Site icon Όλο Υγεία

3 συμπεριφορές που βλάπτουν την ευτυχία σας – Πώς θα ζήσετε μια πιο χαρούμενη ζωή

ευτυχία

Μπορεί να νιώθετε άσχημα όταν ξυπνάτε και δεν αισθάνεστε απόλυτα ευτυχισμένοι. Αυτό είναι πιθανό να επιδεινώνεται όταν ανοίγετε το Instagram ή το Facebook και βλέπετε μόνο χαμογελαστούς φίλους σε βόλτες και θάλασσες. Τι βλάπτει τελικά την ευτυχία σας;

Είναι εύκολο να αισθάνεστε ότι απλά θα έπρεπε να είστε ευτυχισμένοι, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το θέμα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό – και πιθανώς υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές και πεποιθήσεις που σας εμποδίζουν να αισθάνεστε καλύτερα.

Επαγγελματίες ψυχικής υγείας μοιράζονται τα μοτίβα σκέψης, τις περιοριστικές συμπεριφορές και τις πεποιθήσεις που επηρεάζουν περισσότερο την ευτυχία και την ολοκλήρωσή σας, καθώς και τις καλύτερες συμβουλές για την καταπολέμηση της αρνητικότητας.

3 συμπεριφορές που επηρεάζουν αρνητικά την ευτυχία σας

  1. Ντροπή, ενοχή και ανησυχία
  2. Δεν αναλαμβάνετε δράση στη ζωή σας
  3. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

1. Ντροπή, ενοχή και ανησυχία

«Νομίζω ότι η ντροπή, η ενοχή και η ανησυχία είναι οι πιο συνηθισμένοι διαταράκτες της ευτυχίας» δήλωσε στο Huffpost η Tamika Lewis, κλινική διευθύντρια και ιδρύτρια του WOC Therapy στην Καλιφόρνια.

Όταν βιώνετε ένα από αυτά τα συναισθήματα, κρατάτε τον εαυτό σας όμηρο των εμπειριών της προηγούμενης ζωής ή ανησυχείτε για το μέλλον, είπε. «Έτσι δεν βρισκόμαστε στην παρούσα στιγμή και αυτό πραγματικά διαταράσσει … την ικανοποίηση και τη χαρά» πρόσθεσε η ίδια.

Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνιας είναι ένας τρόπος για την καταπολέμηση αυτών των συναισθημάτων, σημείωσε η Lewis. Είπε ότι είναι επίσης σημαντικό να εξασκείτε την ενσυνειδητότητα, ώστε να μένετε στην παρούσα στιγμή.

6 φράσεις που οδηγούν σε μια ευτυχισμένη ζωή – Πώς θα μετρήσετε την ευτυχία σας 

Επιπλέον, η Lewis δίνει έμφαση στη χαβανέζικη πρακτική με τις τέσσερις φράσεις: «Λυπάμαι, παρακαλώ συγχωρέστε με, σας ευχαριστώ, σας αγαπώ». Η Lewis ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κλείσουν τα μάτια τους και να απαγγείλουν αυτές τις λέξεις τέσσερις φορές.

«Χτυπούν πραγματικά όλες αυτές τις περιοχές- την ενοχή, την ντροπή, όλα αυτά. Και στη συνέχεια την αγάπη ως υπενθύμιση της αυτο-αγάπης, και μερικές φορές θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης να το κάνετε αυτό ακόμα και στον καθρέφτη καθώς κοιτάζετε τον εαυτό σας» εξήγησε η Lewis.

Είπε ότι η ευγνωμοσύνη είναι ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε στην καταπολέμηση των συναισθημάτων ντροπής, ενοχής και ανησυχίας.

«Ξέρω ότι είναι κάπως κλισέ, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ καλό αν μπορέσουμε να κρατήσουμε την εστίασή μας στα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες. Έτσι, αν έχουμε την τάση να είμαστε επικριτικοί για το σώμα μας ή την απόδοσή μας, πραγματικά το να ευχαριστούμε τους τρόπους με τους οποίους μας κρατάει το σώμα μας ή τους τρόπους με τους οποίους εμφανιζόμαστε μπορεί να είναι μια γρήγορη βοήθεια» δήλωσε η Lewis.

2. Δεν αναλαμβάνετε δράση στη ζωή σας

Πολλοί άνθρωποι δεν επιδιώκουν τις δραστηριότητες, τις αποφάσεις ή τα πάθη που τους κάνουν ευτυχισμένους. Αυτό μπορεί να μοιάζει με το να μένετε σε μια σχέση που δεν σας ικανοποιεί ή να αποφεύγετε την αλλαγή εργασίας επειδή είστε βολεμένοι.

«Νομίζω ότι ορισμένοι άνθρωποι κολλάνε σε αυτούς τους κύκλους της αναπόλησης. Και αυτό που τους εμποδίζει είναι να αναλάβουν δράση, σωστά;» δήλωσε η Sadaf Siddiqi, ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ψυχικής υγείας στη Νέα Υόρκη.

Εδώ παίζει ρόλο η αναβλητικότητα ή ακόμη και ο φόβος και το άγχος, «αλλά για άλλους ανθρώπους, είναι ένας τρόπος εκτροπής της συμπεριφοράς με την έννοια ότι είναι τόσο υπερβολικά επικεντρωμένοι σε κάποιον άλλο και δεν είναι συντονισμένοι με αυτό που πρέπει να κάνουν», είπε.

Η Νο1 συμπεριφορά που έχουν οι επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι άνθρωποι σύμφωνα με έρευνα 

«Το να μην αναλαμβάνετε δράση στη ζωή σας συνδέεται μερικές φορές και με το να μην έχετε ισχυρή σύνδεση με τον εαυτό σας, οπότε ίσως αυτά είναι δύο παρακλάδια … προς την ευτυχία» δήλωσε η Siddiqi.

Η ανάληψη δράσης για να ζήσετε μια πιο γεμάτη χαρά ζωή πρέπει να είναι σκόπιμη. Σε μια κοινωνία που υπερπαράγει και είναι πάντα σε κίνηση, μερικές φορές η δράση μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα βήμα πίσω, είπε. Η ανάληψη δράσης πρέπει να είναι σχετική με το τι συμβαίνει στη ζωή σας – όπως οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας.

Το να το κάνετε αυτό μπορεί να αισθάνεται τρομακτικό για πολλούς ανθρώπους λόγω του κινδύνου που ενέχει. Έτσι, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι «όποια πορεία κι αν ακολουθήσετε, θα κάνετε λάθη- είναι αδιαπραγμάτευτο στην πορεία σας» ανέφερε η Siddiqi.

«Έτσι, αν πάντα αποτρέπετε τη λήψη μέτρων επειδή φοβάστε τόσο πολύ ότι θα τα θαλασσώσετε, αυτό θα είναι πραγματικά παράλυση – θα είναι σχεδόν παράλυση αποφάσεων, παράλυση δράσης», δήλωσε η Siddiqi.

Όταν πρόκειται για την ανάληψη δράσης, η Siddiqi είπε ότι λέει στους πελάτες της να κάνουν μικρά κάθε φορά βήματα, τα οποία μπορεί να μην αισθάνονται τόσο συναρπαστικά όσο τα μεγάλα βήματα, επειδή δεν υπάρχει άμεση ικανοποίηση, αλλά η αλλαγή συχνά προέρχεται από τις μικρές αλλαγές, σημείωσε.

3. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Σύμφωνα με τη Stephanie Dahlberg, κοινωνική λειτουργό στο Thriveworks στη Nashua του New Hampshire, η συγκριτική σκέψη είναι μια άλλη συμπεριφορά που αφαιρεί από την ευτυχία σας.

«Η συγκριτική σκέψη είναι αυτό που σκέφτεστε όταν σκέφτεστε να κάνετε scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και βλέπετε αυτό το άτομο που φαίνεται να τα έχει όλα. H ζωή τους στις μικρές εικόνες και τις αναρτήσεις είναι απλά καταπληκτική», δήλωσε η Dahlberg.

Ακόμα και αν δεν λέτε ή σκέφτεστε στον εαυτό σας «το θέλω αυτό» ή «μακάρι να είχα αυτό», απλώς βλέποντας μια διαφορετική κατάσταση μπορεί να σας κάνει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους ανθρώπους που ακολουθείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε.

Ευεξία: Η καθημερινή δραστηριότητα των 6′ που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους και πιο υγιείς 

«Νομίζω ότι η κουλτούρα μας και η κοινωνία μας είναι κάπως έτσι ρυθμισμένη, δυστυχώς», δήλωσε η Dahlberg. Και πρόσθεσε: «Μερικές φορές μπορεί να είναι καλό, κρατάει τα πράγματα ανταγωνιστικά και μας κρατάει να μαθαίνουμε και να αναπτυσσόμαστε και να προσπαθούμε πάντα να είμαστε οι καλύτεροι, αλλά νομίζω ότι μερικές φορές η κουλτούρα και η κοινωνία μας το παρατραβάει λίγο, όπου συγκρίνεις συνεχώς τον εαυτό σου με όλους τους άλλους ή συγκρίνεις αυτό που έχεις με αυτό που έχει ή δεν έχει κάποιος άλλος».

Για να σταματήσετε να συγκρίνετε τόσο πολύ τον εαυτό σας με τους άλλους, είπε η Dahlberg, μπορείτε να περιορίσετε τον χρόνο σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντί να ανοίγετε το Instagram ή το Facebook μόλις ξυπνήσετε, ανοίξτε την εφαρμογή Σημειώσεις και γράψτε πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες, είπε.

«Ξεκινώντας την ημέρα με ευγνωμοσύνη … μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πλαισιώσετε την ημέρα σας με θετικό τρόπο και να ενεργοποιήσετε αυτές τις ενδορφίνες και να έχετε περισσότερα από αυτά τα ευτυχισμένα συναισθήματα», δήλωσε η Dahlberg.

Επιπλέον, προσπαθήστε να θυμάστε ότι αυτό που βλέπετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι η πλήρης εικόνα.

«Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να είσαι ικανοποιημένη με τη ζωή σου όταν συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους που πραγματικά δείχνουν το καλύτερο της ζωής τους», δήλωσε η Shavonne Moore-Lobban, ψυχολόγος στην Ουάσινγκτον. Αλλά μην ξεχνάτε ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κανείς δεν αναφέρει τα προβλήματα και τις καθημερινές του δυσκολίες. Οι άνθρωποι παρουσιάζουν τις καλύτερες πλευρές του εαυτού τους και δείχνουν μόνο τις καλές στιγμές, δήλωσε η Moore-Lobban.

Οπότε θυμηθείτε το αυτό την επόμενη φορά που η αγαπημένη σας διασημότητα θα μοιραστεί φωτογραφίες από ένα λαμπερό πάρτι ή ο γείτονάς σας θα δημοσιεύσει μια φωτογραφία από το ανακαινισμένο σπίτι του!

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version