5 ύπουλα σημάδια ότι έχετε τοξικό σύντροφο – Αναγνωρίστε τα έγκαιρα και τερματίστε τη σχέση

τοξικό σύντροφο

Πιθανότατα έχετε νιώσει αυτή την ενοχλητική αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση σας ή ότι έχετε τοξικό σύντροφο. Υπάρχει μια λέξη για αυτήν την κατάσταση:  ονομάζεται τοξική σχέση.

Όταν είσαι σε μια προβληματική σχέση, είναι φυσιολογικό να νιώθεις άσχημα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σημάδια ώστε να μπορέσετε να απεμπλακείτε.

Ας εξετάσουμε όλα τα προειδοποιητικά σημάδια. Η αναγνώριση αυτών μπορεί να είναι το πρώτο σας βήμα προς μια πιο ισορροπημένη ζωή.

Τα 5 σημάδια μιας τοξικής σχέσης

  1. Έλλειψη Υποστήριξης
  2. Τοξική Επικοινωνία
  3. Η ζήλια και ο φθόνος
  4. Συμπεριφορές ελέγχου
  5. Αγανάκτηση και ανεντιμότητα

 

1. Έλλειψη Υποστήριξης

Έχετε μια δύσκολη μέρα και δεν υπάρχει κανένας να μιλήσετε γι ‘αυτό; Αυτό συμβαίνει συχνά σε τοξικές σχέσεις. Η υποστήριξη που χρειάζεστε απλά δεν υπάρχει. Ο σύντροφός σας πρέπει να είναι η στήριξή σας, όχι κάποιος που κάθεται στο περιθώριο ή χειρότερα, στρέφεται εναντίον σας.

Εάν δεν χαίρεται με τις νίκες σας ή δεν προσφέρει έναν ώμο όταν είστε πεσμένοι, αυτό είναι μια ένδειξη τοξικής σχέσης. Η υποστήριξη είναι σαν συνδετικός ιστός σε κάθε υγιή δεσμό. χωρίς αυτό, τα πράγματα αρχίζουν να καταρρέουν γρήγορα.

2. Τοξική Επικοινωνία

Αφού είδαμε πώς μπορεί να βλάψει η έλλειψη υποστήριξης, ας δούμε ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι: την τοξική επικοινωνία. Μπορεί να είναι δύσκολο γιατί δεν σημαίνει πάντα ότι κάποιος γίνεται σκληρός επίτηδες. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε άσχημα.

Δεν μιλάμε απλώς για φωνές, αλλά και εκείνα τα ύπουλα σχόλια που ενοχλούν ή και τις στιγμές που η σιωπή λέει περισσότερα από όσα θα μπορούσαν να ειπωθούν ποτέ από τις λέξεις.

Ας το παραδεχτούμε: αισθάνεστε ότι σας αγνοούν ή σας κάνουν σκληρά αστεία; Αυτό είναι βαρύ. Αυτό που κάνει τις τοξικές ομιλίες ακόμη χειρότερες είναι ότι μπορεί να συμβεί χωρίς να το αντιληφθεί κανείς αρχικά. Ίσως ο σύντροφός σας απορρίπτει πάντα τις ιδέες σας ή κοροϊδεύει τα πράγματα που λέτε γελώντας σαν να κάνει πλάκα. Αυτές οι στιγμές αθροίζονται, και προτού το καταλάβετε, η συνομιλία με κάποιον κοντινό σας είναι σαν να περπατάτε μέσα από ένα ναρκοπέδιο – ποτέ δεν ξέρετε πότε θα συμβεί η επόμενη έκρηξη.

3. Η ζήλια και ο φθόνος

Η τοξική επικοινωνία συχνά οδηγεί σε συναισθήματα που μπορεί να καταβροχθίσουν την εμπιστοσύνη – όπως η ζήλια και ο φθόνος. Αυτά τα συναισθήματα είναι τοξικά στις σχέσεις. Εμφανίζονται όταν ένα άτομο δεν αισθάνεται ασφάλεια.

Εάν ο σύντροφός σας ζηλεύει για μικρά πράγματα ή σας ελέγχει συνεχώς, δεν είναι εντάξει. Αυτό δεν είναι μόνο προστατευτικό, αλλά είναι ένας τρόπος για να ελέγχει με ποιον μιλάτε και τι κάνετε.

Προσέξτε λοιπόν – η ζήλια και ο φθόνος μπορεί να οδηγήσουν τους ανθρώπους να κάνουν κακόβουλες ενέργειες, όπως να διαδίδουν φήμες ή να λένε ψέματα, για να κάνουν τον εαυτό τους να αισθάνεται καλύτερα χτυπώντας σας ένα καμπανάκι κινδύνου.

4. Συμπεριφορές ελέγχου

Ο σύντροφός σας πάντα φαίνεται ότι θέλει να είναι υπεύθυνος για σας; Προσπαθεί να επιλέξει με ποιους μπορείτε να κάνεις παρέα και μάλιστα στεναχωριέται αν διασκεδάζετε χωρίς αυτόν;

Αυτές οι ενέργειες συνθέτουν συμπεριφορές ελέγχου. Ωστόσο, αυτό το είδος ελέγχου δεν είναι αγάπη. Είναι σαν να είσαι κλεισμένος σε ένα αόρατο κλουβί. Ο έλεγχος και η χειραγώγηση μετατρέπουν τις σχέσεις σε δυστυχισμένες, όπου ένα άτομο έχει υπερβολική εξουσία πάνω σε ένα άλλο. Όλοι αξίζουν την ελευθερία μέσα από τις στενές τους σχέσεις — κανείς δεν πρέπει να τη στερεί.

5. Αγανάκτηση και ανεντιμότητα

Το να αισθάνεστε ελεγχόμενος μπορεί συχνά να οδηγήσει σε πικρία, και αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η δυσαρέσκεια εμφανίζεται όταν αισθάνεστε υποτιμημένοι ή ο σύντροφός σας συνεχίζει να αναφέρει λάθη του παρελθόντος.

Είναι σαν ένα δηλητήριο που εξαφανίζει την εμπιστοσύνη και μετατρέπει δευτερεύοντα ζητήματα σε τεράστιες μάχες. Εν τω μεταξύ, η ανειλικρίνεια ξεκινά από μικρά, ίσως με φαινομενικά αθώα ψέματα για το που ξόδεψε χρήματα ή με ποιον συνομιλούσε στο διαδίκτυο. Αλλά σύντομα, μεγαλώνει μέχρι να μην μπορείτε να υπολογίζετε σε τίποτα από αυτά που λέει.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top