Site icon Όλο Υγεία

3 φράσεις που πρέπει να πείτε στον εαυτό σας – Θα βελτιώσει τις σχέσεις σας και θα ειστε ευτυχισμένοι

Αυτο-ομιλία: Οι 3 φράσεις για να σταματήσετε την παθητική επιθετικότητα και να κερδίσετε σεβασμό

123rf.com

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς να σταματήσετε την παθητική-επιθετική συμπεριφορά, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να κερδίσετε σεβασμό; Χρησιμοποιείστε αυτο-ομιλία λέγοντας στον εαυτό σας αυτές τις τρεις φράσεις.

Τι σας λέει ο εσωτερικός σας αφηγητής; Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο, έχουμε αυτή τη μικρή φωνή στο μυαλό μας που κρυσταλλώνει τα όσα σκεφτόμαστε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας ή σε εμάς. Και για χρόνια, οι ερευνητές έχουν βρει οφέλη από τη χρήση της θετικής αυτο-ομιλίας, δηλαδή αισιόδοξων και ενθαρρυντικών φράσεων που μας βοηθούν να αναπλαισιώσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα.

Μακροχρόνια σχέση: Τα 10 χαρακτηριστικά που αναζητούν κρυφά οι άνδρες στη σύζυγό τους

Για παράδειγμα, όταν μια ομάδα ερευνητών ανέλυσε συστηματικά 47 μελέτες σχετικά με τη σχέση μεταξύ αυτο-ομιλίας και απόδοσης, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι παρεμβάσεις αυτο-ομιλίας ήταν αποτελεσματικές στο να βοηθήσουν τους αθλητές να αυξήσουν την απόδοσή τους και άλλους συμμετέχοντες να συγκεντρωθούν και να εστιάσουν. Οι σπουδαίοι ηγέτες του επιχειρηματικού τομέα αξιοποιούν επίσης αυτήν την τεχνική.

Πώς μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τη θετική αυτο-ομιλία για να καθοδηγήσετε τον εσωτερικό σας διάλογο;
Υπάρχουν πολλές στρατηγικές και τεχνικές, αλλά αυτές οι τρεις σας βοηθούν να εστιάσετε στο να ενισχύσετε τις σχέσεις σας με το να:

  1. Σταματήσετε την παθητική επιθετικότητα
  2. Δείξτε σεβασμό στους άλλους
  3. Διαχειριστείτε την τελειομανία σας

1. Παθητική επιθετικότητα: Πώς να τη σταματήσετε

Μπορεί να μην μας αρέσει να το παραδεχόμαστε, αλλά λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε την τάση να έχουμε παθητικά επιθετικές συμπεριφορές. Ίσως να είστε εσείς—ή να γνωρίζετε κάποιον που να έχει αυτή τη συνήθεια. Άνθρωποι με παθητική επιθετικότητα τείνουν να κάνουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Για να περιορίσουμε, λοιπόν, αυτές τις τάσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θετική αυτο-ομιλία. Συγκεκριμένα, μπορούμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας: «Στόχευσε το πρόβλημα, όχι τον άνθρωπο». Όταν εξωτερικεύετε παθητική επιθετικότητα, προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε συναισθήματα απογοήτευσης ή θυμού.

Αλλά αυτή η φράση μπορεί να σας θυμίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε την απογοήτευση ή τον θυμό σας, βλάπτει τη σχέση σας με κάποιον άλλον. Αντίθετα, προσπαθήστε να στραφείτε σε μια πιο «ενεργή» λύση, μιλώντας άμεσα στο άτομο για αυτό που σας ενοχλεί. Αλλά πώς το κάνετε αυτό χωρίς να νιώθει ο άνθρωπος που έχετε απέναντί σας ότι του επιτίθεστε; Εδώ την απάντηση μας τη δίνει η επόμενη φράση.

2. Δείξτε σεβασμό

Αν δυσκολεύεστε με την αντιπαράθεση, μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε στους άλλους ακριβώς πώς νιώθετε, ειδικά όταν αισθάνεστε πληγωμένοι, απογοητευμένοι ή θυμωμένοι. Σε αυτές τις στιγμές, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι ο σεβασμός γεννά σεβασμό.

Πώς; Χρησιμοποιήστε τον εσωτερικό σας διάλογο για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας μια ακόμα απλή φράση: «Δεν είναι το τι λες, είναι το πώς το λες». Η έρευνα το υποστηρίζει αυτό. Για παράδειγμα, πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, ο ψυχολόγος Albert Mehrabian έδειξε ότι ο τόνος της φωνής και η γλώσσα του σώματος, όπως οι εκφράσεις του προσώπου, επικοινωνούν περισσότερα για το πώς νιώθουμε από τις ίδιες τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.

Οι 8 περιπτώσεις όπου είναι καλύτερο να παραμείνετε σιωπηλοί, σύμφωνα με ψυχολόγους

Άρα πριν ξεκινήσετε μια από αυτές τις δύσκολες συζητήσεις, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι πρέπει να μεταφέρετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας με τρόπο ήρεμο και προσανατολισμένο στη λύση. Αυτό περιλαμβάνει την απόφαση για το πότε και πού θα γίνει η συζήτηση, ώστε και οι δύο να είστε άνετοι και ψυχικά ήρεμοι. Και να θυμάστε ότι τις περισσότερες φορές, ο τόνος της φωνή σας που χρησιμοποιείτε για να εκφραστείτε είναι ο ίδιος τόνος που θα χρησιμοποιήσει και ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεστε.

3. Διαχειριστείτε την τελειομανία σας

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που μπορεί να σας δυσκολεύει είναι η τελειομανία. Αν είστε συγκεντρωτικοί ή επιδιώκετε το «αλάθητο» σκεφτείτε το εξής. Αυτή η τάση σας που σας κάνει να θέλετε να ελέγχετε τα πάντα δεν βλάπτει μόνο τη δουλειά σας, αλλά και τις σχέσεις σας με τους άλλους—γιατί τους κάνει να νιώθουν ότι δεν τους εμπιστεύεστε ή ότι θεωρείτε πως δεν είναι ικανοί.

Για να το αντιμετωπίσετε αυτό, προσπαθήστε να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι η δουλειά της ομάδας σας δεν είναι ποτέ πραγματικά ένα τελειωμένο προϊόν. Αντίθετα, δείτε τη ως: «Δεν έχω τελειώσει ακόμα–Η δουλειά μου είναι σε εξέλιξη».

Αυτό είναι σημαντικό να το παραδεχθείτε, γιατί ανεξάρτητα από το πόσο καλό είναι ένα έργο σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, αν το δείτε ξανά σε έναν χρόνο, σε έναν μήνα ή κάποιες φορές ακόμα και σε μια εβδομάδα, πιθανότατα θα βρείτε κάτι που θέλετε να αλλάξετε.

Αξιοποιήστε την αυτο-ομιλία στον χώρο εργασίας σας

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο εύκολο είναι να απογοητεύεστε με ένα τελειωμένο project το οποίο βγήκε έτσι κι έτσι—και για εσάς αλλά και για τους συναδέρφους σας. Αλλά αν η δουλειά σας παραμείνει «σε εξέλιξη», τότε είναι εντάξει να προχωρήσετε ακόμα και αν δεν είναι τέλεια. Γιατί δεν θα είναι ποτέ τέλεια. Πάντα θα βρίσκετε κάτι να αλλάξετε.

Αυτό σας κάνει πιο εύκολο στις συνεργασίες σας και ταυτόχρονα ικανοποιεί και την επιθυμία σας να βελτιώνεστε συνεχώς. Έτσι, αν θέλετε να περιορίσετε την παθητική επιθετικότητα, να κερδίσετε περισσότερο σεβασμό και να σταματήσετε να είστε τόσο τελειομανείς, θυμηθείτε αυτές τις τρεις φράσεις:

  1. «Στόχευσε το πρόβλημα, όχι τον άνθρωπο»
  2. «Δεν είναι το τι λες, είναι το πώς το λες»
  3. «Δεν έχω τελειώσει ακόμα–Η δουλειά μου είναι σε εξέλιξη»

Ζήλια: Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι σας ζηλεύουν οι φίλοι σας

Έτσι θα μπορείτε να αξιοποιείτε σωστά τη δύναμη της αυτο-ομιλίας για να ενισχύσετε τις σχέσεις σας και να μην νιώθετε ότι «πνίγεστε» με το παραμικρό. Θα κάνετε ένα βήμα μπροστά προς την ψυχική ευημερία στη δουλειά και την προσωπική σας ζωή.

Πηγές: Inc, NIH

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version