Πρωινό ξύπνημα: 9 tips για να ξυπνά το παιδί για το σχολείο χωρίς γκρίνια

πρωινό ξύπνημα

Δεν θέλει να ξυπνήσει το πρωί, κουκουλώνεται μέχρι το κεφάλι, παραμένει στο κρεβάτι και γκρινιάζει; Αυτά τα 9 tips θα σας βοηθήσουν ώστε το πρωινό ξύπνημα των παιδιών να μην είναι άλλη μια μάχη που πρέπει να δώσετε.

Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Όμως πολλά παιδιά συχνά αρνούνται να πάνε για ύπνο και δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν. Αυτό έχει ως επακόλουθο στο πρωινό ξύπνημα να αρνούνται να σηκωθούν από το κρεβάτι για να πάνε στο σχολείο.

Η υπομονή, η εξάσκηση και η πειθαρχία μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξυπνούν στην ώρα τους. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να έχουν μια καθιερωμένη ρουτίνα ύπνου όπου θα  κοιμούνται στην ώρα τους, θα ξυπνούν στην ώρα τους, θα ετοιμάζονται και θα φεύγουν για το σχολείο εγκαίρως.

Πρωινό ξύπνημα: Γιατί τα παιδιά δεν ξυπνούν στην ώρα τους;

Τα παιδιά που δυσκολεύονται να ξυπνήσουν μπορεί να έχουν προβλήματα συμπεριφοράς ή άγχος αποχωρισμού, να μην έχουν πρόγραμμα στον ύπνο ή να υπάρχουν άλλα ιατρικά προβλήματα. Επίσης, μερικά παιδιά μπορεί να μην ξυπνούν για να πάνε στο σχολείο επειδή κάποιος τα εκφοβίζει ή δυσκολεύονται στα μαθήματα λόγω μαθησιακών δυσκολιών. Επομένως, είναι σημαντικό να το αποκλείσετε μιλώντας με τα παιδιά και τους δασκάλους στο σχολείο.

Τι να κάνετε ώστε το πρωινό ξύπνημα να είναι εύκολο για όλους

  1. Ετοιμαστείτε εσείς πρώτοι
  2. Ερευνήστε μήπως το παιδί δεν κοιμάται επαρκώς
  3. Αγοράστε μαζί ένα ξυπνητήρι
  4. Ξυπνήστε το γλυκά
  5. Ξυπνάτε το 5 λεπτά νωρίτερα
  6. Ανοίξτε τα παράθυρα
  7. Δώστε του κίνητρα για να ξεκινήσει την ημέρα με ενθουσιασμό
  8. Χρησιμοποιήστε τα κατοικίδια
  9. Αφήστε το παιδί να αντιμετωπίσει τις φυσικές συνέπειες της καθυστέρησης

1. Ετοιμαστείτε εσείς πρώτοι

Ξυπνήστε νωρίτερα για να οργανώσετε τη μέρα σας και να ετοιμαστείτε, προτού ξυπνήσετε τα παιδιά, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε σε αυτά και το πρωινό ξύπνημα. Μερικές φορές χρειάζονται και οι γονείς ένα πρωινό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν για να ξυπνήσουν και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της ημέρας, όχι μόνον τα παιδιά.

2. Ερευνήστε μήπως δεν κοιμάται επαρκώς

Οι ανάγκες ύπνου ποικίλλουν από παιδί σε παιδί. Δημοσκόπηση που διεξήχθη από το National Sleep Foundation διαπίστωσε ότι το 60% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 ετών ήταν κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το 15% των παιδιών δήλωσαν ότι κοιμήθηκαν στο σχολείο. Πόσο ύπνο χρειάζεται κάθε παιδί; Περίπου 9 – 10 ώρες τα παιδιά του δημοτικού σχολείου ενώ περισσότερες από 10 ώρες τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Όταν γνωρίζετε πόσο ύπνο χρειάζεται το δικό σας παιδί, υπολογίστε πόση ώρα αφιερώνετε στο βραδινό μπάνιο, στο δείπνο, στο διάβασμα παραμυθιού κ.λπ., και δημιουργήστε μια ρουτίνα ύπνου η οποία θα ξεκινά νωρίς. Εάν το παιδί κοιμηθεί νωρίτερα θα ξυπνήσει και πιο ξεκούραστο.

Πόσο ύπνο χρειάζεται κάθε παιδί;

  • Νεογέννητο έως 3 μηνών: 14-19 ώρες
  • 4-12 μηνών: 12-16 ώρες
  • 1-2 ετών: 11-14 ώρες
  • 3-5 ετών: 10-13 ώρες
  • 6-12 ετών: 9-12 ώρες
  • 13-18 ετών: 8-10 ώρες

3. Αγοράστε μαζί ένα ξυπνητήρι

Τα παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω μπορούν να χρησιμοποιήσουν ξυπνητήρι. Αγοράστε μαζί τους ένα ξυπνητήρι κατάλληλο για την ηλικία τους (τα ψηφιακά ρολόγια μπορεί να είναι πιο εύκολα στη χρήση για μικρά παιδιά). Δείξτε τους πώς να το ρυθμίζουν κάθε βράδυ και μιλήστε τους για το χρόνο.

4. Ξυπνήστε το γλυκά

Μη φωνάζετε, μην τα απειλείτε και μην κάνετε φασαρία. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι δύο πράγματα: φωνές, γκρίνια και κλάματα ενώ με την πάροδο του χρόνου τα εκπαιδεύετε να σας αγνοούν. Ξεκινήστε το πρωινό ξύπνημα με τρυφερότητα και ήσυχο τόνο στη φωνή, ή τραγουδήστε, τα παιδιά θα ξυπνούν πιο εύκολα.

5 Ανοίξτε τα παράθυρα

Αφήστε να μπει φυσικό φως στο δωμάτιο. Τα σώματά μας είναι συντονισμένα να ξυπνούν με το φυσικό φως του ήλιου. Ακόμα και ένα μόνο παντζούρι ανοιχτό μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ξυπνήσουν το πρωί.

6 Ξυπνάτε το 5 λεπτά νωρίτερα

Θα τα βοηθήσετε να προσαρμοστούν στο πρωινό ξύπνημα εάν τα αφήσετε να παραμείνουν για 5 λεπτά στο κρεβάτι. Μπορεί να σκεφτούν την ημέρα τους ή να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη να ονειροπολήσει. Ενσωματώστε αυτά τα 5 λεπτά στο πρωινό ξύπνημα και πείτε τους: “μην σηκωθείς ακόμη, είναι ώρα για χαρούμενες πρωινές σκέψεις.”

7 Δώστε του κίνητρα για να ξεκινήσει την ημέρα του με ενθουσιασμό

Φτιάξτε ένα ωραίο πρωινό, ετοιμάστε μια μικρή έκπληξη που θα το περιμένει στο κολατσιό που θα πάρει μαζί του, παίξτε ένα παιχνίδι ρόλων, αν το παιδί είναι πολύ μικρό, π.χ μας κυνηγούν οι Ινδιάνοι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για το σχολείο πριν μας βρουν!

8. Χρησιμοποιήστε τα κατοικίδια

Τα κατοικίδια είναι μεγάλη βοήθεια για να ξυπνήσετε ένα παιδί. Είναι επίσης διασκεδαστικό για το παιδί και το βάζει σε θετική διάθεση αμέσως το πρωί.

9. Αφήστε το παιδί να αντιμετωπίσει τις φυσικές συνέπειες της καθυστέρησης

Εάν όλα τα μέτρα αποτύχουν, τα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίσουν τις φυσικές συνέπειες του ύπνου και της καθυστέρησης. Οι γονείς συχνά απογοητεύονται προσπαθώντας να εμποδίσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν οποιεσδήποτε συνέπειες και τελικά καταλήγουν να φωνάζουν και να τα τιμωρούν. Αυτό δημιουργεί μια τεταμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι.

Είναι καλύτερο να αφήνετε το παιδί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες όταν καθυστερεί γιατί το βοηθά να μάθει ότι κάθε μας πράξη έχει και μια συνέπεια.

Οι συνέπειες που μπορεί να αντιμετωπίσουν επειδή καθυστερούν είναι επιπλέον εργασίες για το σπίτι, να τα κρατήσει ο δάσκαλος στο σχολείο παραπάνω ή να χάσουν διασκεδαστικές δραστηριότητες. Μερικές φορές, οι συνέπειες μπορεί να είναι η έλλειψη πρωινού. Τα περισσότερα παιδιά θα τα λάβουν σοβαρά υπόψη τους και θα ξυπνήσουν στην ώρα τους.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top