.
Πότε είναι καλύτερο να παραμένετε σιωπηλοί
- Στους έντονους καυγάδες
- Όταν μιλάει κάποιος άλλος
- Όταν δεν είστε βέβαιοι για τα γεγονότα
- Όταν η στιγμή δεν είναι κατάλληλη
- Όταν κάποιος έχει την ανάγκη να ακουστεί
- Όταν προσπαθείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας
- Όταν βρίσκεστε σε νέο περιβάλλον
- Όταν η σιωπή από μόνη της είναι το μήνυμα
1. Στους έντονους καυγάδες
Όλοι το έχουμε ζήσει. Μια συζήτηση κλιμακώνεται σε έντονο καυγά και τα πράγματα «φουντώνουν». Η ψυχολογία μάς λέει πως αυτές είναι οι στιγμές που πρέπει να κάνουμε pause.
Σε τέτοιες έντονες στιγμές, τα συναισθήματα κυριαρχούν και η λογική σκέψη συνηθίζεται να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Οποιαδήποτε λόγια ειπωθούν εν θερμώ μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Επιλέγοντας να παραμείνετε σιωπηλοί, δίνετε την ευκαιρία και στις δύο πλευρές να ηρεμήσουν, να σκεφτούν καθαρά και να αποφύγουν να πουν λόγια που θα μετανιώσουν. Επίσης δείχνετε σεβασμό προς τον άλλο, ακόμη κι αν διαφωνείτε μαζί του, που είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικό.
Να θυμάστε: Η σιωπή σε αυτή την περίπτωση δεν είναι σημάδι ήττας, αλλά μια στρατηγική κίνηση προς την επίλυση της διαφωνίας.
2. Όταν μιλάει κάποιος άλλος
Δεν πρόκειται μόνο για ευγένεια. Είναι και ένας τρόπος να δείξετε σεβασμό και να δώσετε στον άλλον τον χώρο να εκφράσει τις σκέψεις του.
Η ψυχολογία μάς λέει ότι η «ενεργή ακρόαση» – δηλαδή το να είμαστε διατεθειμένοι να ακούσουμε με προσοχή και να αντιληφθούμε αυτό που μας λένε όταν μας μιλούν, συμπεριλαμβάνει και το να παραμένουμε σιωπηλοί όσο μιλούν οι άλλοι.
Δεν μας κάνει απλώς καλύτερους συνομιλητές αλλά μας βοηθά και στη δημιουργία πιο ισχυρών σχέσεων. Πριν λοιπόν βιαστείτε να «γεμίσετε» τη σιωπή, θυμηθείτε ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να πάρετε μια ανάσα, να ακούσετε και να σκεφτείτε.
3. Όταν δεν είστε βέβαιοι για τα γεγονότα
Γνωρίζετε ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει περίπου την ίδια ποσότητα πληροφοριών με έναν σκληρό δίσκο χωρητικότητας ενός terabyte; Αυτή είναι τεράστια ποσότητα δεδομένων, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε πάντα τις σωστές πληροφορίες διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή.
Στις περιπτώσεις που δεν είστε σίγουροι για τα γεγονότα ή δεν έχετε συγκεκριμένα στοιχεία για να υποστηρίξετε τις απόψεις σας, συχνά είναι καλύτερο να παραμείνετε σιωπηλοί. Το να μιλάτε για ένα θέμα χωρίς πλήρη γνώση μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση και να πλήξει την αξιοπιστία σας.
Η σιωπή σας δίνει την ευκαιρία να ακούσετε, να μάθετε και να μιλήσετε όταν είστε σίγουροι για τα γεγονότα. Δείχνει ταπεινότητα και διάθεση για μάθηση, κάτι που μπορεί να σας «ανεβάσει» στα μάτια των άλλων και συνεπώς να σας σεβαστούν περισσότερο.
Εξάλλου, είναι καλύτερο να παραμείνετε σιωπηλοί παρά να μιλήσετε και να εκθέσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας.
4. Όταν η στιγμή δεν είναι κατάλληλη
Το σωστό timing είναι το παν. Υπάρχουν στιγμές που το να εκφραστείτε μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό, ακόμα και συγκυριακά, επειδή η στιγμή δεν ήταν κατάλληλη.
Φανταστείτε ότι μόλις λάβατε συναρπαστικά νέα για ένα project που έχετε αναλάβει στην εργασία σας. Θέλετε να τα μοιραστείτε με όλους, αλλά είναι αργά το βράδυ. Όσο κι αν ανυπομονείτε να μοιραστείτε τα νέα με όλους, θα εκτιμούσαν οι συνάδελφοί σας ένα τέτοιο μήνυμα τόσο αργά το βράδυ;
Η ψυχολογία υποδεικνύει ότι το να γνωρίζετε πότε να συγκρατηθείτε είναι εξίσου σημαντικό με το να ξέρετε τι να πείτε. Με το να είστε ευαίσθητοι στο timing σας, δείχνετε σεβασμό στα όρια των άλλων και αυξάνετε την πιθανότητα το μήνυμά σας να γίνει πιο αποδεκτό όταν τελικά επιλέξετε να το μοιραστείτε.
Την επόμενη φορά που θα ανυπομονείτε να πείτε κάτι, αφιερώστε μια στιγμή για να σκεφτείτε αν η στιγμή είναι κατάλληλη.
5. Όταν κάποιος έχει την ανάγκη να ακουστεί
Υπάρχουν στιγμές που συναντάμε έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή ακόμα και έναν άγνωστο που περνάει δύσκολα. Μπορεί να αισθάνεται καταβεβλημένος από τα συναισθήματά του και να χρειάζονται απεγνωσμένα κάποιον για να μοιραστεί το βάρος στους ώμους του.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, το πιο συμπονετικό που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε σιωπηλοί και να ακούσετε. Μην προσφέρετε συμβουλές, μην προσπαθήσετε να λύσετε τα προβλήματά του – αντίθετα, να είστε εκεί για αυτόν.
Σχέσεις: 10 σημάδια στους άνδρες που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε – Είναι ακατάλληλοι για σύντροφοι
Η ψυχολογία επιβεβαιώνει ότι η ενεργή ακρόαση μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά για τον ομιλητή. Επικυρώνει τα συναισθήματά του και του δείχνει ότι δεν είναι μόνος.
Σε τέτοιες στιγμές, η σιωπή σας λέει πολλά για την ενσυναίσθηση και την κατανόησή σας. Είναι μια ισχυρή υπενθύμιση ότι, κάποιες φορές, οι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμβουλές ή λύσεις – χρειάζονται απλώς να ακουστούν.
6. Όταν προσπαθείτε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας
Φανταστείτε να σας κάνουν σχόλια με τα οποία διαφωνείτε. Το πρώτο σας ένστικτο είναι πιθανώς να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να εκφράσετε το ότι διαφωνείτε. Μπορεί να νιώσετε το σώμα σας να ετοιμάζεται για την αντίδραση πάλης ή φυγής.
Αντί όμως να αντιδράσετε παρορμητικά, μπορείτε να επιλέξετε να παραμείνετε σιωπηλοί. Πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και αφήστε χρόνο στον εαυτό σας να επεξεργαστεί τις πληροφορίες.
Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι η σιωπή μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο για τη διαχείριση των συναισθημάτων μας. Μας δίνει τον «χώρο» να αντιληφθούμε και να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας αντί να αντιδρούμε παρορμητικά.
Με το να επιλέξετε τη σιωπή εκείνη τη στιγμή, αυξάνετε τις πιθανότητες να ελέγξετε τα συναισθήματά σας, να επεξεργαστείτε τα σχόλια με αντικειμενικότητα και να απαντήσετε με πιο προσεκτικό και εποικοδομητικό τρόπο, αποφεύγοντας πιθανές παρεξηγήσεις ή διαμάχες.
7. Όταν βρίσκεστε σε νέο περιβάλλον
Ξεκινάτε μια νέα δουλειά; Μετακομίζετε σε μια νέα πόλη; Εντάσσεστε σε μια νέα ομάδα; Αυτές είναι περιπτώσεις όπου μπορεί να βρεθείτε σε ένα άγνωστο περιβάλλον, περιτριγυρισμένοι από άτομα που δεν γνωρίζετε.
Είναι φυσικό να θέλετε να κάνετε την παρουσία σας αισθητή και να δημιουργήσετε μια καλή σχέση με τους νέους σας γνωστούς. Ωστόσο, η ψυχολογία υποστηρίζει ότι στην αρχή μπορεί να είναι πιο σοφό να παρατηρήσετε και να ακούσετε.
Κρατώντας αποστάσεις και ακούγοντας, μαθαίνετε για τις δυναμικές της ομάδας, τους άγραφους κανόνες και τις προσωπικότητες των γύρω σας. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να καθοδηγήσουν τις αλληλεπιδράσεις σας και να σας βοηθήσουν να ενταχθείτε σε αυτό το νέο περιβάλλον πιο αποτελεσματικά.
Έτσι, θυμηθείτε: όταν βρίσκεστε σε νέο περιβάλλον, μερικές φορές είναι καλύτερο να ακούσετε πρώτα και να μιλήσετε ύστερα.
8. Όταν η σιωπή από μόνη της είναι το μήνυμα
Υπάρχουν στιγμές όπου τα λόγια είναι «φτωχά», και η πιο «εύγλωττη» απάντηση είναι η σιωπή. Αντιμέτωποι με ένα εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα, ένα συγκινητικό μουσικό κομμάτι ή μια βαθιά προσωπική αποκάλυψη από κάποιον αγαπημένο, τα λόγια συχνά δεν επαρκούν.
Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, η σιωπή μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος επικοινωνίας. Μας επιτρέπει να απορροφήσουμε πλήρως τη στιγμή και να απαντήσουμε με την παρουσία μας, παρά με τα λόγια μας.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε μια τέτοια βαθιά στιγμή, θυμηθείτε ότι η σιωπή σας μπορεί να είναι η πιο «ηχηρή» και ουσιαστική απάντηση.
Συμπέρασμα: Υιοθετήστε τη σιωπή
Η σιωπή είναι ένα ισχυρό εργαλείο που συχνά παραβλέπουμε λόγω της επικοινωνιακής «εγρήγορσης» της κοινωνίας του σήμερα. Αλλά είναι αυτές οι ήσυχες στιγμές όπου μπορούμε να ακούσουμε πραγματικά, να αναλογιστούμε και να κατανοήσουμε τόσο τους εαυτούς μας όσο και τους ανθρώπους γύρω μας.
Ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος Blaise Pascal είπε κάποτε: «Όλα τα προβλήματα της ανθρωπότητας προέρχονται από την αδυναμία του ανθρώπου να καθίσει ήσυχος σε ένα δωμάτιο μόνος του». Αυτή η δήλωση παραμένει επίκαιρη και αιώνες αργότερα, καθώς συνεχώς παλεύουμε με τον θόρυβο και τις αποσπάσεις της σύγχρονης ζωής.
Η ψυχολογία επιβεβαιώνει τη δύναμη της σιωπής σε διάφορες καταστάσεις – κατά τη διάρκεια διαφωνιών, ενώ ακούμε, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αβεβαιότητα, σε νέες καταστάσεις και ακόμη και όταν η σιωπή από μόνη της είναι το μήνυμα.
Η ενσωμάτωση της σιωπής στη ζωή σας όλο και περισσότερο δεν αφορά στην παθητικότητα ή την απομάκρυνση. Πρόκειται για το να είστε ενσυνείδητοι με τα λόγια σας και να γνωρίζετε πότε αυτά μπορούν να προσφέρουν αξία και πότε μπορεί να την αποδυναμώσουν.
10 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας δεν θα κρατήσει – Μάθετε για να μην πληγωθείτε
Έτσι, καθώς συμμετέχετε σε όλες τις συζητήσεις και τις αλληλεπιδράσεις της ζωής σας, θυμηθείτε να δώσετε στη σιωπή τη θέση που της αξίζει. Στον ήχο αυτών των ήσυχων στιγμών, μπορεί να ανακαλύψετε περισσότερα από αυτά που μπορούν να εκφραστούν μονάχα με τα λόγια.