Πώς η πόλη βλάπτει σοβαρά την υγεία των παιδιών – Τι μπορεί να τα προστατέψει

πόλη υγεία παιδιά

Δύο νέες μελέτες φάνηκε να εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως ο βήχας και το κρυολόγημα, σε μωρά και μικρά παιδιά, βρίσκοντας ότι η ζωή στην πόλη είναι μεταξύ των ενόχων.

Τα μικρά παιδιά που μεγαλώνουν σε πόλεις και όχι στην ύπαιθρο υποφέρουν από περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνάντηση της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας στο Μιλάνο της Ιταλίας. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικές συναντήσεις θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευτούν σε επιστημονικό περιοδικό.

Μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε επίσης στην εκδήλωση και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatric Pulmonology, διαπίστωσε ότι η διαβίωση σε ένα σπίτι με υγρασία ή η διαμονή κοντά σε αυξημένη κυκλοφορία αύξησε τον κίνδυνο αναπνευστικών λοιμώξεων στο στήθος των μικρών παιδιών.

Τα ευρήματα των μελετών για τη ζωή στην πόλη και τους κινδύνους για την υγεία των παιδιών

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν περισσότερα από 660 παιδιά και τις μητέρες τους. Η συμμετοχή ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεχίστηκε μέχρι την ηλικία των 3 ετών.

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, τα παιδιά που ζούσαν σε αστικές περιοχές είχαν κατά μέσο όρο 17 λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως βήχα και κρυολόγημα, σε σύγκριση με 15 για τα παιδιά στις αγροτικές περιοχές.

Αυτή η έρευνα περιελάμβανε επίσης λεπτομερείς εξετάσεις αίματος των εγκύων και των νεογνών τους. Οι ερευνητές ανέλυσαν το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών στην ηλικία των 4 εβδομάδων και βρήκαν διαφορές μεταξύ των μωρών της πόλης και της υπαίθρου. Υπήρχαν επίσης διαφορές στα δείγματα αίματος από μητέρες και μωρά που σχετίζονται με το περιβάλλον διαβίωσης και τον αριθμό των αναπνευστικών λοιμώξεων.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η αστική ζωή είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη λοιμώξεων στην πρώιμη ζωή, λαμβάνοντας υπόψη αρκετούς σχετικούς παράγοντες όπως η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και η έναρξη της ημερήσιας φροντίδας», δήλωσε ο Δρ Nicklas Brustad, ερευνητής και γιατρός στο Νοσοκομείο Gentofte και στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

«Είναι ενδιαφέρον ότι οι αλλαγές στο αίμα των εγκύων μητέρων και των νεογέννητων μωρών, καθώς και οι αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου, φαίνεται να εξηγούν εν μέρει αυτή τη σχέση», είπε.

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι το περιβάλλον διαβίωσης ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό του σύστημα πριν εκτεθεί στον βήχα και το κρυολόγημα.

«Συνεχίζουμε να διερευνούμε γιατί ορισμένα κατά τα άλλα υγιή παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις από άλλα και ποιες είναι οι συνέπειες για την υγεία αργότερα», είπε ο Brustad. «Έχουμε προγραμματίσει αρκετές άλλες μελέτες που θα αναζητήσουν παράγοντες κινδύνου και θα προσπαθήσουν να εξηγήσουν τους υποκείμενους μηχανισμούς χρησιμοποιώντας τον μεγάλο όγκο δεδομένων μας».

Υγρασία, κάπνισμα και κυκλοφοριακή κίνηση ευθύνονται για την κακή υγεία των παιδιών

Η δεύτερη μελέτη περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερες από 1.300 μητέρες και παιδιά στη Σκωτία και την Αγγλία. Όταν τα παιδιά ήταν 1 και 2 ετών, οι μητέρες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με λοιμώξεις στο στήθος, συμπτώματα όπως βήχας και συριγμό, αναπνευστικά φάρμακα και έκθεση σε πιθανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου. Επίσης:

  • Τα παιδιά που ζούσαν σε σπίτια με υγρασία είχαν διπλάσιες πιθανότητες να χρειαστούν συσκευή εισπνοής για την ανακούφιση των αναπνευστικών συμπτωμάτων και να χρειαστούν θεραπεία με συσκευή εισπνοής στεροειδών.
  • Η διαβίωση σε μια περιοχή με αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση αύξανε τον κίνδυνο λοιμώξεων στο στήθος, σύμφωνα με τη μελέτη.
  • Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου αύξησε τον κίνδυνο βήχα και συριγμού.

Τι μπορεί να προστατέψει τα παιδιά

Η ανάλυση των ερωτηματολογίων της δεύτερης μελέτης αποκάλυψε ότι ο θηλασμός για περισσότερο από έξι μήνες προστάτεψε τα βρέφη από τις λοιμώξεις.

«Αυτή η έρευνα παρέχει ορισμένα σημαντικά στοιχεία σχετικά με το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση των λοιμώξεων στο στήθος σε μωρά και νήπια», δήλωσε ο Δρ. Τομ Ράφλες, της Ιατρικής Σχολής του Μπράιτον και του Σάσεξ και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων Sussex NHS Foundation Trust στην Αγγλία.

 

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Scroll to Top