Η προσθήκη μιας συγκεκριμένης τροφής στο διατροφικό μενού ενός νηπίου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του από νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις, σύμφωνα με ερευνητές στο Penn State College of Medicine.
Πιο αναλυτικά, η ομάδα μελέτησε 142 παιδιά από τη γέννηση έως την ηλικία των 18 μηνών και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών καθυστερήσεων. Περιέργως, η θετική επίδραση της κατανάλωσης ψαριών στη νευροανάπτυξη ενισχύθηκε από το μικροβίωμα ενός παιδιού.
Η έρευνα, η οποία έδειξε ότι ο συσχετισμός παραμένει ανεξάρτητα από κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microorganisms.
«Ενώ ορισμένες νευροαναπτυξιακές καταστάσεις συνδέονται με τη γενετική, τα αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες και κοινωνικοί καθοριστικοί παράγοντες της υγείας μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα γονίδια για να επηρεάσουν τη νευροανάπτυξη», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας Terrah Keck-Kester, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στο Penn State.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η διατροφή, ιδιαίτερα η κατανάλωση ψαριών, μπορεί να είναι ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα», συμπληρώνει ο ειδικός.
Πώς αξιολόγησαν τις νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις οι επιστήμονες
Η ομάδα αξιολόγησε τη διατροφή 142 βρεφών σε ηλικία 6 και 12 μηνών χρησιμοποιώντας το Infant Feeding Practices II Survey, ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο που αναπτύχθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα σάλιου από τα βρέφη στους 6 μήνες και μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας διαφορετικών βακτηρίων μέσα στα δείγματα.
«Επιλέξαμε το σάλιο λόγω της εύκολης πρόσβασής του στα παιδιά, της γειτνίασής του με τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και επειδή το στόμα αντιπροσωπεύει ένα από τα πρώτα σημεία μικροβιακής επαφής για τα βρέφη που εξερευνούν τον φυσικό τους κόσμο», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας Steven Hicks, αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Penn State.
Τέλος, χρησιμοποιώντας γονικές απαντήσεις σε μια έρευνα για την ευημερία σε νεαρά παιδιά, ένα όργανο προσυμπτωματικού ελέγχου που αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η ομάδα προσδιόρισε την παρουσία ή την απουσία νευροαναπτυξιακών καθυστερήσεων -που ορίζονται ως καθυστερήσεις στην ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως το τρέξιμο, η ομιλία και η κοινωνική αλληλεπίδραση– στα παιδιά ηλικίας 18 μηνών.
Η ομάδα διαπίστωσε ότι οι νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις συσχετίστηκαν με τη μη κατανάλωση ψαριών σε βρέφη στους 12 μήνες. Οι νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις συσχετίστηκαν επίσης με αυξημένη δραστηριότητα δύο μικροβίων του σάλιου -των Candidatus gracilibacteria και Chlorobi.
«Υπάρχει πάντα το ερώτημα: “Μήπως τα ευρήματα σχετίζονται περισσότερο με άλλες μεταβλητές από αυτές που μελετώνται;”. Για παράδειγμα, παράγοντες που καθορίζουν εάν ένα άτομο μπορεί να τρώει περισσότερα ψάρια στη διατροφή του. Με τη στατιστική μας ανάλυση, μπορέσαμε να ελέγξουμε πολλούς από αυτούς τους παράγοντες», είπε ο Δρ. Keck-Kester.
Κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις
Ο ειδικός εξήγησε ότι η ομάδα μελέτησε επίσης κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας -όπως το άγχος της μητέρας, το οικογενειακό εισόδημα και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και δημογραφικές συνεισφορές, όπως η φυλή και η εθνικότητα και η ηλικία του σπιτιού- που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ισπανόφωνα παιδιά ήταν πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν νευροαναπτυξιακές προκλήσεις.
Πράγματι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πέρα από αυτούς τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, τα παιδιά που έτρωγαν ψάρια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νευροαναπτυξιακές καθυστερήσεις στους 18 μήνες και αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα ενισχύθηκε από τη μικροβιακή ποικιλομορφία.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η μικροβιακή ποικιλομορφία μπορεί να είναι σημαντική για το μεταβολισμό και τη χρήση βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως τα μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που σχετίζονται με την κατανάλωση ψαριών», ανέφερε καταληκτικά ο Δρ. Hicks.