Site icon Όλο Υγεία

Παιδική κατάθλιψη: 8 σημάδια που την μαρτυρούν σύμφωνα με ειδικούς

Παιδική κατάθλιψη

Έχετε υποψίες ότι το παιδί σας υποφέρει από κατάθλιψη; Αυτά είναι 8 σημάδια που το μαρτυρούν.

Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να βιώνουν συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, αλλά το να νιώθουν πεσμένα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μπορεί να σημαίνει ότι ένα παιδί έχει κατάθλιψη, ειδικά εάν αυτό που βιώνει παρεμβαίνει στις συνήθεις ρουτίνες, δραστηριότητες και ενδιαφέροντά του, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. 

Η κατάθλιψη δεν αναγνωρίζει ηλικίες, ούτε εποχές γι’ αυτό καλό είναι να έχετε υπόψιν σας τα παρακάτω 8 σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας έχει κατάθλιψη.

8 σημάδια κατάθλιψης στα παιδιά

Παρόλο που συνήθως εμφανίζεται στη μέση της εφηβείας, η παιδική κατάθλιψη μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το παιδί σας όμως, μπορεί να μην ξέρει τις λέξεις και τον τρόπο να σας εξηγήσει το τι νιώθει, επομένως πρέπει να παρακολουθείτε τα σημάδια που τη μαρτυρούν.

  1. Φαίνονται πιο οξύθυμα από το συνηθισμένο
  2. Οι βαθμοί του παιδιού σας πέφτουν
  3. Παρατηρείτε αλλαγές στην όρεξή τους
  4. Είναι συνεχώς κουρασμένο
  5. Δεν το καλούν στα πάρτι και είναι οκ με αυτό
  6. Δεν έχει όρεξη για διασκεδαστικές δραστηριότητες
  7. Κάθε κουβέντα μαζί του έχει ένταση
  8. Έχετε οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης

1. Φαίνονται πιο οξύθυμα από το συνηθισμένο

Για ορισμένα παιδιά, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή εκρήξεων θυμού στο οικογενειακό τραπέζι ή στην τάξη. Αυτό το σημάδι της κατάθλιψης στα παιδιά μερικές φορές μπερδεύεται ως αντιδραστική συμπεριφορά, σύμφωνα με το CDC.

Μερικά από τα κοινά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν θυμό και ευερεθιστότητα περισσότερο από αισθήματα λύπης που μπορεί να είναι πιο κοινά σε ενήλικες που έχουν κατάθλιψη. Μπορεί επίσης να αρχίσουν να συμπεριφέρονται άσχημα στο σπίτι και στο σχολείο ή να βιώνουν σημαντικές διακυμάνσεις στη διάθεσή τους».

2.Οι βαθμοί του παιδιού σας πέφτουν

Η παιδική κατάθλιψη δυσκολεύει το παιδί να παραμένει συγκεντρωμένο, γεγονός που εμποδίζει τη σωστή μόρφωση και εκπαίδευση στο σχολείο αλλά και της εργασίας στο σπίτι.

Αν το παιδί σας συνήθως ήταν άριστο στα μαθήματά του, και ξαφνικά παρουσιάσει σχετικά χαμηλότερους βαθμούς, καλό θα είναι να του μιλήσετε και να το ρωτήσετε τι συμβαίνει.

3. Παρατηρείτε αλλαγές στην όρεξή τους

«Θα συνιστούσα να προσέχετε τις αλλαγές στην όρεξη ενός παιδιού», λέει η Lira de la Rosa, ψυχολόγος και σύμβουλος μέσων ενημέρωσης για το Ίδρυμα Έρευνας Hope for Depression με έδρα τη Νέα Υόρκη στο everydayhealth.com.

Το να τρώνε συνεχώς περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι συνήθως – και ως αποτέλεσμα απώλεια ή αύξηση βάρους – είναι πιθανά σημάδια κατάθλιψης στα παιδιά, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης.

4. Είναι συνεχώς κουρασμένο

Τα παιδιά στην εφηβική ηλικία, είναι γνωστό ότι αρχίζουν και πέφτουν πιο αργά για ύπνο. Παρ’ όλα αυτά, αν το παιδί σας, κοιμάται αρκετές ώρες το βράδυ, αλλά όλη την υπόλοιπη μέρα νιώθει εξαντλημένο, τότε κάτι τρέχει.

Αν ξαφνικά αρχίζει να παίρνει σύντομους ύπνους κατά τη διάρκεια της μέρας, ή παρουσιάζει μειωμένη απόδοση στα μαθήματα και στις υπόλοιπες δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται, τότε ίσως να πάσχει από κάποια μορφή κατάθλιψης.

5. Δεν το καλούν στα πάρτι και είναι οκ με αυτό

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη, τείνουν να απομονώνουν τον εαυτό τους από τους υπόλοιπους. Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά. Αφενός, τα παιδιά σταματούν να κάνουν παρέα ή να καλούν στα πάρτι κάποιο παιδί που έχει διαλέξει να απομονώνεται, και αφετέρου το παιδί που πάσχει από κατάθλιψη, δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από αυτή του την περιθωριοποίηση.

6. Δεν έχει όρεξη για διασκεδαστικές δραστηριότητες

Με όλη την πίεση από το σχολείο, το φροντιστήριο, το ωδείο, το γήπεδο, και ό,τι άλλη δραστηριότητα ακολουθεί ένα παιδί σήμερα, δεν είναι και πολύ παράλογο να νιώθει λίγο κουρασμένο και ψυχολογικά πεσμένο κάποιες φορές.

Αλλά αν παρατηρήσετε ότι, οι δραστηριότητες που στο παρελθόν έκαναν το παιδί σας χαρούμενο, τώρα δεν το ενδιαφέρουν καν, ίσως να υποφέρει από μια μορφή κατάθλιψης.

7. Κάθε κουβέντα μαζί του έχει ένταση

Στην συγκεκριμένη περίπτωση μπορείτε πολύ εύκολα να μπερδευτείτε καθώς στην εφηβεία, ένα παιδί γίνεται εξ’ ορισμού αντιδραστικό και οποιαδήποτε συζήτηση μαζί του είναι δύσκολη.

Παρ’ όλα αυτά, οι δύσκολες και οι γεμάτες ένταση κουβέντες, μπορεί να είναι ενδείξεις κατάθλιψης και όχι παρενέργεια της εφηβείας.

8. Έχετε οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης

Αν και, πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν κατάθλιψη χωρίς να έχουν κάποιο σχετικό οικογενειακό ιστορικό, η ψυχική αυτή ασθένεια, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα γονίδια και την κληρονομικότητα.

Στην περίπτωση που αρχίσετε και παρατηρείτε αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού, που να συνηγορούν στην ύπαρξη κατάθλιψης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε, είναι να ανατρέξετε στο ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας.

Αν κάποιος παππούς ή θείος είχε κατάθλιψη, τότε είναι πιθανό να την κληροδότησε και στο παιδί σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Exit mobile version