6 χαρακτηριστικά των ανθρώπων με συναισθηματική νοημοσύνη

Θυμάστε στο Spider-Man, όταν ο Πίτερ Πάρκερ ανακάλυψε για πρώτη φορά τις υπερδυνάμεις του, αλλά δεν ήξερε πώς να τις ελέγξει; Προσπάθησε να σκαρφαλώσει και να αιωρηθεί ανάμεσα σε κτίρια και έπεσε με τα μούτρα.

Ή τι λέτε για την ιστορία του Σούπερμαν, όταν ο Κλαρκ Κεντ ανακάλυψε για πρώτη φορά την όραση με ακτίνες Χ και την υπερακοή -και αποπροσανατολίστηκε εντελώς.

Παρόμοια είναι τα πράγματα και κατά την οικοδόμηση της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Τα συναισθήματα είναι πανίσχυρα. Ο θυμός, η θλίψη και ο φόβος είναι όλα ισχυρά συναισθήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν να πούμε ή να κάνουμε πράγματα για τα οποία αργότερα μετανιώνουμε. Ακόμα και τα λεγόμενα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, μπορούν να οδηγήσουν στη μετάνοια, αν μας κάνουν να συμφωνήσουμε σε κάτι επειδή έχουμε καλή διάθεση, μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε αργότερα ότι έχουμε δεσμευτεί υπερβολικά.

Αλλά τα ίδια αυτά συναισθήματα μπορούν να αποτελέσουν δύναμη για το καλό. Ο φόβος μπορεί να μας παραλύσει, αλλά μπορεί επίσης να μας παρακινήσει να ξεφύγουμε από μια επικίνδυνη κατάσταση.

Η θλίψη είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας ή να αναλάβουμε δράση. Και ενώ η κακή διάθεση μπορεί να καταστρέψει μια σχέση, ο ελεγχόμενος θυμός, που εκδηλώνεται στον κατάλληλο βαθμό και με τον κατάλληλο τρόπο, μπορεί να εμπνεύσει την αναγκαία αλλαγή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, μόλις αρχίσετε να την αναπτύσσετε, το ξέρετε: Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια υπερδύναμη.

Σύμφωνα με τον Justin Bariso, σύμβουλος που βοηθά οργανισμούς και άτομα να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη, «έχω δει από πρώτο χέρι πώς η συναισθηματική νοημοσύνη δίνει στα άτομα ένα ισχυρό πλεονέκτημα, και θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τον λόγο σε δέκα λέξεις: Η συναισθηματική νοημοσύνη σας βοηθά να βλέπετε τα πράγματα διαφορετικά».

Η συναισθηματική νοημοσύνη  δίνει μια διαφορετική προοπτική από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ας δούμε 6 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που  διαθέτουν συναισθηματική νοημοσύνη :

  • Δεν φοβούνται την αποτυχία
  • Δέχονται την κριτική
  • Αγαπούν τη σιωπή
  • Ζητούν συγγνώμη
  • Συγχωρούν
  • ‘Εχουν ταπεινότητα

1.Δεν φοβούνται την αποτυχία

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται την αποτυχία. Αλλά οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι βλέπουν την αποτυχία διαφορετικά.

Γνωρίζουν ότι η επιτυχία δεν είναι ένα και μοναδικό επίτευγμα- βασίζεται σε μια σειρά από βήματα και συνεχή βελτίωση. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πτώση είναι μια ευκαιρία να μάθεις και να εξελιχθείς – αν την εκμεταλλευτείς αναλύοντας τι πήγε στραβά και τι να κάνεις διαφορετικά την επόμενη φορά.

Αν το κάνετε, η αποτυχία δεν είναι κάτι κακό. Είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο προς την επιτυχία.

2.Δέχονται την κριτική

Όταν τους ασκείται κριτική, οι περισσότεροι άνθρωποι αμύνονται αμέσως, μεταθέτουν την ευθύνη ή αντεπιτίθενται.

Η συναισθηματική νοημοσύνη σας βοηθάει να δείτε την κριτική υπό διαφορετικό πρίσμα: Είναι απλώς η οπτική γωνία ενός άλλου ατόμου. Συνήθως, υπάρχει τουλάχιστον κάποια αλήθεια σε αυτή την προοπτική και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να βελτιωθείτε.

Και ακόμη και όταν αυτή η προοπτική είναι εντελώς άστοχη, μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα μέσα από τα μάτια των άλλων – και αυτό σας κάνει και εσάς καλύτερους.

3.Αγαπούν τη σιωπή

Η σιωπή μπορεί να είναι τρομακτική. Αν τα πράγματα γίνουν πολύ ήσυχα, οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να γεμίσουν τη στιγμή με θόρυβο.

Οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι αγαπούν τη σιωπή. Τη χρησιμοποιούν ως ευκαιρία να σκεφτούν πριν μιλήσουν ή να επαναφορτιστούν. Ξέρουν επίσης πώς να αξιοποιούν τη σιωπή προς όφελός τους – για παράδειγμα, για να κάνουν ένα άλλο άτομο να μιλήσει πρώτο σε μια διαπραγμάτευση ή για να βοηθήσουν τα μέλη της ομάδας να δώσουν πιο προσεκτικές απαντήσεις σε μια συνάντηση.

Για όσους έχουν υψηλό EQ, η σιωπή δεν είναι άβολη. Είναι χρυσός.

4.Ζητούν συγγνώμη

Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι το «συγγνώμη» είναι μία από τις πιο δύσκολες λέξεις σε οποιαδήποτε γλώσσα αλλά είναι επίσης και η πιο πολύτιμη. Έτσι, καταπίνουν την υπερηφάνειά τους και ζητούν συγγνώμη όταν χρειάζεται.

Γιατί όταν πρόκειται για τις σχέσεις σας με τους άλλους, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Σημασία έχει να εκτιμάτε τη σχέση σας περισσότερο από τον εγωισμό σας.

5.Συγχωρούν

Όταν πολλοί άνθρωποι σήμερα διαφωνούν έντονα, υιοθετούν τη στάση: «Μη θυμώνεις, εκδικήσου».

Όμως οι συναισθηματικά έξυπνοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το να υποθάλπεις τη μνησικακία είναι σαν να αφήνεις ένα μαχαίρι σε μια πληγή, χωρίς ποτέ να την αφήνεις να επουλωθεί.

Αντίθετα, όταν συγχωρείτε και ξεχνάτε, αφαιρείτε τη δύναμη που έχουν οι άλλοι πάνω σας – και απελευθερώνετε τον εαυτό σας για να προχωρήσετε μπροστά στη ζωή.

6.Εχουν ταπεινότητα

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα βλέπουν την ταπεινότητα ως ένδειξη αδυναμίας. Όμως η συναισθηματική νοημοσύνη σας επιτρέπει να βλέπετε την ταπεινότητα ως δύναμη.

Αναγνωρίζετε ότι όλοι κάνουν λάθη, οπότε δεν φοβάστε να παραδεχτείτε τα δικά σας. Αυτό όχι μόνο σας φέρνει σε θέση ανάπτυξης, αλλά σας προσδίδει ευαλωτότητα που σας κάνει πιο σχετικούς με τους άλλους. Αυτό σας βοηθά να χτίσετε ισχυρότερες, βαθύτερες σχέσεις.

Όχι, η συναισθηματική νοημοσύνη δεν έρχεται εύκολα. Όπως κάθε ικανότητα, απαιτεί δεξιότητα, εξάσκηση και σκληρή δουλειά για να αναπτυχθεί.

Μπορεί να μην είστε ο Σπάιντερμαν ή ο Σούπερμαν, αλλά μπορείτε να γίνετε ένας πραγματικός υπερήρωας και με τις «δυνάμεις» σας να σώσετε την ψυχική σας υγεία και τις σχέσεις σας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top