Αυτισμός: Κάντε online το τεστ των 10 ερωτήσεων και δείτε αν βρίσκεστε στο φάσμα της νόσου

αυτισμός

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν εσείς ή κάποιος που αγαπάτε, θα μπορούσε να έχει αυτισμό; Υπάρχει ένα τεστ με 10 ερωτήσεις που ίσως έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην απάντηση.

Το εργαλείο -που χρησιμοποιείται από γιατρούς του Βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS) και υποστηρίζεται από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζδεν επιβεβαιώνει εάν βρίσκεστε στο φάσμα. Αντίθετα, χρησιμοποιείται ως gold standard εργαλείο ελέγχου.

Οι κλινικοί γιατροί που υποπτεύονται ότι οι ασθενείς τους μπορεί να βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού με βάση τις απαντήσεις τους στο τεστ συνήθως τους παραπέμπουν σε ειδικές αξιολογήσεις.

Κάντε το τεστ για ενηλίκους

Παρατηρείτε συχνά ανεπαίσθητους ήχους που οι άλλοι δεν προσέχουν

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Συμφωνώ απόλυτα» ή «Συμφωνώ ελαφρώς»

Συνήθως συγκεντρώνεστε περισσότερο στη γενική εικόνα παρά στις μικρές λεπτομέρεις

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Διαφωνώ απόλυτα» ή «Διαφωνώ ελαφρώς»

Είναι εύκολο για εσάς να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Διαφωνώ απόλυτα» ή «Διαφωνώ ελαφρώς»

Εάν υπάρξει κάποια διακοπή, μπορείτε να επιστρέψετε πολύ γρήγορα σε αυτό που κάνατε

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Διαφωνώ απόλυτα» ή «Διαφωνώ ελαφρώς»

Σας είναι εύκολο να ερμηνεύσετε τον απώτερο σκοπό κάπου που σάς μιλά

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Διαφωνώ απόλυτα» ή «Διαφωνώ ελαφρώς»

Μπορείτε να διακρίνετε όταν κάποιος βαριέται όταν του μιλάτε

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Διαφωνώ απόλυτα» ή «Διαφωνώ ελαφρώς»

Σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τους σκοπούς του χαρακτήρα ενός βιβλίου

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Συμφωνώ απόλυτα» ή «Συμφωνώ ελαφρώς»

Σας αρέσει να συγκεντρώνετε πληροφορίες για κατηγορίες πραγμάτων (π.χ. μοντέλα αυτοκινήτων, είδη πουλιών, τύπους τρένων, φυτά)

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Συμφωνώ απόλυτα» ή «Συμφωνώ ελαφρώς»

Σας είναι εύκολο να καταλάβετε τι σκέφτεται ή νιώθει κάποιος όταν τον κοιτάτε στα μάτια

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Διαφωνώ απόλυτα» ή «Διαφωνώ ελαφρώς»

Σας είναι δύσκολο να καταλάβετε τους σκοπούς των ανθρώπων

Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Συμφωνώ απόλυτα» ή «Συμφωνώ ελαφρώς»

Τεστ αυτισμού για ενήλικες
Τα αποτελέσματα του τεστ
Εάν η συνολική σας βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ 6 - 10, σκεφτείτε να παραπεμφθείτε ή να παραπέμψετε το αγαπημένο σας πρόσωπο για ειδική διαγνωστική αξιολόγηση.

Share your Results:

Βαθμολογία

Μπορείτε να σημειώσετε μόνο έναν (1) βαθμό για κάθε ερώτηση.

  • Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Συμφωνώ απόλυτα» ή «Συμφωνώ ελαφρώς» σε κάθε μία από τις ερωτήσεις 1, 7, 8 και 10.
  • Σημειώστε 1 βαθμό εάν απαντήσατε «Διαφωνώ απόλυτα» ή «Διαφωνώ ελαφρώς» σε κάθε μία από τις ερωτήσεις 2, 3, 4, 5, 6 και 9.

Εάν η συνολική σας βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ 6 – 10, σκεφτείτε να παραπεμφθείτε ή να παραπέμψετε το αγαπημένο σας πρόσωπο για ειδική διαγνωστική αξιολόγηση.

Αυτό το τεστ συνιστά κλινική κατευθυντήρια γραμμή του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας Υγείας και Φροντίδας της Μεγάλης Βρετανίας (NICE).

Οι οδηγίες σχετικά με το τεστ

Το University Hospitals Plymouth NHS Trust λέει ότι το εργαλείο -που ονομάζεται AQ-10- είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσετε, εάν ψάχνετε για μια εξέταση για να δείτε εάν μπορεί να ανήκετε στο φάσμα διαταραχών του αυτισμού.

«Το τεστ δίνει μια γενική ένδειξη για το εάν κάποιος μπορεί να έχει αυτισμό. Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να ανήκετε στο φάσμα, θα πρέπει να συμβουλεύτε έναν γιατρό», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Συμβουλεύει, μάλιστα, να δώσετε στον γιατρό τα αποτελέσματα από το τεστ AQ-10, εάν το έχετε κάνει.

Τι είναι ο αυτισμός

Ο αυτισμός είναι μια δια βίου αναπτυξιακή αναπηρία, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ενεργούν σε ένα ευρύ φάσμα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα αυτιστικά άτομα μπορεί να έχουν προβλήματα με τις κοινωνικές, συναισθηματικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.

Άλλοι μπορεί να αγχώνονται από τα έντονα φώτα ή τους δυνατούς θορύβους ή να εμφανίζουν επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές. Ο αυτισμός δεν είναι ασθένεια ή νόσος.

Πόσο κοινός είναι ο αυτισμός

Υπολογίζεται ότι περίπου 700.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ενηλίκων και παιδιών, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διάγνωση αυτισμού. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Newcastle που δημοσιεύθηκε το 2021, περίπου ένα στα 57 (1,76%) παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο φάσμα.

Στις ΗΠΑ, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι 5,4 εκατομμύρια ενήλικες, περίπου το 2,2% του πληθυσμού, είναι αυτιστικοί. Άτομα από όλες τις εθνικότητες και πολιτιστικά, θρησκευτικά και κοινωνικά υπόβαθρα μπορεί να έχουν αυτισμό. Ωστόσο, τα ποσοστά είναι έως και πέντε φορές υψηλότερα σε άνδρες και αγόρια.

Ο ακριβής λόγος παραμένει ασαφής, αλλά ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα αγόρια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τις ποικίλες γενετικές αιτίες του αυτισμού. Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι πολλά κορίτσια μπορεί να υποδιαγιγνώσκονται, καθώς δυσκολεύονται να λάβουν διάγνωση ή διαγιγνώσκονται εσφαλμένα με άλλες καταστάσεις εκτός από τον αυτισμό.

Ποιοι είναι οι τύποι του αυτισμού;

Ο αυτισμός έχει αναλυθεί σε διαφορετικές διαγνώσεις, όπως το σύνδρομο Asperger, η αυτιστική διαταραχή, το σύνδρομο Kanner, ο αυτισμός της παιδικής ηλικίας, ο άτυπος αυτισμός και η διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που δεν προσδιορίζεται διαφορετικά (PDD-NOS).

Καθώς κάθε διάγνωση είχε κοινά χαρακτηριστικά του αυτισμού, αντικαταστάθηκαν με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, που είναι πλέον ο γενικός όρος. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με διάγνωση Asperger εξακολουθούν να επιλέγουν να χρησιμοποιούν τον όρο.

Σύμφωνα με την National Autistic Society, τα άτομα με Asperger δεν έχουν τις μαθησιακές δυσκολίες που έχουν πολλά αυτιστικά άτομα. Το NHS λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι αποκαλούν την κατάσταση «αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας».

Τι το προκαλεί τον αυτισμό;

Παρά την πολυετή έρευνα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τον αυτισμό. Αντίθετα, μελέτες έχουν προτείνει ότι μπορεί να αναπτυχθεί από έναν συνδυασμό γενετικών και περιβαλλοντικών επιρροών. Ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή σχέση μεταξύ των εμβολίων MMR και του αυτισμού εκφράστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει από τότε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση μεταξύ των εμβολίων -ή οποιουδήποτε από τα συστατικά τους- και του αυτισμού. Η κακή ανατροφή των παιδιών επίσης δεν αποτελεί αιτία.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top