Εργασία: Τα 5 επαγγέλματα με τον υψηλότερο κίνδυνο για αυτοκτονικές σκέψεις στους εργαζομένους

εργασία

Η σχέση μεταξύ εργασίας και ψυχικής υγείας είναι καλά εδραιωμένη. Ενώ ορισμένες επαγγελματικές σταδιοδρομίες προσφέρουν μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης, άλλες μπορούν να συμβάλουν στο άγχος, το στρες, ακόμη και τις σκέψεις αυτοκτονίας.

Δείτε ορισμένα επαγγέλματα με υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού και μάθετε στρατηγικές για την προώθηση της ψυχικής ευεξίας στο χώρο εργασίας.

Δέχεστε παθητική επιθετικότητα στη δουλειά; – 3 τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

Κατανόηση των παραγόντων κινδύνου για αυτοκτονικές σκέψεις στην εργασία

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων στο χώρο εργασίας. Αυτοί περιλαμβάνουν:

    • Υψηλό άγχος και πολλές ώρες: Δουλειές με απαιτητικό φόρτο εργασίας, περιορισμένες προθεσμίες και πολλές ώρες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες και εξουθένωση. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία και να κάνει τα άτομα πιο επιρρεπή σε αυτοκτονικό ιδεασμό.
    • Έλλειψη ελέγχου: Το να νιώθετε ότι έχετε ελάχιστο έλεγχο στο εργασιακό σας περιβάλλον ή στις αποφάσεις που σας επηρεάζουν μπορεί να είναι απίστευτα αποθαρρυντικό και να οδηγήσει σε αισθήματα ανικανότητας, παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονικές σκέψεις.
    • Έκθεση σε τραύμα: Επαγγέλματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και η κοινωνική εργασία συχνά περιλαμβάνουν έκθεση σε τραυματικά γεγονότα και ανθρώπινο πόνο. Αυτή η συνεχής έκθεση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία.
    • Κοινωνική απομόνωση: Οι δουλειές που απαιτούν μεγάλες περιόδους απομόνωσης ή ελάχιστη κοινωνική αλληλεπίδραση μπορούν να συμβάλουν σε συναισθήματα μοναξιάς και απόσπασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων.
    • Οικονομική καταπόνηση: Η οικονομική ανασφάλεια και οι ανησυχίες για τα χρέη μπορεί να είναι σημαντική πηγή άγχους και να συμβάλλουν σε συναισθήματα απελπισίας, παράγοντα κινδύνου για αυτοκτονικό ιδεασμό.

Τα 5 επαγγέλματα υψηλού κινδύνου

Ενώ οποιαδήποτε εργασία μπορεί να είναι αγχωτική, ορισμένα επαγγέλματα κατατάσσονται σταθερά υψηλότερα όσον αφορά τον κίνδυνο αυτοκτονίας. Να μερικά παραδείγματα:

  1. Επαγγελματίες υγείας
  2. Επαγγελματίες πρώτη γραμμής
  3. Δικηγόροι
  4. Εργάτες σε χειρωνακτικές εργασίες
  5. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης

1. Επαγγελματίες υγείας

Γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικοί και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν απαιτητικό φόρτο εργασίας, πολλές ώρες και έκθεση σε τραύματα. Δέχονται επίσης τεράστια πίεση να αποδώσουν άψογα, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε αισθήματα επαγγελματικής εξουθένωσης και αυτοκτονικού ιδεασμού.

Αυτές οι ώρες εργασίας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για διαβήτη και παχυσαρκία

2. Επαγγελματίες πρώτη γραμμής

Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι επαγγελματίες έκτακτης ανάγκης γίνονται τακτικά μάρτυρες τραυματικών γεγονότων και βιώνουν υψηλά επίπεδα στρες. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πιθανότητα βίας και κινδύνου, μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων.

3. Δικηγόροι

Οι δικηγόροι συχνά εργάζονται πολλές ώρες σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης. Η ανταγωνιστική φύση του νομικού πεδίου και η απαιτητική πελατεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία. Η οικονομική ανασφάλεια σε περιόδους μεταξύ των περιστατικών μπορεί να αυξήσει το άγχος.

4. Εργάτες σε χειρωνακτικές εργασίες

Αν και δεν είναι όλες οι δουλειές υψηλού κινδύνου, αυτές που περιλαμβάνουν σωματικά απαιτητική εργασία, πολλές ώρες και έκθεση σε επικίνδυνες συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Η οικονομική ανασφάλεια λόγω απρόβλεπτων προγραμμάτων εργασίας ή τραυματισμών μπορεί να επιδεινώσει περαιτέρω το άγχος.

5. Δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης

Ο γρήγορος και απαιτητικός χαρακτήρας της βιομηχανίας των μέσων ενημέρωσης, οι στενές προθεσμίες και η αβέβαιη εργασιακή ασφάλεια μπορούν να συμβάλουν στο άγχος και το στρες. Οι δημοσιογράφοι μπορεί επίσης να εκτεθούν σε τραυματικά γεγονότα μέσω της εργασίας τους.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα και οποιοσδήποτε σε οποιοδήποτε επάγγελμα μπορεί να βιώσει σκέψεις αυτοκτονίας, όπως αναφέρει και το International Association for Suicide Prevention.

Προαγωγή της ψυχικής ευεξίας στο χώρο εργασίας

Οι εργοδότες έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν ένα εργασιακό περιβάλλον που προάγει την ψυχική ευεξία και μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τις αυτοκτονικές σκέψεις. Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορούν να κάνουν οι εργοδότες:

  • Να προσφέρουν πόρους ψυχικής υγείας: Παρέχετε στους εργαζόμενους πρόσβαση σε πόρους ψυχικής υγείας, όπως προγράμματα βοήθειας εργαζομένων και εμπιστευτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.
  • Να προωθήσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να κάνουν διαλείμματα, να χρησιμοποιούν το επί πληρωμή ρεπό τους και να δώσουν προτεραιότητα στην ευημερία τους εκτός εργασίας.
  • Να μειώσουν τον φόρτο εργασίας και το άγχος: Ελέγξτε τον φόρτο εργασίας και τις προθεσμίες για να βεβαιωθείτε ότι είναι λογικές.
  • Να ενδυναμώσουν τους υπαλλήλους: Όταν είναι δυνατόν, δώστε στους υπαλλήλους περισσότερο έλεγχο στα χρονοδιαγράμματα εργασίας και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.
  • Να ενθαρρύνουν μια υποστηρικτική κουλτούρα: Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία και δημιουργήστε ένα περιβάλλον στο χώρο εργασίας όπου οι εργαζόμενοι αισθάνονται άνετα να συζητούν θέματα ψυχικής υγείας.
  • Να μειώσουν το στίγμα: Εκπαιδεύστε τους υπαλλήλους σχετικά με την ψυχική υγεία και ενθαρρύνετέ τους να αναζητήσουν βοήθεια εάν δυσκολεύονται.
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top