Site icon Όλο Υγεία

Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ψυχισμό και την ανάπτυξη του παιδιού

σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης

Το «σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης» είναι από καιρό ένα διαδικτυακό φαινόμενο, με τους millennials να μιλούν για την πρόσθετη ευθύνη που ένιωθαν μεγαλώνοντας ως τα μεγαλύτερα αδέρφια.

Ωστόσο, νέα έρευνα υποστήριξε τους ισχυρισμούς τους και τώρα η επιστήμη είναι με το μέρος τους. Το να είσαι αδερφός σε μια οικογένεια οποιουδήποτε μεγέθους συνοδεύεται από μοναδικές προκλήσεις.

Πρώτον, υπάρχει η πανταχού παρούσα πρόκληση του ανταγωνισμού μεταξύ των αδελφών, αν και η επιστήμη έχει δείξει ότι τα παιδιά που τσακώνονται με τα αδέρφια τους θα τα πάνε καλύτερα στη ζωή. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι έφηβοι έχουν περισσότερα προβλήματα με την ψυχική τους υγεία όταν έχουν αδέρφια.

Τι λέει η θεωρία πίσω από το σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης

Τι γίνεται όμως με το να είσαι το μεγαλύτερο αδερφάκι συγκεκριμένα; Σε γενικές γραμμές, υπάρχει μια συμπάθεια για το μεσαίο παιδί και το μωρό της οικογένειας τυγχάνει πάντα ειδικής μεταχείρισης, αλλά το μεγαλύτερο αδερφάκι νιώθει σε μεγάλο βαθμό… ξεχασμένο.

Αυτό λένε εδώ και πολύ καιρό οι millennials στο διαδίκτυο, ειδικά καθώς αποκαλύπτουν τι θα ήθελαν να είχαν κάνει διαφορετικά οι γονείς τους όσο μεγάλωναν.

«Σύνδρομο της μεγαλύτερης κόρης» είναι το όνομα που δόθηκε στην ιδέα, εξηγώντας πως οι μεγαλύτερες κόρες τείνουν να ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αδέρφια τους καθώς βοηθούν τους γονείς να αναθρέψουν τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς τους.

Αλλά τη «διάγνωση» δεν την έδωσαν ψυχίατροι, θεραπευτές ή σύμβουλοι σε συνεδρίες, ήταν καθαρά διαδικτυακό φαινόμενο -τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Η επιστήμη στηρίζει τη θεωρία του συνδρόμου

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, μετά από μια 15χρονη μελέτη, βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι πρωτότοκες κόρες όχι μόνο ωριμάζουν γρηγορότερα διανοητικά, αλλά και σωματικά, όταν οι μητέρες τους έχουν περισσότερα παιδιά. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν παρατηρήθηκε σε κόρες που δεν γεννήθηκαν πρώτες ή σε γιους που ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες κόρες φτάνουν σε μια πρώιμη μορφή εφηβείας, εάν οι μητέρες τους βιώσουν υψηλό επίπεδο προγεννητικού στρες κατά τις επόμενες εγκυμοσύνες τους. Η θεωρία που διατύπωσε η ερευνήτρια και ανθρωπολόγος του UCLA, Molly Fox, είναι ότι η πρώιμη ωρίμανση μπορεί να επιτρέψει σε μια πρωτότοκη κόρη να βοηθήσει τη μητέρα της να μεγαλώσει με επιτυχία τα άλλα παιδιά της.

Αυτή η πρώιμη εφηβεία είναι σωματικά ορατή μέσω αλλαγών όπως η ανάπτυξη τριχών στο σώμα και τα σπυράκια, καθώς και σε πτυχές της γνωστικής ωρίμανσης, αλλά δεν περιλαμβάνει την πρώιμη έναρξη της εμμήνου ρύσεως, εξήγησε η μελέτη.

Η Jennifer Hahn-Holbrook, μια από τους συγγραφείς της μελέτης και επίκουρη καθηγήτριας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, είπε: «Δίνει στη μαμά έναν “βοηθό” νωρίτερα, βοηθώντας τις γυναίκες να διατηρήσουν τους τελευταίους απογόνους ζωντανούς σε δύσκολα περιβάλλοντα. Σπουδαία νέα για τη μητέρα και τα μικρότερα αδέρφια, όχι και τόσο σπουδαία για την πρωτότοκη κόρη».

«Ένας λόγος που δεν βρήκαμε αυτό το αποτέλεσμα στους πρωτότοκους γιούς θα μπορούσε να είναι ότι τα αρσενικά παιδιά βοηθούν λιγότερο συχνά με την άμεση φροντίδα των παιδιών από τα θηλυκά, έτσι οι μητέρες έχουν λιγότερο προσαρμοστικό κίνητρο να επιταχύνουν την κοινωνική τους εφηβική ανάπτυξη», πρόσθεσε η Δρ. Hahn-Holbrook.

Η εμπειρία και οι πιθανότητες προσωπικής επιτυχίας

Το σύνδρομο της μεγάλης κόρης εκδηλώνεται σε μεγάλο βαθμό ως αίσθημα συντριπτικής ευθύνης του παιδιού για την ευημερία της οικογένειας. Όπως είπε μια μεγαλύτερη κόρη στη Huffington Post, «Όταν γεννήθηκε ο μικρότερος αδερφός μου, όταν ήμουν σχεδόν 11 ετών, ήμουν κυριευμένη από αισθήματα ευθύνης για την ευημερία του. Καθόμουν δίπλα στην κούνια του και τον έβλεπα να κοιμάται για να σιγουρευτώ ήταν ασφαλής».

«Δεν ήταν ότι πίστευα ότι η μητέρα μου δεν ήταν ικανή -αλλά περισσότερο ότι ένιωθα ότι ήμασταν και οι δύο υπεύθυνοι για την οικογένεια σε εκείνο το σημείο της ζωής μου. Σαν να ήμουν κυριολεκτικά δεύτερη μαμά και όχι μεγάλη αδερφή», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, δεν είναι όλα εναντίον για τις μεγαλύτερες κόρες. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι οι μεγαλύτερες κόρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν από οποιονδήποτε τύπο αδερφού, ενώ μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι εκείνες που γεννιούνται σε μεγαλύτερη ηλικία είναι πιο πιθανό να έχουν ηγετικούς ρόλους.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version