Site icon Όλο Υγεία

Παθητική επιθετικότητα: Οι 7 φράσεις που την «κρύβουν» και πώς να την καταλάβετε

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι παθητικά επιθετικοί, παθητική επιθετικότητα

123rf.com

Λέτε αυτά που πραγματικά εννοείτε ή μήπως οι λέξεις σας κρύβουν παθητική-επιθετική συμπεριφορά; Ορισμένες φράσεις μπορεί να φαίνονται αθώες, αλλά έχουν τη δύναμη να σαμποτάρουν τις σχέσεις σας χωρίς να το καταλαβαίνετε.

Τα 10 χαρακτηριστικά των ξεχωριστών ανθρώπων που έχουν μοναδική προσωπικότητα

Κοινές εκφράσεις που κρύβουν παθητική επιθετικότητα και με τι να τις αντικαταστήσετε

Τι κάνει τους ανθρώπους να σας συμπαθούν, να σας εμπιστεύονται και να σας βρίσκουν συνεργάσιμους; Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο παράγοντα, είναι ο τρόπος που μιλάτε. Οι ασαφείς, περιπλανώμενες και πολυλογικές συνήθειες στην ομιλία, για παράδειγμα, αναγκάζουν τους ανθρώπους να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να σας καταλάβουν.

Αλλά η χειρότερη συνήθεια που έχουν οι άνθρωποι με κακή εθιμοτυπία ομιλίας είναι η παθητική-επιθετική γλώσσα, να λένε δηλαδή κάτι ενώ να εννοούν κάτι άλλο. Γιατί; Επειδή όταν οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι ακούν κάτι φορτισμένο ή συναισθηματικό αλλά δεν ξέρουν τι σημαίνει, δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν. Τους προσβάλλετε; Έκαναν κάτι λάθος; Για όποιο λόγο και να έγινε, είναι αγενές, πληγωτικό και διαβρωτικό για τις σχέσεις.

Παθητική-επιθετική συμπεριφορά

Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά περιλαμβάνει την έμμεση έκφραση αρνητικών συναισθημάτων αντί της ανοικτής αντιμετώπισής τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αποσύνδεση μεταξύ των λόγων και των πράξεων, οδηγώντας σε παρεξηγήσεις και απογοήτευση στις σχέσεις. Συνηθισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν:

Το να αναγνωρίζετε αυτές τις συμπεριφορές θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα ζητήματα και θα σας βοηθήσει να έχετε πιο σωστή επικοινωνία.

Επικύρωση συμπεριφοράς και η Κλίμακα Παθητικής Επιθετικότητας (ΚΠΕ, PAS), σύμφωνα με έρευνα

Η παθητική-επιθετική συμπεριφορά, αν και αναγνωρίζεται ως ένα παθολογικό χαρακτηριστικό προσωπικότητας, ιστορικά στερείται σαφούς ορισμού και ολοκληρωμένων εργαλείων μέτρησης. Σε εργασία του 2022 με τίτλο Development and Validation of a Measure of Passive Aggression Traits: The Passive Aggression Scale (PAS), οι συγγραφείς αντιμετωπίζουν αυτό το κενό αναπτύσσοντας και επικυρώνοντας ένα νέο εργαλείο για την αξιολόγηση παθητικών-επιθετικών συμπεριφορών.

Μέσω διαβούλευσης με ειδικούς, Delphi surveys και συλλογή δεδομένων από Κορεάτες ενήλικες, δημιούργησαν ένα μοντέλο τριών παραγόντων για το PAS, που περιλαμβάνει την πρόκληση κριτικής, την αποφυγή/αγνόηση και το σαμποτάζ. Η κλίμακα επέδειξε ισχυρή αξιοπιστία και εγκυρότητα, συσχετιζόμενη με υπάρχουσες μετρήσεις παθητικής επιθετικότητας και άλλες σχετικές κατασκευές όπως η εχθρότητα και η έκφραση θυμού.

Ενώ αναγνωρίζουν τους περιορισμούς που σχετίζονται με την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος και την εξαίρεση σκέψεων και συναισθημάτων, οι συγγραφείς καταλήγουν ότι το PAS προσφέρει ένα πολύτιμο και ολοκληρωμένο εργαλείο για ερευνητές και κλινικούς γιατρούς που επιδιώκουν να κατανοήσουν και να μετρήσουν την παθητική επιθετικότητα.

Πώς το συχνό σεξ επηρεάζει το σώμα και τον εγκέφαλό μας -Τι προκαλεί η αποχή

Οι 7 συμπεριφορές και φράσεις που χρησιμοποιούν όσοι είναι παθητικά επιθετικοί

Αυτές οι φαινομενικά αθώες φράσεις συχνά κρύβουν υποκείμενη δυσαρέσκεια, επίκριση ή απογοήτευση. Επιτρέπουν στον ομιλητή να εκφράσει αρνητικά συναισθήματα έμμεσα, αποφεύγοντας την άμεση αντιπαράθεση, ενώ εξακολουθεί να μεταφέρει δυσαρέσκεια. Αυτό μπορεί να αφήσει τον παραλήπτη να αισθάνεται μπερδεμένος, πληγωμένος ή χειραγωγημένος, καθώς προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει την πραγματική σημασία πίσω από τις λέξεις.

Η αμφισημία που είναι εγγενής στην παθητική-επιθετική επικοινωνία δημιουργεί έδαφος για παρεξηγήσεις και μπορεί να βλάψει σοβαρά τις σχέσεις, τόσο τις προσωπικές όσο και τις επαγγελματικές. Κατανοώντας τις λεπτές ενδείξεις της παθητικής-επιθετικής γλώσσας, μπορούμε να προσπαθήσουμε για μια πιο ανοικτή και ειλικρινή επικοινωνία, ενθαρρύνοντας υγιέστερες και πιο παραγωγικές αλληλεπιδράσεις. Αν θέλετε να έχετε άριστη εθιμοτυπία ομιλίας, αποφύγετε αυτές τις φράσεις:

1. «Δεν θέλω να σε θίξω, αλλά…»

Αυτή η έκδοση και οι παραλλαγές της –όπως το «Δεν μου αρέσει να το λέω αυτό, αλλά…»– σχεδόν πάντα ακολουθούνται από μια προσβλητική παρατήρηση που ο ομιλητής δεν απέφυγε αρκετά να πει. Το αποτέλεσμα είναι ανειλικρινές και προκαλεί σύγχυση.

Τι να πείτε αντ’ αυτού:

2. «Ό,τι πιστεύεις»

Αν χρησιμοποιηθεί ως μια σαρκαστική κατάληξη, αυτή η φράση που τερματίζει τη συζήτηση μεταφέρει διαφωνία ή δυσαρέσκεια με ένα αποτέλεσμα ή μια απόφαση χωρίς να το αντιμετωπίζει άμεσα, πόσο μάλλον να προσπαθεί να είναι εποικοδομητική.

Τι να πείτε αντ’ αυτού:

3. «Ακούγεται ωραίο»

Αυτή η φράση είναι δυσάρεστη, καθώς κρύβει θυμό, αυτολύπηση και ζήλια υπό την μορφή ενός ψευδο-επαίνου. Μπορεί επίσης να υποδηλώνει ότι ο ομιλητής δεν αξίζει ό,τι καλό έχει. Γιατί να μην είστε γενναιόδωροι και να συγχαρείτε τον ομιλητή; Ή τουλάχιστον να είστε αξιοπρεπείς και να μείνετε σιωπηλοί; Οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι θα κερδίσετε το μερίδιό σας από τις μικρές νίκες της ζωής. Αλλά μερικές φορές, δεν θα τις κερδίσετε. Μην φθονείτε τους άλλους για τις μικρο-στιγμές δόξας τους.

Τι να πείτε αντ’ αυτού:

4. «Είμαι καλά»

Αν είστε πραγματικά καλά, εντάξει, είστε καλά. Αν δεν είστε, αυτή η επιπόλαιη φράση αντιπροσωπεύει μια κλασική άρνηση να επικοινωνήσετε ειλικρινά τα συναισθήματα. Παρόμοιες φράσεις: «Είμαι μια χαρά», «Δεν είναι τίποτα σπουδαίο». Αν ακούσετε ή νιώσετε δυσαρέσκεια στον τόνο σας – ή στο στομάχι σας – καθώς το λέτε αυτό, να είστε ειλικρινείς. Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει;

Τι να πείτε αντ’ αυτού:

5. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να το κάνω εγώ αυτό»

Είναι πιθανό αυτές οι λέξεις να σημαίνουν αυτό που λένε τουλάχιστον μερικές φορές. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι που τις ακούν καταλαβαίνουν ότι λέτε, «Ουάου, δεν θα το έκανα ποτέ αυτό». Πίσω από τον ψεύτικο θαυμασμό κρύβεται μια βαθιά επίκριση ή κριτική.

Τι να πείτε αντ’ αυτού:

6. «Δεν το εννοούσα έτσι»

Συχνά ξεστομίζεται μετά από μια σαφώς σκόπιμη προσβολή ή πληγωτική παρατήρηση, αυτός ο ψευτο-αναθεωρητής είναι ο αδελφός δίδυμος του «χωρίς να θίξω, αλλά…» και «Δεν μου αρέσει να το λέω αυτό, αλλά…». Είναι η ψεύτικη συγγνώμη που προσφέρεται αφού πείτε κάτι που πραγματικά ξέρετε ότι δεν έπρεπε να πείτε.

Τι να πείτε αντ’ αυτού:

12 σημάδια ότι η σχέση σας είναι υγιής – Δείτε αν έχετε τον ιδανικό σύντροφο

7. «Κάνε ό,τι νομίζεις»

Αυτή είναι η χρυσή διάκριση των σιωπηλών μωρών που κλαίνε, γεμάτη με σιωπηλή περιφρόνηση, αποδοκιμασία και απογοήτευση, όλα μαζί. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανή χρήση αυτής της φράσης που να μην είναι παθητικά επιθετική. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να πείτε αυτές τις λέξεις και να μην ενημερώσετε τους ακροατές σας ότι είστε πικραμένοι, τότε κάνετε λάθος.

Τι να πείτε αντ’ αυτού:

Πηγές: CNBC, Mayo Clinic, WebMD, MNT, NIH

Όλο Υγεία

Exit mobile version