Ο υπερβολικός χρόνος στις οθόνες μπορεί να δημιουργήσει στα παιδιά περισσότερα προβλήματα, από όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Μια κοινή ομάδα από το Πανεπιστήμιο Gazi και το νοσοκομείο Bilkent City στην Άγκυρα παρουσίασαν την εργασία τους για το μπλε φως των οθονών και τις επιπτώσεις του στα παιδιά, στην 61η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στη Χάγη, καθώς επίσης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα τα ευρήματα της μελέτης τους στο Frontiers in Endocrinology.
Όρια στις οθόνες: Τι γίνεται όταν τα παιδιά τα φροντίζουν τρίτοι;
Τα νέα ευρήματα ακολουθούν την προηγούμενη μελέτη τους σχετικά με την έκθεση στο μπλε φως σε θηλυκούς αρουραίους, όπου παρατηρήθηκε πρώιμη εφηβεία.
Τι ξέρουμε για το μπλε φως μέχρι σήμερα
Το μπλε φως των οθονών μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στα παιδιά, όπως:
- Διαταραχές στον ύπνο: Το μπλε φως εμποδίζει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά να κοιμηθούν και να οδηγήσει σε προβλήματα με τον ύπνο, όπως η αϋπνία και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Ερεθισμό των ματιών: Το μπλε φως μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών, όπως ξηροφθαλμία, κόπωση των ματιών και πονοκεφάλους.
- Προβλήματα όρασης: Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων, όπως η μυωπία και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
- Εξάρτηση από τις οθόνες: Η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από τις οθόνες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία, την κοινωνικοποίηση και την ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών.
Τι βρήκαν οι ερευνητές
Για πρώτη φορά, ερευνητές στην Τουρκία απέδειξαν ότι η έκθεση στο μπλε φως, που προέρχεται από τα κινητά, τα tablet, τους φορητούς υπολογιστές και την τηλεόραση, μπορεί να επιταχύνει την έναρξη της εφηβείας σε αρσενικούς αρουραίους, αποδεικνύοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ των οθονών των έξυπνων συσκευών και της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης.
Τι συμβαίνει σε ένα μωρό που περνά πολύ χρόνο στην οθόνη – Ανησυχητικά ευρήματα μελέτης
«Για πρώτη φορά, βρήκαμε μια άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης στο μπλε φως και της πρώιμης εφηβείας σε αρσενικούς αρουραίους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Aylin Kılınç Uğurlu, από το νοσοκομείο Bikent City. «Τα ευρήματά μας ευθυγραμμίζονται με την προηγούμενη εργασία μας σε θηλυκούς αρουραίους, οι οποίες επίσης παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα, παρέχοντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το πώς το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει την εφηβεία τόσο στους αρσενικούς όσο και στους θηλυκούς αρουραίους».
Οι ερευνητές είδαν τα πρώτα σημάδια της εφηβείας «σημαντικά νωρίτερα» σε αρσενικούς αρουραίους που εκτέθηκαν στο μπλε φως, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
«Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μελέτη αρουραίων και τα άμεσα αποτελέσματα δεν μπορούν να ερμηνευθούν για τον άνθρωπο. Ωστόσο, παρέχουμε μια πειραματική βάση για την περαιτέρω διερεύνηση των συνεπειών στην υγεία του διαρκώς αυξανόμενου χρόνου οθόνης στη σύγχρονη κοινωνία», σημείωσε η Uğurlu σε δελτίο τύπου.
Οι ερευνητές ελπίζουν να συνεχίσουν τη μελέτη τους για την έκθεση σε μπλε φως σε αρουραίους για να «κατανοήσουν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της στη βλάβη των αναπαραγωγικών οργάνων και στη γονιμότητα.
Τελικά, αυτή η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε προληπτικά μέτρα και να συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τη φυσιολογική ανάπτυξη και τη μακροπρόθεσμη υγεία.
Σε έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από την πρόσβαση σε έξυπνες συσκευές, οι ειδικοί ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τις επιπτώσεις αυτής της τεχνολογίας — ιδιαίτερα των επιπτώσεων που έχει στη νεολαία.
Το μπλε φως είναι ήδη γνωστό ότι διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό καταστέλλοντας την παραγωγή της ορμόνης του ύπνου μελατονίνη, καθυστερώντας έτσι την έναρξη του ύπνου και οδηγώντας σε γνωστικά προβλήματα και απώλεια συγκέντρωσης την ημέρα.
Ειδικά για τους εφήβους, η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει περισσότερα συναισθηματικά προβλήματα, όπως άγχος και κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα παιδιά χρειάζονται γονεϊκή παρέμβαση για τη χρήση των έξυπνων συσκευών.