Τρομακτικό βίντεο: Μητέρα σώζει το παιδί της από πνιγμό – Πώς να το κάνετε σωστά

Τρομακτικό βίντεο: Μητέρα σώζει το παιδί της από πνιγμό - Πώς να το κάνετε σωστά

Για πολλούς νέους γονείς, ακόμη και ο παραμικρός βήχας του παιδιού κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να προκαλέσει πανικό -και όχι άδικα. Ο πνιγμός αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς και άμεσους κινδύνους για τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Ένα βίντεο που δείχνει μία μητέρα να σώζει το παιδί της από πνιγμό κόβει την ανάσα και αναδεικνύει πόσο κρίσιμο είναι να είμαστε προετοιμασμένοι. 

Τι κάνουμε σε περίπτωση πνιγμού; Η Νο1 κίνηση που θα σώσει τη ζωή σας (βίντεο)

Πώς κατάφερε να σώσει το παιδί της από πνιγμό με μερικά χτυπήματα στην πλάτη

Ο ήχος του πνιγμού είναι ανησυχητικός είτε πρόκειται για ενήλικα είτε για παιδί. Στα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω, όμως, μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς δεν έχουν τον συντονισμό που απαιτείται για να μασήσουν και να καταπιούν σωστά την τροφή, καθώς το στόμα και ο λαιμός τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού.

Η μητέρα δύο παιδιών, Δρ. Adriana Warne, η οποία ειδικεύεται στην υγεία των παιδιών και των γυναικών για πάνω από 10 χρόνια, μοιράστηκε την τρομακτική στιγμή που κάτι τέτοιο συνέβη στον γιο της στο σπίτι. Η μητέρα, η οποία μοιράζεται τακτικά συμβουλές στο διαδίκτυο, παρατήρησε ότι δευτερόλεπτα μετά το τάισμα, ο γιος της πνίγηκε και σταμάτησε να αναπνέει.

Στον λογαριασμό της στο Facebook, μάλιστα, κοινοποίησε, ένα βίντεο, που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας του σπιτιού, το οποίο έδειχνε τη στιγμή που η μητέρα έσπευσε να βοηθήσει το παιδί, από το στόμα του οποίου έπεφταν κομμάτια φαγητού.

Πνιγμός από φαγητό όταν είσαι μόνος: «Τι κάνω;» – Τα συμπτώματα και οι πρώτες βοήθειες για να σωθείτε

«Έτρωγε κάτι που είχε φάει ξανά, αλλά η διαφορά ήταν ότι ανάρρωνε από μια αναπνευστική ασθένεια που έκανε το μάσημα πιο δύσκολο. Αυτό είναι ένα πραγματικό σενάριο που βίωσε η οικογένειά μου. Ακόμη και ως νοσηλεύτρια και εκπαιδεύτρια ΚΑΡΠΑ, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από το να σταματάει το παιδί σου να αναπνέει», ανέφερε η Δρ. Warne.

«Η εμπειρία αυτή τροφοδότησε τη φλόγα μου να φτάσω σε όσο το δυνατόν περισσότερους γονείς και φροντιστές παιδιών για να διδάξω αυτές τις δεξιότητες που σώζουν ζωές. Ο πνιγμός είναι ζωή ή θάνατος, κάθε δευτερόλεπτο μετράει», πρόσθεσε η μητέρα.

Τι να κάνετε εάν το παιδί σας πνίγεται

Η Δρ. Warne, η οποία έχει διδακτορικό στη νοσηλευτική πρακτική, εξήγησε τι να κάνετε εάν σας συμβεί αυτό. «Για τα μωρά, κάντε εναλλάξ 5 χτυπήματα στην πλάτη και 5 θωρακικές συμπιέσεις και συνεχίστε αυτήν την ακολουθία μέχρι να βγει το αντικείμενο ή το μωρό να χάσει τις αισθήσεις του», συμβουλεύει και συνεχίζει:

«Εάν το μωρό χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ και καλέστε ασθενοφόρο. Για τα παιδιά, κάντε κινήσεις ώθησης τύπου J (χειρισμός Heimlich) μέχρι να βγει το αντικείμενο ή το παιδί να χάσει τις αισθήσεις του. Εάν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, καλέστε το 166».

Σύμφωνα με τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, θα πρέπει να αλλάζετε τη δύναμη των χτυπημάτων στην πλάτη ανάλογα με το σώμα του μωρού. Για παράδειγμα, να είστε πιο ήπιοι με ένα μικρότερο μωρό. Η δύναμη που χρησιμοποιείτε για να κάνετε τα χτυπήματα στην πλάτη θα πρέπει επίσης να είναι αντίστοιχη με τη δική σας δύναμη. Τα χτυπήματα στην πλάτη πρέπει να είναι αρκετά δυνατά ώστε να προκαλέσουν δόνηση στον αεραγωγό και να απομακρύνουν το μπλοκάρισμα.

Η στήριξη του κεφαλιού θα βοηθήσει να διατηρηθεί ανοιχτός ο αεραγωγός του μωρού, οδηγώντας στην απομάκρυνση του μπλοκαρίσματος από την αεραγωγό. Οι κοιλιακές ωθήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο σε παιδιά και ενήλικες, αλλά όχι σε μωρά.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι δεν πρέπει ποτέ να βάζετε τα δάχτυλά σας στο στόμα τους εάν δεν μπορείτε να δείτε κάποιο αντικείμενο. Διακινδυνεύετε να σπρώξετε οποιοδήποτε εμπόδιο πιο κάτω ή να προκαλέσετε ζημιά στο πίσω μέρος του λαιμού, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρήξιμο και να προκαλέσει περαιτέρω βλάβη.

Πώς να σώσετε τη ζωή του παιδιού σας από πνιγμό στο νερό

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS) συμβουλεύει να χρησιμοποιούνται χτυπήματα στην πλάτη για παιδιά άνω του ενός έτους και να ξαπλώνετε ένα μικρό παιδί μπρούμυτα στην αγκαλιά σας όπως θα κάνατε με ένα μωρό. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, στηρίξτε το παιδί σας σε θέση με κλίση προς τα εμπρός και δώστε 5 χτυπήματα στην πλάτη από πίσω.

Πηγές: Mirror, Facebook, British Red Cross, NHS

Όλο Υγεία

Scroll to Top