Είναι σύνηθες να γεννιούνται πολλά παιδιά στα τέλη του Αυγούστου που η σύλληψή τους έγινε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος;
Πολλές έρευνες αναφέρουν πως ο λόγος που γεννιούνται πολλά παιδιά μετά την εκπνοή του καλοκαιριού δεν είναι ότι τα ζευγάρια κάνουν περισσότερο σεξ την περίοδο των γιορτών. Συγκεκριμένα, φαίνεται να υπάρχει κάποιος βιολογικός παράγοντας που συντελεί στο να γίνονται περισσότερες συλλήψεις αυτή την περίοδο.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως το σπέρμα ευνοείται από την χαμηλή θερμοκρασία και η ποιότητά του είναι καλύτερη τους χειμερινούς μήνες σε σχέση με τους καλοκαιρινούς, όπως αναφέρει και μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obstetrics& Gynecology.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως οι άνδρες με φυσιολογική παραγωγή σπέρματος, είχαν καλύτερη ποιότητα σπέρματος τον χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι εκείνη τη περίοδο τα σπερματοζωάρια είχαν μεγαλύτερη κινητικότητα.
Το πιο γρήγορο σπερματοζωάριο έχει περισσότερες πιθανότητες να φτάσει και τελικά να γονιμοποιήσει ένα ωάριο, καθώς και το γυναικείο ωάριο είναι πιο δεκτικό εκείνη την περίοδο.
Υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης το φθινόπωρο
Μία κορεάτικη έρευνα που διεξήχθη το 2021 σε αστυνομικούς 40 με 50 ετών, ανακάλυψε πως τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους ήταν πιο ψηλά τους φθινοπωρινούς μήνες, ενώ ήταν πιο χαμηλά από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο.
Η ομάδα μέσω της έρευνας ανακάλυψε πως τα επίπεδα τεστοστερόνης επηρεάζονται από την θερμοκρασία, αλλά και το πόσες ώρες διαρκεί η μέρα.
Τι είναι η τεστοστερόνη
Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ανδρική ορμόνη που εκκρίνεται από τους όρχεις. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη μυϊκή μάζα και στην ανάπτυξη της, στην οστική πυκνότητα, στην κατανομή του λίπους, στη λίμπιντο, στην τριχοφυΐα, και στην παραγωγή του σπέρματος, σύμφωνα με τη Mayo clinic. Η τεστοστερόνη, επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή.
Η έρευνα κατέληξε ακόμα, πως σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή και σύλληψη δεν παίζει μόνο η τεστοστερόνη και οι ανδρικές ορμόνες, αλλά και οι γυναικείες.
Αντίστροφα τα πράγματα για τις γυναίκες
Οι γυναικείες ορμόνες επίσης επηρεάζονται από τον καιρό αλλά και την ηλιοφάνεια. Σύμφωνα με την έρευνα, τις περιόδους που η μέρα διαρκεί περισσότερες ώρες δηλαδή από τον Μάιο ως και τον Σεπτέμβριο οι πιθανότητες για σύλληψη είναι μεγαλύτερες, αφού ο γυναικείος οργανισμός παράγει περισσότερα ωάρια εκείνη την περίοδο.
Η χρονική περίοδος δεν επηρεάζει μόνο τους γονείς, αλλά και την υγεία του μωρού, καθώς σύμφωνα με μία έρευνα του 2013 τα μωρά που συνελήφθησαν τον Μάιο ήταν 13% πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, με τα περισσότερα να γεννιούνται τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα.