Site icon Όλο Υγεία

Σχολικός εκφοβισμός: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς, δάσκαλοι και παιδιά

σχολικός εκφοβισμός

Τα τελευταία γεγονότα καθιστούν ακόμα πιο σαφές ότι αν και ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Αυξανόμενες διαστάσεις έχει πάρει και στην Ελλάδα, τόσο στις μεγάλες πόλεις, όσο και στην επαρχία.

Ο σχολικός εκφοβισμός αφορά κυρίως αφορά λεκτικά πειράγματα, απομόνωση, επιθετική συμπεριφορά (λεκτική η σωματική), πειράγματα σεξουαλικού περιεχομένου, διάδοση φημών, ενοχλήσεις μέσω Η/Υ ή κινητού τηλεφώνου. Οι πράξεις αυτές που γίνονται επαναλαμβανόμενα ορίζονται ως bullying.

Οι θύτες και τα θύματα συχνά εμφανίζουν ψυχολογικές διαταραχές. Πιο συγκεκριμένα:

Θύτες: Δεν τους αρέσει το σχολείο, κάνουν συχνές απουσίες, έχουν αυταρχικούς γονείς.

Θύματα: Εμφανίζουν μειωμένη κοινωνικότητα και αναφέρουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς. Το φαινόμενο αυτό δεν ξεχωρίζει ιδιωτικά ή δημόσια σχολεία.

Σ’ αρκετές περιπτώσεις, οι συμπεριφορές αυτές δεν αντιμετωπίζονται με τον σωστό τρόπο, αγνοούνται, ή και καλύπτονται για διάφορους λόγους. Ένας απ’ αυτούς είναι η ελλιπής εκπαίδευση στο θέμα αυτό των εκπαιδευτικών.

Έρευνες διεθνώς έχουν δείξει ότι 60% των θυτών έχουν μία καταδίκη μέχρι τα 24 τους. Οι καθηγητές παρεμβαίνουν σε ποσοστό 15 – 18%. Οι μαθητές αναφέρουν ότι μόνο 25% των καθηγητών παρεμβαίνουν, ενώ το 71% των καθηγητών θεωρούν ότι παρεμβαίνουν πάντα. Χωρίς την υποστήριξη των καθηγητών, ο σχολικός εκφοβισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τι προκαλεί ο σχολικός εκφοβισμός στα παιδιά

Ο σχολικός εκφοβισμός επηρεάζει έντονα τα παιδιά, τα οποία νιώθουν άσχημα γι’ αυτό και μπορεί να οδηγηθούν σε:

Σε αρκετές δε περιπτώσεις τα θύματα μπορούν να οδηγηθούν σε: Σχολική αποτυχία, χρήση ουσιών, αλκοόλ, παραβατική ή εγκληματική συμπεριφορά.

Τι θα πρέπει να κάνουν οι γονείς για να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό

Οι γονείς έχουν το πρώτιστο ρόλο στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Θα πρέπει να φροντίσουν ως προς την ανάπτυξη της κοινωνικότητας του παιδιού (όταν έχεις φίλους, έχεις καλύτερη εικόνα για τον εαυτό σου). Κάποιες σύντομες οδηγίες που δίνουμε στους γονείς:

Συμβάλλετε, επίσης, στην ανάπτυξη των εξής δεξιοτήτων:

Συζητείτε την ανάπτυξη δεξιοτήτων ως προς τα θέματα φιλίας:

Πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν;

Είναι σημαντικό να γίνεται συχνά συζήτηση ανοιχτά μέσα στην τάξη, ή σε εκδηλώσεις που συμμετέχουν τα παιδιά. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιείς τρόπους αντιμετώπισης του θυμού. Θα πρέπει να συζητάτε επίσης συχνά την αξία της συνεργασίας, της φιλίας και της θετικής επικοινωνίας.

Ο διευθυντής του σχολείου χρειάζεται να εμπλέξει όλους τους εκπαιδευτικούς και να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες για το τί επιτρέπεται και απαγορεύεται. Είναι επίσης σημαντική η οργάνωση δραστηριοτήτων ομαδικής δουλειάς (ανάπτυξη στενότερων σχέσεων, συμμετοχή και των παιδιών που είναι λιγότερο δημοφιλή). Ασφαλώς κεντρικό ρόλο έχει η συχνή χρήση του δημόσιου επαίνου.

Αν το πρόβλημα επιμένει, μη διστάσετε να μιλήσετε σε ψυχολόγο. Πάρτε τηλέφωνο. Κλείστε ραντεβού. Πηγαίνετε στο ραντεβού. Παραμείνετε στην ψυχοθεραπεία. Δεν είναι ταμπού!

Exit mobile version