Site icon Όλο Υγεία

10 σημάδια κατάθλιψης στις γυναίκες που δεν πρέπει να αγνοήσετε-Πώς αντιμετωπίζεται

κατάθλιψη στις γυναίκες

Η κατάθλιψη στις γυναίκες είναι πολύ συχνή. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από τους άνδρες. Έως 1 στις 4 γυναίκες είναι πιθανό να εμφανίσουν επεισόδιο μείζονος κατάθλιψης κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα παγκοσμίως με τον μεγαλύτερο επιπολασμό στην κατάθλιψη. Οι γυναίκες προσβάλλονται περισσότερο από τη νόσο.

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και διάχυτη διαταραχή της διάθεσης. Προκαλεί συναισθήματα θλίψης, απελπισίας, αδυναμίας και αναξιότητας. Η κατάθλιψη μπορεί να είναι ήπια έως μέτρια με συμπτώματα απάθειας, μειωμένης όρεξης, δυσκολίας στον ύπνο, χαμηλής αυτοεκτίμησης και κόπωσης. Ή μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

Η κατάθλιψη είναι και κληρονομική. Όταν συμβαίνει, αρχίζει γενικά μεταξύ 15 και 30 ετών. Η οικογενειακή σύνδεση με την κατάθλιψη είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες. Αλλά δεν υπάρχει πάντα μια προφανής γενετική ή κληρονομική σύνδεση που να εξηγεί γιατί κάποιος μπορεί να έχει κατάθλιψη.

Θλίψη και κατάθλιψη: που διαφέρουν

Η κατάθλιψη μερικές φορές συγχέεται με τη θλίψη. Η θλίψη όμως και η κατάθλιψη είναι διαφορετικά πράγματα. Η διαδικασία της θλίψης είναι φυσική και μοναδική για κάθε άτομο και μπορεί να περιλαμβάνει κάποια από τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης: π.χ. τόσο η θλίψη όσο και η κατάθλιψη μπορεί να περιλαμβάνουν έντονη λύπη και απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητες, ωστόσο όμως, η θλίψη έρχεται σε κύματα, πολλές φορές αναμειγνύεται με θετικές αναμνήσεις και κατ’ αυτήν η αυτοεκτίμηση του ατόμου διατηρείται, όπως επίσης διατηρούνται και η οργάνωση και η λειτουργία της καθημερινότητας.

Κάποια γεγονότα όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η απώλεια εργασίας, η σωματική επίθεση, η μεγάλη καταστροφή μπορεί να οδηγήσει κάποια άτομα σε κατάθλιψη. Όταν συμβεί αυτό η θλίψη είναι πιο σοβαρή και διαρκεί περισσότερο.

Ποια είναι τα 10 σημάδια της κατάθλιψης στις γυναίκες;

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

  1. Επίμονη θλίψη, ανήσυχη ή «κενή» διάθεση
  2. Απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του σεξ
  3. Ανησυχία, εκνευρισμός ή υπερβολικό κλάμα
  4. Αισθήματα ενοχής, αναξιότητας, ανικανότητας, απελπισίας, απαισιοδοξίας
  5. Πολύς ή πολύ λίγος ύπνος, ξύπνημα νωρίς το πρωί
  6. Όρεξη και/ή απώλεια βάρους ή υπερφαγία και αύξηση βάρους
  7. Λιγότερη ενέργεια, κόπωση, αίσθημα «επιβράδυνσης»
  8. Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας ή απόπειρες αυτοκτονίας
  9. Δυσκολία συγκέντρωσης, μνήμης ή λήψης αποφάσεων
  10. Επίμονα σωματικά συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, όπως πονοκέφαλοι, πεπτικές διαταραχές και χρόνιος πόνος

Γιατί η κατάθλιψη στις γυναίκες είναι πιο συχνή από την κατάθλιψη στους άνδρες;

Πριν από την εφηβεία, η κατάθλιψη είναι σπάνια και εμφανίζεται περίπου με τον ίδιο ρυθμό σε κορίτσια και αγόρια. Αλλά με την έναρξη της εφηβείας, ο κίνδυνος ενός κοριτσιού να έχει κατάθλιψη αυξάνεται δραματικά σε διπλάσιο από αυτόν των αγοριών.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα ορμονών που συμβαίνουν στη ζωή της. Αυτές οι αλλαγές είναι εμφανείς κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, καθώς και μετά τον τοκετό ή την αποβολή.

Επιπλέον, οι ορμονικές διακυμάνσεις που έρχονται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο κάθε μήνα πιθανώς συμβάλλουν στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και στην προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή, ένα σοβαρό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα από κατάθλιψη, άγχος και εναλλαγές της διάθεσης που συμβαίνει την εβδομάδα πριν από την έμμηνο ρύση και δυσκολεύει την καθημερινή ζωή.

Τι αυξάνει τις πιθανότητες κατάθλιψης στις γυναίκες;

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, πράγματα που αυξάνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης στις γυναίκες περιλαμβάνουν αναπαραγωγικούς, γενετικούς ή άλλους βιολογικούς παράγοντες. Διαπροσωπικούς παράγοντες και ορισμένα ψυχολογικά και προσωπικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, οι εργαζόμενες γυναίκες που έχουν την ανατροφή των παιδιών και οι γυναίκες που είναι μόνοι γονείς υποφέρουν περισσότερο από άγχος που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα κατάθλιψης. Άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο είναι:

Πώς διαφέρει η κατάθλιψη στις γυναίκες από την κατάθλιψη στους άνδρες;

Η κατάθλιψη στις γυναίκες διαφέρει από την κατάθλιψη στους άνδρες με διάφορους τρόπους:

Η κατάθλιψη στις γυναίκες και οι υποκατηγορίες

1. Προεμμηνορρυσιακή δυσφορική διαταραχή (Premenstrual Dysphoric Disorder – PMDD)

Μερικές γυναίκες μπορεί επίσης να έχουν μια σοβαρή μορφή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, η οποία ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD). Η διαταραχή αυτή συνδέεται με τις ορμονικές αλλαγές που συνήθως συμβαίνουν γύρω από την ωορρηξία και πριν ρύση.

2. Διπολική διαταραχή: Ποια είναι τα συμπτώματά της στις γυναίκες;

Η διπολική διαταραχή (γνωστή κατά το παρελθόν ως μανιοκατάθλιψη) αποτελεί διαταραχή της διάθεσης, η οποία στην τυπική της μορφή χαρακτηρίζεται από την εναλλαγή επεισοδίων μανίας και κατάθλιψης και συνοδεύεται από σημαντική δυσφορία ή/και δυσλειτουργικότητα του πάσχοντος ατόμου σε ένα ή περισσότερους τομείς της καθημερινής ζωής (πχ. αυτοφροντίδα, αυτοδιαχείριση, εκπαίδευση, εργασία, διαπροσωπικές σχέσεις, κοινωνική ζωή, ψυχαγωγία).

Ο όρος “μανία” προέρχεται από το ουσιαστικό “μένος”, που σημαίνει “δύναμη, ορμή”. Στην καθομιλουμένη η σημασία της λέξης διαφέρει σε σχέση με εκείνη που έχει στην ιατρική ορολογία. Συνήθως χρησιμοποιείται με την έννοια της εμμονής (πχ. έχει μανία με την καθαριότητα), στη γλώσσα της ψυχιατρικής ο όρος μανία αναφέρεται σε μια σειρά κλινικών εκδηλώσεων (επεισόδιο μανίας) που εμφανίζονται στη διπολική διαταραχή. Τα συμπτώματα της μανίας περιλαμβάνουν:

Και 4 τουλάχιστον από τα υπόλοιπα:

3. Επιλόχεια κατάθλιψη

Κάποτε θεωρήθηκε ότι η εγκυμοσύνη ήταν μια περίοδος ευημερίας που προστάτευε τις γυναίκες από ψυχιατρικές διαταραχές. Αλλά η κατάθλιψη είναι σχεδόν τόσο συχνή στις έγκυες γυναίκες όσο και σε εκείνες που δεν είναι έγκυες. Πράγματα που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

Η πιθανή επίδραση της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνει:

Η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει αντίκτυπο στην κατάθλιψη στις γυναίκες:

4. Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη

Η περιεμμηνόπαυση είναι το στάδιο της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας που συνήθως ξεκινά στα 40 της (ή νωρίτερα) και διαρκεί μέχρι να σταματήσει η έμμηνος ρύση για ένα χρόνο. Τα τελευταία 1 με 2 χρόνια περιεμμηνόπαυσης, η μείωση των οιστρογόνων επιταχύνεται. Σε αυτό το στάδιο, πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης.

Η εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος που μια γυναίκα σταματά να έχει τη μηνιαία της περίοδο και έχει συμπτώματα που σχετίζονται με την έλλειψη παραγωγής οιστρογόνων. Εξ ορισμού, μια γυναίκα βρίσκεται στην εμμηνόπαυση μετά τη διακοπή της περιόδου της για ένα χρόνο. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει συνήθως στα τέλη της δεκαετίας του ’40 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’50 μιας γυναίκας. Όμως οι γυναίκες των οποίων οι ωοθήκες αφαιρούνται χειρουργικά έχουν «χειρουργική εμμηνόπαυση».

Η πτώση των επιπέδων οιστρογόνων κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση πυροδοτεί σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές όπως κατάθλιψη ή άγχος. Όπως σε κάθε άλλο σημείο στη ζωή μιας γυναίκας, υπάρχει μια σχέση μεταξύ των επιπέδων των ορμονών και των σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων. Ορισμένες φυσικές αλλαγές περιλαμβάνουν ανομοιόμορφες περιόδους ή παραλείψεις, βαρύτερες ή ελαφρύτερες περιόδους και εξάψεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη

Ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι ένας συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.
Η ψυχοθεραπεία θα βοηθήσει στην κατανόηση της νόσου όσο και των συμπτωμάτων, στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης αλλά και λύσεων στα προβλήματα που πιθανόν να την προκαλούν ή να την επιδεινώνουν.
Η φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά χάπια αποκαθιστά την ισορροπία στα επίπεδα των χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Για την εύρεση της καταλληλότερης θεραπείας είναι απαραίτητη η συνεργασία με τον ψυχίατρο, ο οποίος θα βασιστεί στην κλινική εικόνα και θα συνταγογραφήσει εξατομικευμένη θεραπεία. Είναι σημαντική η συμμόρφωση στην αγωγή που έχει υποδείξει ο ιατρός, ως προς τη δοσολογία, αλλά και ως προς τη διακοπή της αγωγής. Η θεραπεία ολοκληρώνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού και διακόπτεται σταδιακά.

Εκτός από την φαρμακευτική αγωγή και την ψυχοθεραπεία υπάρχουν και κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας αν βιώνετε κατάθλιψη:

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version