Η σχέση με έναν ναρκισσιστή είναι πολύ εξαντλητική. Χρησιμοποιούν τεχνικές που σας κάνουν να νιώθετε μικροί, άχρηστοι και ανάξιοι. Έπειτα, όταν προσπαθείτε να ξεφύγετε, προτάσσουν την «αγάπη» για να σας κάνουν να πιστεύετε ότι ενδιαφέρονται για εσάς και δεν θέλουν να χωρίσουν.
Ο ναρκισσισμός και η συντροφικότητα είναι έννοιες αρκετά ασύμβατες. Ο λόγος είναι ότι η έννοια του ναρκισσισμού περιγράφει μια προσωπικότητα ολοκληρωτικά οριοθετημένη γύρω από τον εαυτό της. Η ψυχολόγος – συστημική θεραπεύτρια Αγγελική Κωλέττη, Master’s of Science στην Εξελικτική Ψυχολογία (University of London, Institute of education) εξηγεί ποια σημάδια παραβλέπουμε σε έναν ναρκισσιστή.
Διαβάστε σχετικά: Μήπως τραβάτε τους ναρκισσιστές σαν μαγνήτης; Πώς θα το καταλάβετε
Το ναρκισσιστικό άτομο ασχολείται αποκλειστικά με την ικανοποίηση των δικών του αναγκών. Δεν δείχνει ενδιαφέρον και δεν διαθέτει απολύτως καμία ενσυναίσθηση προς τον/την σύντροφο. Το διακρίνει έλλειψη όλων εκείνων των δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για μια ισορροπημένη συντροφική σχέση.
6 σημάδια ενός ναρκισσιστή που είναι πολύ εύκολο να παραβλέψετε
Επειδή οι περισσότεροι ναρκισσιστές δεν μπορούν να παραδεχτούν ότι είναι, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το κακό που μπορούν να προκαλέσουν.
1. Μετατοπίζει τις ευθύνες του
Αυτό είναι λίγο πολύ όπως ακούγεται. Για τίποτα δεν φταίει ο ναρκισσιστής. Πάντα. Είναι επειδή κάποιος άλλος έκανε ένα λάθος πρώτος. Ακόμη και μέσα στις στενές προσωπικές τους σχέσεις, οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι υπάρχει πάντα ένας νικητής και ένας χαμένος και θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να κερδίσουν.
2. Κάνει προβολή και αυτο-προβολή
Η προβολή είναι ένας αμυντικός μηχανισμός, στον οποίο ο ναρκισσιστής αναγνωρίζει τα αρνητικά του χαρακτηριστικά ή τις παρορμήσεις του, σε κάποιον άλλο, για να αποφύγει να τα συνειδητοποιήσει ο ίδιος για τον εαυτό του. Η προβολή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι και αυτή μια μορφή μετατόπισης ευθυνών, ένας τρόπος να αποσπάσει την προσοχή από τα δικά τους ελαττώματα και ανασφάλειες και να στρέψει την εστίαση σε ένα αντιληπτό ελάττωμα κάποιου άλλου. Οι ναρκισσιστές συχνά χρησιμοποιούν αυτό το ψυχολογικό χαρακτηριστικό όταν αισθάνονται ότι απειλούνται από κάποιον με κάποιο τρόπο.
Η συνεχής αυτό-προβολή ενός ναρκισσιστή γίνεται προκειμένου να πάρει την προσοχή και την επιβεβαίωση της εύθραυστης προσωπικότητας που κρύβει.
3. Δημιουργεί άσχημα σενάρια για εσάς
Ο ναρκισσιστής κριτικάρει όλο και περισσότερο κάθε κίνηση, βγάζει γρήγορα συμπεράσματα και αντιδρά πολύ έντονα και δραματικά σε κάθε γεγονός που τον απογοητεύει. Όποτε χρειάζεται, διαστρεβλώνει την αλήθεια, και κυρίως την αλήθεια για εσάς.
Αυτός είναι ο λόγος που τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα τείνουν να επιλέγουν ερωτικούς συντρόφους που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και δέχονται εύκολα την υποτίμηση και την τιμωρία.
4. Χειραγωγεί συναισθηματικά
Το Gaslighting είναι μια συχνή μορφή κακοποίησης και χειραγώγησης κατά την οποία ο ναρκισσιστής προσπαθεί να κάνει το θύμα να αμφισβητήσει τη λογική του. Οι αμφιβολίες που του δημιουργεί τον κάνουν να εξαρτάται περισσότερο από αυτόν, κάτι που του δίνει περισσότερη δύναμη και έλεγχο.
Η συναισθηματική χειραγώγηση ή τα μηνύματα που προκαλούν σύγχυση στο σύντροφο, τον κάνει να αμφιβάλλουν για τη μνήμη του και τη σκέψη του. Οι ναρκισσιστές συχνά χειραγωγούν μέσω της συγκράτησης συγκεκριμένων πληροφοριών και στη συνέχεια αντιδρούν αν τις ξεχάσετε.
5. Χρησιμοποιεί τις αδυναμίες σας εναντίον σας
Οι ναρκισσιστές είναι πολύ καλοί στο να διαβάζουν ανθρώπους και επιλέγουν τα θύματά τους με προσοχή. Απαιτούν ενσυναίσθητα, συναισθηματικά έξυπνα άτομα για να θυματοποιήσουν, επειδή αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους και να θέλουν να τα «διορθώσουν». Έτσι, ο νάρκισσος διαλέγει το θύμα του και στη συνέχεια μαθαίνει γρήγορα τα κουμπιά του (και εγκαθιστά τα δικά του εάν χρειάζεται) ώστε να τα χρησιμοποιεί εναντίον του όποτε είναι απαραίτητο.
6. Love bombing
Γνωστό και ως “hoovering” είναι ένα ψυχολογικό τέχνασμα που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να κρατήσουν τα θύματά τους κοντά τους. Τη χρησιμοποιούν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, αλλά όταν πρόκειται για ναρκισσιστές είναι αυτό που κρατά τα θύματά τους υπό έλεγχο.
Το πώς λειτουργεί είναι βασικά το εξής: Ο νάρκισσος συμπεριφέρεται άσχημα στο θύμα του στο μεγαλύτερο μέρος της σχέσης του, αλλά περιστασιακά – και χωρίς συνήθεια ή κανονικότητα – δείχνει στο θύμα του άφθονη στοργή και αγάπη. Το θύμα τότε περιμένει τον επόμενο «βομβαρδισμό αγάπης» και ανέχεται την κακοποίηση επειδή έχει εκπαιδευτεί να περιμένει.
Να θυμάστε: Πίσω από έναν κακοήθη ναρκισσιστή λοιπόν ο οποίος μπορεί να χειραγωγεί, να κυριαρχεί, να εκφοβίζει και να εκμεταλλεύεται τους άλλους, υπάρχει ένα ευάλωτο, μοναχικό, αφρόντιστο ή/και παραμελημένο παιδί.