Τα πρώτα παιδιά και τα μοναχοπαίδια κινδυνεύουν έως και 48% από δύο κοινά προβλήματα – Ποια είναι

Photo: rf123

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, η σειρά γέννησης παίζει ρόλο στην ψυχική υγεία. Τα μεγαλύτερα παιδιά και τα μοναχοπαίδια μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για δύο κοινά προβλήματα της ψυχικής υγείας, με τα οποία συνήθως έρχονται αντιμέτωποι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι.

Ερευνητές της Epic, μιας εταιρείας που διαχειρίζεται την πλειονότητα των ηλεκτρονικών αρχείων υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, μελέτησαν περισσότερα από 182.000 παιδιά στις ΗΠΑ στην ηλικία των 8 ετών, δηλαδή την ηλικία στην οποία τα παιδιά θα έπρεπε να αρχίσουν να ελέγχονται για το άγχος, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ειδικής Ομάδας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ.

Μπορείτε να «κολλήσετε» το άγχος και την κατάθλιψη, όπως «κολλάτε» τη γρίπη; Πώς θα προστατευθείτε

Μεταξύ των παιδιών που μελετήθηκαν, τα πρωτότοκα παιδιά είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άγχος και 35% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη σε σύγκριση με παιδιά που γεννήθηκαν δεύτερα ή αργότερα.

Τα μοναχοπαίδια είχαν 42% περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος και 38% περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη σε σύγκριση με τα παιδιά που έχουν αδέρφια.

Οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα σχετικά με το γιατί τα πρωτότοκα και τα μοναχοπαίδια είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με άγχος και κατάθλιψη. Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται εν μέσω προειδοποιήσεων για αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων.

Από την ηλικία των 8 ετών τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται για άγχος

Το 2021, ο Δρ. Βίβεκ Μέρθι, γενικός χειρούργος στις ΗΠΑ, δημοσίευσε μία έκθεση 53 σελίδων σύμφωνα με την οποία οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι έχουν «καταστροφικές» επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Την ίδια χρονιά, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων και η Παιδική Νοσοκομειακή Ένωση, που εκπροσωπούν συλλογικά πάνω από 77.000 γιατρούς και περισσότερα από 200 παιδιατρικά νοσοκομεία, κήρυξαν τις προκλήσεις ψυχικής υγείας των παιδιών εν μέσω της πανδημίας «εθνική έκτακτη ανάγκη».

Ποια ερώτηση δεν πρέπει να κάνουμε στα παιδιά όταν γυρνάνε από το σχολείο

Στη σύστασή της το 2022 να ελέγχονται τα παιδιά για άγχος ξεκινώντας από την ηλικία των 8 ετών, η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ σημείωσε ότι σχεδόν το 8% των παιδιών ηλικίας 3 έως 17 ετών είχαν μια τρέχουσα αγχώδη διαταραχή και ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών που έχουν αγχώδεις διαταραχές έχουν «αυξημένη πιθανότητα για μελλοντική αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη».

Τι είναι το άγχος

Το άγχος είναι το συναίσθημα που προκαλείται όταν κάποιος βιώνει φόβο μήπως συμβεί κάτι κακό. Μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις πανικού, υπερβολική ανησυχία ή άλλα συμπτώματα. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει άγχος κατά καιρούς, αλλά όταν τα συμπτώματα άγχους προκαλούν προβλήματα στην καθημερινή ζωή, αυτό μπορεί να αποτελεί μια αγχώδη διαταραχή, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ.

Όπως οι περισσότερες παθήσεις ψυχικής υγείας, το άγχος εμπίπτει σε ένα φάσμα, με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας. Στα παιδιά, τα συμπτώματα του άγχους μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη μιας ρουτίνας ύπνου ή δυσκολία στον ύπνο και υπερβολικά συναισθήματα όσον αφορά τον θυμό και την ευερεθιστότητα. Τα παιδιά μπορεί επίσης να εμφανίσουν σωματικά συμπτώματα, όπως στομαχικές διαταραχές ή πονοκέφαλο.

Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας πιο χαρούμενα – Θα τα βοηθήσετε να αποφύγουν άγχος και κατάθλιψη

Η θεραπεία για το άγχος μπορεί να περιλαμβάνει την παρακολούθηση του παιδιού από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ή ακόμα και την παρακολούθηση όλης της οικογένειας. Η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με καλή διατροφή, σωματική δραστηριότητα και επαρκή ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει στα συμπτώματα του άγχους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top