Site icon Όλο Υγεία

Βάζετε το παιδί για ύπνο αλλά ξυπνάει μέσα στη νύχτα και σας ζητάει; 7 συμβουλές από ειδικό του Κλίβελαντ

Βάζετε το παιδί για ύπνο αλλά ξυπνάει μέσα στη νύχτα και σας ζητάει; 7 συμβουλές από ειδικό του Κλίβελαντ

Source: 123rf.com

Οι γονείς των νηπίων και των παιδιών προσχολικής ηλικίας γνωρίζουν τη «μάχη» για να βάλουν τα παιδιά για ύπνο. Λέτε καληνύχτα και μετά μετράτε τα λεπτά – ή ίσως τα δευτερόλεπτα – πριν το παιδί σας φωνάξει ή βγει περιπλανώμενο από την κρεβατοκάμαρά του. Μετά έρχονται οι απαιτήσεις και οι διαπραγματεύσεις: Λίγο νερό ή μια αγκαλιά ακόμη!

Αν βιώνετε καθημερινά αυτή τη νυχτερινή μάχη για να κοιμηθεί το παιδί σας, τι μπορείτε να κάνετε για να το κάνετε να μείνει στο κρεβάτι; Ο παιδιατρικός ειδικός ύπνου από την Κλινική του Κλίβελαντ, Jason Sherman, έχει μερικές συμβουλές για να φέρετε λίγη γαλήνη στην ώρα του ύπνου.

Ποια ερώτηση δεν πρέπει να κάνουμε στα παιδιά όταν γυρνάνε από το σχολείο

Γιατί τα παιδιά δεν πάνε για ύπνο;

Τα παιδιά είναι εκ φύσεως περίεργα. Όταν πάνε για ύπνο, πιστεύουν ότι «χάνουν» κάτι. «Τα παιδιά θέλουν να εξερευνούν και να περνούν χρόνο με τους ανθρώπους», εξηγεί ο Δρ. Sherman. «Αλλά αυτό που θέλουν και αυτό που χρειάζονται τα παιδιά είναι δύο διαφορετικά πράγματα και αυτό που χρειάζονται τη νύχτα είναι ο ύπνος».

Συνιστάται τα νήπια (ηλικίας 12 έως 24 μηνών) να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού ύπνου. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας 3 έως 5 ετών θα πρέπει να προσπαθούν να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες την ημέρα.

Αυτός ο χρόνος ανάπαυσης είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη του παιδιού σας. Ο επαρκής ύπνος μπορεί να βελτιώσει την προσοχή, τη συμπεριφορά, την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη και τη σωματική τους υγεία. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα τα κάνει λιγότερο γκρινιάρικα.

Συμβουλές για να κάνετε τα παιδιά να μείνουν στο κρεβάτι

Η προσθήκη μιας δομής στην ώρα του ύπνου ή μια δόση θετικής ενίσχυσης μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για να κρατήσετε το παιδί σας στο κρεβάτι τη νύχτα, σύμφωνα με τον Δρ. Sherman. Ακολουθούν επτά συμβουλές (ή κόλπα) για να δοκιμάσετε.

  1. Επιμείνετε σε μια ρουτίνα
  2. Παρουσιάστε τη «νεράιδα του ύπνου»
  3. Διαγράμματα αυτοκόλλητων
  4. Η δεύτερη «καληνύχτα»
  5. Υπενθυμίστε το «μεγάλο παιδί»
  6. Οικογενειακές φωτογραφίες
  7. Ένα ρολόι αφύπνισης

1. Επιμείνετε σε μια ρουτίνα

Ορίστε μια ώρα ύπνου για το παιδί και να είστε συνεπείς στο να το στέλνετε για ύπνο εκείνη την ώρα. Τα παιδιά με σταθερές ώρες ύπνου είναι πιο πιθανό να κοιμηθούν επαρκώς και λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια εξάντλησης (όπως ευερεθιστότητα και προσκόλληση).

Χρησιμοποιήστε την ώρα πριν τον ύπνο για να τα ετοιμάσετε για ύπνο. Δημιουργήστε μια ρουτίνα με δραστηριότητες ηρεμίας, όπως:

Τα τελευταία λεπτά της δραστηριότητας πρέπει να γίνονται στο δωμάτιο όπου κοιμάται το παιδί. Είναι σημαντικό για τα μικρότερα παιδιά να πέφτουν στο κρεβάτι ξύπνια και να μάθουν να κοιμούνται μόνα τους εκεί.

Αρτηριακή πίεση: Με υπέρταση 1 στα 7 παιδιά – Ποια κινδυνεύουν περισσότερο

Προσπαθήστε να τα κρατήσετε μακριά από το να παρακολουθούν τηλεόραση (ή άλλες συσκευές) ή να παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Τα φώτα από την οθόνη μπορεί να «ξεγελάσουν» τον εγκέφαλό τους ώστε να νομίζει ότι είναι μέρα, καθιστώντας πιο δύσκολο να ηρεμήσουν και να κοιμηθούν ακόμα κι αν είναι σωματικά κουρασμένα.

Είναι καλύτερο να αποφύγετε το ενεργό παιχνίδι λίγο πριν τον ύπνο, καθώς οποιεσδήποτε διεγερτικές δραστηριότητες μπορεί να ενεργοποιήσουν το παιδί, κάτι που δεν είναι ο στόχος εδώ.

2. Παρουσιάστε τη «νεράιδα του ύπνου»

Η νεράιδα των δοντιών δεν είναι ο μόνος «μαγικός χαρακτήρας» της νύχτας. Υπάρχει επίσης η νεράιδα του ύπνου, που συνηθίζει να επισκέπτεται τα παιδιά που μένουν στο κρεβάτι και περιστασιακά αφήνει μια ανταμοιβή για αυτή τη συμπεριφορά. Το δώρο δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικό.

Η ομορφιά της Νεράιδας του ύπνου είναι ότι βγάζει τον γονιό από την εικόνα. Μετατρέπεται σε μια συναλλακτική σχέση μεταξύ του παιδιού και μιας άγρυπνης νεράιδας που ξέρει πότε κοιμάται.

«Μπορεί να μην λειτουργεί αμέσως, αλλά αυτή είναι μια εξαιρετική μέθοδος για ένα παιδί με φαντασία. Οι γονείς γνωρίζουν καλύτερα το παιδί τους και μπορούν να προβλέψουν εάν θα ανταποκριθούν σε αυτή τη μέθοδο», σημειώνει ο Δρ. Sherman.

3. Διαγράμματα αυτοκόλλητων

Οι ανταμοιβές βοηθούν στην ενθάρρυνση των παιδιών. Εάν η νεράιδα του ύπνου δεν «πετάει» στο νοικοκυριό σας, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα γράφημα ώρας ύπνου που περιλαμβάνει σύστημα αυτοκόλλητων.

Η διαδικασία είναι απλή: Αν το παιδί σας πάει για ύπνο και μείνει εκεί όλο το βράδυ, παίρνει ένα αυτοκόλλητο το πρωί. Μετατρέψτε το σε παιχνίδι, όπου ένας συγκεκριμένος αριθμός αυτοκόλλητων οδηγεί σε μια ειδική δραστηριότητα ή δώρο.

Ένα σύστημα που βασίζεται σε κίνητρα λειτουργεί καλά σε παιδιά με ισχυρή θέληση, σύμφωνα με τον ειδικό. Τους δίνει στόχο και εστίαση. Μέσα από τη διαδικασία, θα μάθουν να κατανοούν τα καλά του να κάνουν το σωστό.

4. Η δεύτερη «καληνύχτα»

Αν το παιδί σας παρακαλάει να μην φύγετε από το δωμάτιό του την ώρα του ύπνου επειδή φοβάται, η υπόσχεσή σας ότι θα επιστρέψετε στην κρεβατοκάμαρά του μπορεί να το καθησυχάσει ότι θα είναι ασφαλές, κάτι που μπορεί να το βοηθήσει να χαλαρώσει και να αποκοιμηθεί.

«Είμαι γιατρός και αρνούμαι να δώσω στα παιδιά μου δύο βλαβερά τρόφιμα που καταναλώνουν πολλά παιδιά»

Έτσι, αφού βάλετε το παιδί σας για ύπνο, ενημερώστε το ότι θα επιστρέψετε για μια δεύτερη καληνύχτα σε συγκεκριμένο αριθμό λεπτών. (Spoiler alert: Το παιδί πιθανότατα θα είναι ακόμα ξύπνιο όταν επιστρέψετε). Εάν έχει ξαπλώσει ήσυχα στο κρεβάτι, μπορείτε να επιλέξετε να το επιβραβεύσετε (όπως να χρησιμοποιήσετε το διάγραμμα με τα αυτοκόλλητα).

Σταδιακά καθυστερήστε την επιστροφή. Με τον καιρό, το παιδί σας θα νιώθει πιο άνετα και θα αρχίσει να κοιμάται πιο γρήγορα. «Σύντομα, το παιδί σας θα είναι νυσταγμένο και μισοκοιμισμένο στη δεύτερη καληνύχτα», λέει ο Δρ. Sherman. Όταν πλέον κοιμάται τακτικά σε εκείνη τη δεύτερη επίσκεψη, θεωρήστε το μια γονική νίκη.

5. Υπενθυμίστε το «μεγάλο παιδί»

Τα μικρότερα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στις υπενθυμίσεις ότι δεν είναι πια μωρά, σύμφωνα με τον ειδικό. Οι υπενθυμίσεις όπως «Είσαι ένα μεγάλο παιδί τώρα και τα μεγάλα παιδιά κοιμούνται στα δικά τους κρεβάτια», μπορούν να τα καθοδηγήσουν στο να ενεργήσουν λίγο πιο ενήλικα. Μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να αισθάνονται περήφανα ότι ενεργούν ως μεγαλύτερα.

6. Οικογενειακές φωτογραφίες

Εάν το νήπιό σας είναι νευρικό που θα μείνει μόνο του, οι υπενθυμίσεις ότι είστε εκεί για αυτό μπορεί να είναι χρήσιμες. Ο Δρ. Sherman προτείνει να κρατάτε μια φωτογραφία της οικογένειας στο δωμάτιο του παιδιού.

Θυμίστε του ότι αν αισθάνεται μόνο, μπορεί να δει τη φωτογραφία ή να της δώσει ένα φιλί. «Πείτε στο παιδί σας ότι μπορεί να μιλήσει στη φωτογραφία για το τι συμβαίνει και μετά να ξανακοιμηθεί. Το πρωί, μπορείτε να το συζητήσετε μαζί», λέει ο ειδικός.

7. Ένα ρολόι αφύπνισης

Εάν το παιδί σας σηκώνεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σηκώνεται από το κρεβάτι πολύ νωρίς, ένα ρολόι αφύπνισης (ή ξυπνητήρι για νήπια) μπορεί να του υποδείξει πότε είναι ώρα να σηκωθεί από το κρεβάτι.

Asperger: 10 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει το σύνδρομο

Αυτές οι συσκευές είναι ιδανικές για παιδιά που δεν καταλαβαίνουν καλά την έννοια του χρόνου και ότι τα ξημερώματα δεν είναι η στιγμή να σηκωθούν. Ορισμένα ρολόγια χρησιμοποιούν χρώματα για να ενημερώνουν τα παιδιά πότε είναι η κατάλληλη ώρα να ξυπνήσουν. Όμως, αυτή η μέθοδος δεν είναι για όλα τα παιδιά. Τείνει να λειτουργεί καλύτερα για όσα αγαπούν τη δομή και τους κανόνες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version