Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Προλαμβάνονται όταν τα βρέφη τρώνε αυγά και φιστίκια σύμφωνα με Βρετανική μελέτη

Τροφικές αλλεργίες στα παιδιά: Προλαμβάνονται όταν τα βρέφη τρώνε αυγά και φιστίκια έδειξε Βρετανική μελέτη

Σε ένα αναπάντεχο εύρημα κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες. Μειώθηκαν οι τροφικές αλλεργίες στα παιδιά από τότε που στη Βρετανία συμβουλεύουν τους γονείς να δίνουν αυγά και φιστίκια στα βρέφη έως 12 μηνών!

Οι τροφές που προστίθενται στη διατροφή των βρεφών τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, μπορούν να  τα βοηθήσουν να έχουν ανοχή στις τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Παιδικές αλλεργίες: Νέα έρευνα αποκαλύπτει από που προέρχονται οι 4 πιο κοινοί τύποι και πώς προλαμβάνονται

Ενώ οι τροφικές αλλεργίες αυξάνονταν σταθερά, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει επιβράδυνση από τότε που παροτρύνουν τους γονείς να δίνουν αυγά και φιστίκια στα μικρά παιδιά για να έχουν ανοχή.

Μελέτη από το Imperial College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις αλλεργιών διπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και 2018.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η αύξηση μπορεί να έχει επιβραδυνθεί λόγω των αλλαγών στις οδηγίες διατροφής των βρεφών, σύμφωνα με τις οποίες δεν συνιστάται πλέον να καθυστερούν οι γονείς να βάλουν στη διατροφή του παιδιού τους τρόφιμα όπως φιστίκια.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους.Ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιπτώσεων πιθανής τροφικής αλλεργίας διπλασιάστηκε από 76 κρούσματα ανά 100.000 άτομα το 2008 σε 160 περιπτώσεις ανά 100.000.

Αλλεργίες: Το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε το βράδυ για να ανακουφιστείτε

«Η έρευνά μας δείχνει ότι η χρήση μεγάλων δεδομένων για την υγεία μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τις μεταβαλλόμενες τάσεις στις αλλεργίες και εάν τελικά οι παρεμβάσεις μας έχουν αντίκτυπο».

Γιατί είχαν αφαιρέσει τα αυγά και τα φιστίκια από τη διατροφή των παιδιών

Το 1998 στην Αγγλία, η Επιτροπή για την Τοξικότητα, πραγματοποίησε έρευνα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να δίνονται φιστίκια σε παιδιά κάτω των τριών ετών. Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συνέστησε επίσης να μην τρώνε και υγρούς κρόκους αυγών.

Διατροφή παιδιών: Τα 8 συστατικά που πρέπει να τρώνε για να γίνουν έξυπνα

Αυτές οι συμβουλές τρόμαξαν τους γονείς και τους έκαναν να αφαιρέσουν τους ξηρούς καρπούς και τα αυγά από τη διατροφή των μικρών παιδιών, πράγμα που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών δεν είχε την απαραίτητη βάση, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα περιστατικά θανατηφόρας αναφυλαξίας.

Μετά από αυτές τις οδηγίες, αυξήθηκαν σημαντικά οι τροφικές αλλεργίες.

Η προσθήκη φιστικιών και αυγού βοηθά στην αποφυγή τροφικών αλλεργιών

Τα τελευταία 15 χρόνια, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρώιμη προσθήκη των φιστικιών και του αυγού στην παιδική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργιών.

Μέχρι το 2015, κορυφαίοι αλλεργιολόγοι από όλο τον κόσμο συμβούλευαν να μην τρώνε φιστίκια και αυγά τα βρέφη. Το 2018 όμως, η κυβερνητική επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή για τη διατροφή, άλλαξε τις οδηγίες, προειδοποιώντας ότι ο αποκλεισμός των φιστικιών και των αυγών θα μπορούσε να αυξήσει τις αλλεργίες.

Για τη νέα μελέτη οι ερευνητές του Imperial College χρησιμοποίησαν ανώνυμα ιατρικά δεδομένα για 13 εκατομμύρια ασθενείς και αναζήτησαν περιπτώσεις τροφικής αλλεργίας μεταξύ 2008 και 2018.

Διαπιστώθηκε ότι ο συνολικός επιπολασμός (η αναλογία συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική πάθηση) αυξήθηκε από 0,4% σε 1,1% μέσα σε 10 χρόνια.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών επηρεάστηκαν περισσότερο με 1 στα 25 (4%) να υποφέρει από τροφική αλλεργία σε σύγκριση με το 1% των ενηλίκων. Ωστόσο, η αυξανόμενη τάση εξομαλύνθηκε από την στιγμή που οι αλλεργιολόγοι συμβούλευσαν την άμεση ένταξη όλων των τροφών στο διαιτολόγιο των παιδιών.

«Η φαινομενική πτώση της συχνότητας εμφάνισής νέων ασθενών με αλλεργίες που παρατηρείται από το 2014 σε πολλές ηλικιακές ομάδες είναι αξιοσημείωτη αλλά απαιτείται επιβεβαίωση», είπαν οι ερευνητές.

Ποια παιδιά είναι λιγότερο ευτυχισμένα – Μελέτη αποκαλύπτει την καθημερινή συνήθεια που παραλείπουν

Προληπτικές εξετάσεις για τις τροφικές αλλεργίες

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές της στρατηγικής που ακολουθεί το κράτος σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες προήλθε από μια σειρά προληπτικών εξετάσεων.

Αυτές οι εξετάσεις έδειξαν ότι η εισαγωγή πιθανών αλλεργιογόνων τροφίμων στο διαιτολόγιο των βρεφών πριν από την ηλικία των 12 μηνών, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο τροφικής αλλεργίας, τουλάχιστον για τα φιστίκια και τα αυγά.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το King’s College του Λονδίνου, έδειξε ότι η διατροφή των παιδιών που περιλαμβάνει φιστίκια μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας κατά 71%.

Οι ειδικοί είπαν ότι δεκαετίες κακών συμβουλών, που προειδοποιούσαν κατά της ένταξης φιστικιών στην παιδική διατροφή, είχαν κάνει τους γονείς να φοβούνται και προκάλεσαν την αύξηση των αλλεργιών.

Είχαν προβλέψει ότι η αλλεργία στα φιστίκια θα μειωθεί εάν οι γονείς τα συμπεριλάβουν στη διατροφή των παιδιών τους από τη βρεφική ηλικία.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Paul Turner, καθηγητής παιδικής αλλεργίας στο Imperial College του Λονδίνου δήλωσε: «Αυτή η ανάλυση παρουσιάζει μια νέα και σημαντική εικόνα για τις τροφικές αλλεργίες. Τα καλά νέα είναι ότι, ενώ ο επιπολασμός των τροφικών αλλεργιών έχει μειωθεί, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων που εμφανίζονται κάθε χρόνο φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί».

Τι είναι η τροφική αλλεργία

Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το αγελαδινό γάλα, τα φιστίκια, τα αυγά ή τα οστρακοειδή.

Αυγά ορτυκιού: Η τροφή που αντιμετωπίζει τις αλλεργίες, προστατεύει το θυρεοειδή και βοηθάει στην πέψη

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία, η οποία μπορεί να προκαλέσει οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή και καρδιακή ανακοπή εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

«Η τροφική αλλεργία μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων και σε ορισμένες τραγικές περιπτώσεις μπορεί να στοιχίσει ζωές. Κατανοώντας καλύτερα τον επιπολασμό της τροφικής αλλεργίας και συνεργαζόμενοι με τα άτομα που έχουν τέτοιες αλλεργίες, με τις οικογένειές τους, με επιστήμονες και με γιατρούς, εργαζόμαστε όλοι μαζί για να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο», είπε ο Δρ. Turner.

Όλο Υγεία

Scroll to Top