Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά – Τι έδειξε νέα έρευνα

παιδιά που μετακομίζουν

Η μετακόμιση σε άλλο σπίτι μπορεί να είναι μία οικονομικά έξυπνη κίνηση και πολλοί γονείς παίρνουν την απόφαση να αλλάξουν σπίτι. Άλλοι πάλι αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι τους και την περιοχή τους λόγω εργασίας. Οι αλλαγές αυτές, όμως, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των παιδιών, προειδοποιούν οι ειδικοί. Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά. Τι έδειξε νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι νέοι που μετακόμισαν μόνο μία φορά στην ηλικία των 10 και 15 ετών, έχουν 41% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη αργότερα στη ζωή τους. Και όσοι μετακόμισαν δύο ή περισσότερες φορές είχαν 61% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης.

Οι ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία λένε ότι αυτό υπογραμμίζει τη σημασία μιας σταθερής παιδικής ηλικίας και πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να είναι «η κορυφή του παγόβουνου».

Σχετικό άρθρο:
Παιδική κατάθλιψη: 8 σημάδια που την μαρτυρούν σύμφωνα με ειδικούς

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά

Ο καθηγητής Clive Sabel, του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, δήλωσε στη dailymail: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στο να διαγνωστεί ένα άτομο με ψυχική ασθένεια.

Ωστόσο, αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι η μετακόμιση σε μια νέα γειτονιά κατά την παιδική ηλικία συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών και πιστεύουμε ότι οι αριθμοί που βλέπουμε θα μπορούσαν να είναι η κορυφή του παγόβουνου».

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαμορφωτικών χρόνων, τα παιδιά χτίζουν τα κοινωνικά τους δίκτυα μέσω του σχολείου, των αθλητικών ομάδων ή άλλων δραστηριοτήτων.

Κάθε φορά που πρέπει να προσαρμοστούν σε κάτι νέο μπορεί να είναι αποδιοργανωτικό, οπότε ενδεχομένως θα πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, αναφέρει ο καθηγητής.

Σχετικό άρθρο:
Παιδιά: Τα 10 πράγματα που κάνουν οι γονείς και τους προκαλούν τραύμα – Ψυχοθεραπεύτρια τα επισημαίνει

Μελέτη συνδέει τη μετακόμιση με την κατάθλιψη

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry, εξέτασε σχεδόν 1,1 εκατομμύρια άτομα που γεννήθηκαν στη Δανία μεταξύ 1981 και 2001.

Παρακολούθησε τον αριθμό των μετακομίσεών τους κατά τα πρώτα 15 χρόνια της ζωής τους και διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 35.000 διαγνώστηκαν αργότερα με κατάθλιψη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που μεγαλώνουν σε υποβαθμισμένες γειτονιές έχουν 10% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή τους.

Όμως η παρούσα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οποιαδήποτε εμπειρία μετακόμισης κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, σε υποβαθμισμένες περιοχές ή όχι, είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα άτομα που μετακινούνταν συχνά κατά την παιδική ηλικία ήταν επίσης πιο επιρρεπή σε απόπειρες αυτοκτονίας, βίαιη εγκληματικότητα και κατάχρηση ουσιών.

Αν και οι ερευνητές μελέτησαν τον πληθυσμό της Δανίας, πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα θα ήταν παρόμοιο και σε άλλα μέρη του δυτικού κόσμου.

Ο καθηγητής Sabel δήλωσε: «Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των παγκόσμιων πολιτικών που επιτρέπουν και υποστηρίζουν την εγκατεστημένη παιδική ηλικία, αλλά που λαμβάνουν υπόψη τις περιφερειακές και πολιτισμικές ταυτότητες».

«Ωστόσο, με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε επίσης ότι συγκεκριμένες ομάδες νέων μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο» ανέφερε ο ίδιος. Και πρόσθεσε πως οι νέοι που αντιμετωπίζουν συχνά πολλαπλές μετακινήσεις, ενδεχομένως να δέχονται πρόσθετες πιέσεις.

Έπειτα, υπάρχουν τα παιδιά στρατιωτικών, τα οποία μετακινούνται τακτικά ανάλογα με τη μετάθεση που παίρνουν οι γονείς. Κάποια παιδιά μάλιστα στην Ελλάδα τα παλαιότερα χρόνια αναγκάζονταν να αλλάξουν περιοχή και σπίτι κάθε 2-4 χρόνια. Παιδιά που αναγκαστικά έχαναν τους φίλους τους, τις παρέες τους, τους δασκάλους τους και κάθε φορά έπρεπε να κάνουν νέες φιλίες. Παιδιά που έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζονται γρήγορα και εύκολα στο νέο κάθε φορά περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sabel, η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι αυτά, και άλλα τέτοια παιδιά, μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια για να αποτρέψουν την ανάπτυξη ψυχικών ασθενειών στη μετέπειτα ζωή τους.

Σχετικό άρθρο:
7 φράσεις που δεν πρέπει να λέτε ποτέ στα παιδιά σας

Κι αν αναλογιστούμε ότι περίπου το 13% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή ψυχικής υγείας, πρέπει να δράσουμε άμεσα και να βοηθήσουμε τα παιδιά όσο περισσότερο μπορούμε για να τα προφυλάξουμε από μελλοντικές ασθένειες.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top