Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την αιτία

σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Αφού πέρασαν χρόνια μελετώντας την αιτία πίσω από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα ότι έχουν καταφέρει να την εντοπίσουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology.

Οι σύντομες επιληπτικές κρίσεις που συνοδεύονται από μυϊκούς σπασμούς έχουν θεωρηθεί ως πιθανή αιτία για τους μυστηριώδεις και τραγικούς θανάτους -μια τραγική απώλεια που υφίστανται χιλιάδες οικογένειες στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

«Η μελέτη μας, αν και μικρή, προσφέρει τις πρώτες άμεσες ενδείξεις ότι οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να ευθύνονται για μερικούς αιφνίδιους θανάτους σε παιδιά, οι οποίες συνήθως δεν γίνονται αντιληπτές κατά τη διάρκεια του ύπνου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ. Laura Gould από το NYU Langone.

Τι είναι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, που μερικές φορές αναφέρεται ως «θάνατος από την κούνια», προσβάλλει συνήθως βρέφη μικρότερα των 6 μηνών. Οι θάνατοι συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια του ύπνου. Στα μεγαλύτερα παιδιά, το ανεξήγητο συμβάν ορίζεται ως ένας ξαφνικός ανεξήγητος θάνατος σε παιδιά.

Η Δρ. Gould βοήθησε στη δημιουργία του SUDC Registry and Research Collaborative στο NYU Langone αφού έχασε τη 15 μηνών κόρη της Maria από ξαφνικό ανεξήγητο θάνατο το 1997.

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησε περισσότερες από 300 περιπτώσεις ξαφνικού ανεξήγητου θανάτου σε παιδιά που περιλήφθηκαν στο μητρώο, εξετάζοντας ιατρικά αρχεία και ακόμη και βιντεοσκοπήσεις των μωρών που κοιμούνταν, μαζί με επτά περιπτώσεις όπου ο θάνατος θεωρήθηκε πιθανό να προκλήθηκε από επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα έδειξε το βίντεο, οι σπασμοί διήρκεσαν λιγότερο από 60 δευτερόλεπτα -και ότι τα ατυχή γεγονότα έλαβαν χώρα μέσα σε 30 λεπτά από το θάνατο του παιδιού.

«Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να είναι το όπλο που αναζητά η ιατρική επιστήμη για να κατανοήσει γιατί πεθαίνουν αυτά τα παιδιά», δήλωσε ο ανώτερος ερευνητής και νευρολόγος Δρ. Orrin Devinsky, ο οποίος βοήθησε την Δρ. Gould να δημιουργήσει το μητρώο.

«Η μελέτη αυτού του φαινομένου μπορεί επίσης να προσφέρει κρίσιμη εικόνα για πολλούς άλλους θανάτους, συμπεριλαμβανομένων αυτών από σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και επιληψία».

Η σύνδεση ανάμεσα στις επιληπτικές κρίσεις και τον πυρετό

Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει προηγουμένως μια σύνδεση μεταξύ του ξαφνικού ανεξήγητου θανάτου σε παιδιά και των επιληπτικών κρίσεων, διαπιστώνοντας ότι όσα εμφάνισαν εμπύρετους κρίσεις (επιληπτικές κρίσεις που συνοδεύονταν από πυρετό) είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν ξαφνικά και απροσδόκητα.

Η ομάδα στο NYU σημείωσε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν εάν οι πυρετοί προκάλεσαν τους θανάτους που μελετήθηκαν, αλλά διαπίστωσαν ότι αρκετά από τα παιδιά είχαν σημάδια ήπιων λοιμώξεων.

«Αν καταφέρουμε να καταλάβουμε ποια παιδιά και πότε κινδυνεύουν, ίσως μπορούμε να αλλάξουμε την έκβασή τους», είπε η Δρ. Gould στο NBC News. Ωστόσο, οι ειδικοί σημειώνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί ακριβώς πώς οι επιληπτικές κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο.

Το ένζυμο που μπορεί να παίζει ρόλο στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου

Αυτή η ανακάλυψη έρχεται αφότου μια άλλη ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα ενός ενζύμου στο αίμα, που ονομάζεται βουτυρυλοχολινεστεράση (BChE), μπορεί να είναι μια πιθανή αιτία του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Το ένζυμο παίζει σημαντικό ρόλο στην αφύπνιση.

«Αυτές οι οικογένειες μπορούν τώρα να ζήσουν γνωρίζοντας ότι αυτό δεν ήταν δικό τους λάθος», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Carmel Harrington, από το Νοσοκομείο Παίδων στο Westmead στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, σχετικά με την έρευνα για την BChE.

Προηγουμένως, οι γιατροί συμβούλευαν τους γονείς να βάζουν το μωρό ανάσκελα για ύπνο -και να καθαρίζουν την κούνια από τα υπερβολικά παιχνίδια ή καλύμματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερθέρμανση του ευαίσθητου σώματος τους ή να προκαλέσουν στραγγαλισμό ή ασφυξία. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια του νεογέννητου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top